U ruikt bijvoorbeeld steeds een gaslucht, rooklucht of poeplucht. Dit noemen we geur-hallucinaties. Geuren blijven heel lang in uw neus hangen.
Verlies van reukvermogen na een SARS-CoV-2-infectie is een verschijnsel dat snel na besmetting optreedt en in veel gevallen na verloop van tijd weer verdwijnt. Geurverstoringen en -hallucinaties door covid-19 lijken pas later op te treden. Ook lijken deze juist toe te nemen met de tijd.
Als u een vieze geur in uw neus heeft of een vreemde geur ruikt dan kan er sprake zijn van kakosmie (een vorm van fantosmie) waar u vieze of vreemde geuren ruikt die in de werkelijkheid niet aanwezig zijn. In dit geval is er sprake van een geurhallucinatie.
Reuk- en smaakverlies ontstaan vaak doordat de lucht het reukgedeelte niet goed kan bereiken, bijvoorbeeld bij een verkoudheid of allergie met neusverstopping. Soms komt het voor bij zeldzame ziekten, maar meestal wordt de oorzaak niet gevonden.
De geur- en/of smaakzin kunnen tijdelijk of blijvend verminderd/veranderd zijn door bijvoorbeeld infecties (verkoudheid), ontsteking (chronisch geur- en smaakverlies), bestraling op het hoofd, chemotherapie, inname van bepaalde medicatie, te droge mondslijmvliezen, roken, depressie, hoofdtrauma en tumoren.
Als u minder ruikt of proeft kan dat veel invloed op uw leven hebben. De meeste mensen ruiken en proeven na een tijd weer goed. Bij 9 van de 10 mensen is dat binnen 1 maand.
Bij geurhallucinaties wordt er een geur waargenomen die in werkelijkheid niet aanwezig is. Wanneer dit vieze of onaangename geuren zijn, noemen we deze stoornis kakosmie.
Het reukorgaan
Het reukzintuig bevindt zich boven in de neus. Het reukepitheel is het weefsel dat verantwoordelijk is voor het waarnemen van reukstoffen.
Wat is MCS? MCS is een vrij onbekende aandoening die ervoor zorgt dat mensen, vooral vrouwen, overgevoelig zijn voor alledaagse geuren zoals rook, parfum, verflucht, luchtverfrissers en schoonmaakmiddelen.
Smaak- en reukverandering is een probleem dat veel voorkomt. De smaak die u proeft of geur die u ruikt komt niet meer overeen met hoe u dacht dat het eten smaakte of rook. Producten die u vroeger heerlijk vond, kunnen nu plotseling niet meer smaken. Ook kan het smaak- en reukvermogen wisselen per dag.
Het lichaam laat methaanthiol vrij gedurende het ontbindingsproces. Methaanthiol ruikt naar zweetvoeten en rotte witte kool. Dimethyldisulfide is een stinkend gas dat voortkomt via vele bronnen, zoals bacteriën, schimmels, planten, en dieren. Rottend vlees geeft dit gas af.
Een ammoniak geur
De geur van ammoniak herken je waarschijnlijk van schoonmaakmiddelen. Maar als je plas zo begint te ruiken, kan dat een reden tot zorg zijn. Als urine sterk geconcentreerd wordt, kan dit voor een sterke ammoniakgeur zorgen. Je drinkt dan waarschijnlijk te water.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Immuuncompetent: had slechts milde klachten*: Minstens 7 dagen na eerste ziektedag EN tenminste 24 uur klachtenvrij. Immuuncompetent (opname vanwege COVID-19): had matig tot ernstige klachten: Minstens 14 dagen na eerste ziektedag EN tenminste 24 uur klachtenvrij.
Tijdens ziekte is de eiwitbehoefte verhoogd. Als u te weinig eiwit eet, worden lichaamseiwitten afgebroken. Dit leidt tot verlies van spieren. Eiwitten zitten vooral in vlees(vervangers), vis, gevogelte, kaas, eieren, zuivelproducten, brood en peulvruchten.
Sommige mensen houden langdurig klachten nadat ze COVID-19 hebben gehad. Dat wordt 'Long COVID' of Post-COVID genoemd. Voorbeelden van langdurige gezondheidsklachten na corona zijn vermoeidheid, benauwdheid en pijn.
Je ruikt je eigen lichaamsgeur niet. Dat komt omdat je er aan gewend bent (net zoals boeren 'blind' zijn geworden voor de geur van mest). Hoewel je je dus niet bewust ben van hoe je zelf ruikt, speelt lichaamsgeur een belangrijke rol in je leven.
En de vieze geuren? De geur van zweetvoeten vinden de meeste mensen het smerigst. Maar veel mensen noemden ook kaas, sojamelk en appelsap als vieze geuren. Er zijn ook geurtjes die sommige mensen vies en andere juist heel lekker vinden, zoals benzine of verf.
Geuren zijn waar te nemen in de lucht, en in andere gassen of gasmengsels, maar eventueel ook in water. Geur is een eigenschap van bepaalde stoffen en het waarnemen ervan heet ruiken.
Na ontzwelling door gebruik van een neusspray of druppels komt de reukzin dikwijls terug. Het reukverlies gaat ook vaak op en af: nu eens wat meer, dan weer wat minder.
Geuren ruik je en ruiken doe je met je neus. In je neus zit een stukje weefsel, het reukepitheel, dat gevoelig is voor de inwerking van bepaalde chemische stoffen, de geurstoffen. In het reukepitheel bevinden zich enkele honderden soorten geurreceptoren, een soort geursensors, elk op een andere manier gevoelig.
Zweedse onderzoekers hebben ontdekt dat het menselijk afweersysteem meer doet dan alleen maar infecties bestrijden. Mensen die iets onder de leden hebben geven namelijk een geursignaal af wat door andere mensen te ruiken is.