Een heftruckcertificaat kun je al vanaf 16 jaar halen. Rijden op de heftruck doe je tot en met 18 jaar onder deskundig toezicht. Aan het besturen van een heftruck is net als bij een auto een minimum leeftijd van 18 jaar verbonden. De bestuurder mag zelfstandig, voorzien van voldoende instructie, op de heftruck rijden.
Wie mag een heftruck keuren? Dat staat niet vermeld in de wet. In principe mag iedereen een heftruck keuren en een keuringssticker plakken. Ook de heftruckbestuurder zelf of iemand van de technische dienst.
Een heftruckcertificaat is niet verplicht. Vanuit Arbowetgeving wordt echter wel deskundigheid voor het rijden op een intern transportmiddel, zoals de heftruck, vereist. Ook stelt deze wetgeving dat een werkgever zijn werknemers een veilige werkplek moet garanderen.
In principe mogen alleen werknemers van 18 jaar of ouder zelfstandig een heftruck of reachtruck besturen. Het is ook mogelijk om als je 16 of 17 jaar bent het heftruck- en reachtruckcertificaat te halen.
Elk bedrijfsvoertuig vereist zijn eigen certificaat om bestuurd te mogen worden. Dus voor een heftruck en een stapelaar heb je een apart certificaat nodig. Dit geldt ook voor een heftruck en een reachtruck, twee voertuigen die nog meer op elkaar lijken.
Om een reachtruck te mogen besturen, dien je in het bezit te zijn van het reachtruck diploma. In de wet is vastgelegd dat je voor het besturen en bedienen van bedrijfsvoertuigen voldoende moet zijn opgeleid op het gebied van veiligheid. Dit moet je ook kunnen aantonen.
Rijbewijs voor heftruck
Dan heeft u een T-rijbewijs nodig. Voor andere heftrucks moet de werkgever bewijzen dat de bestuurder een heftruck kan besturen. Dit kan met een vakbekwaamheidscertificaat. Voor motorrijtuigen met een lage snelheid als straatveegmachines en maaimachines heeft u geen T-rijbewijs nodig.
Wanneer een bouwmachine zich op de openbare weg begeeft, moet de bestuurder over een rijbewijs beschikken. Wanneer een bouwarbeider een graafmachine, verreiker of heftruck bestuurt met een MTM van meer dan 3,5 ton, moet hij in principe een rijbewijs C hebben.
Zodra je een heftruckcertificaat hebt behaald mag je hiermee 5 jaar lang een heftruck besturen. De geldigheid van een heftruckcertificaat is namelijk 5 jaar. Na deze 5 jaar moet je het heftruckcertificaat verlengen. Je kunt dan de herhalingscursus volgen!
De basisopleiding heftruck duurt 2 aaneengesloten dagen en is geschikt voor mensen die geen ervaring hebben in het besturen van de heftruck. We werken tijdens de cursus met verschillende heftrucks. De cursus bestaat uit een theorie- en praktijkdeel, waarbij de focus ligt op praktijkoefeningen.
Een heftruck besturen moet zeer zeker niet worden onderschat. Het besturen van een heftruck wordt niet zozeer bestempeld als moeilijk, maar zonder enige instructie en/of praktijkervaring zullen de meeste mensen niet weten hoe je een heftruck bestuurd.
Iedere werkgever heeft een wettelijke verplichting om (elektrische) arbeidsmiddelen te keuren. De werkgever is volgens de Arbowet verplicht om “veilige arbeidsmiddelen” beschikbaar te stellen aan de werknemer. De Arbowet stelt dat de werkgever verantwoordelijk is voor derden zoals uitzendkrachten en onderaannemers.
Wie keurt de arbeidsmiddelen? De werkgever bepaalt zelf door wie hij zijn arbeidsmiddelen laat keuren. Voorwaarde daarbij is dat dit door een deskundig persoon of instelling (artikel 7.4a, vijfde lid) wordt gedaan.
Arbowet stelt keuring verplicht
In de Arbo-wet is sinds 1998 de 'Richtlijn Arbeidsmiddelen' opgenomen. Deze regelgeving stelt dat een verplichte periodieke keuring een betere veiligheid bij machines en apparaten garandeert, mits dit wel door een deskundige keurmeester wordt gedaan.
Een heftruck is een motorvoertuig, dit betekent dat de heftruck valt onder de wet Aansprakelijkheidsverzekeringmotorvoertuigen (WAM).
Om een shovel te besturen op de openbare weg is minimaal het T-rijbewijs vereist! Dit geldt voor alle motorrijtuigen met beperkte snelheid die breder zijn dan 1,3 meter.
Alle bestuurders van Landbouw- of bosbouwtrekkers (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) op de openbare weg dienen in het bezit te zijn van een T-rijbewijs (in de volksmond ook wel trekker rijbewijs). Om het T-rijbewijs te behalen moet je rijgeschikt zijn en slagen voor het theorie- en praktijkexamen.
Welke heftruck certificaten zijn er? Eigenlijk zit er geen verschil in de heftruckcertificaten bij ons. Wij bieden één soort certificaat die voor elke soort heftruck geldig is of deze nou op benzine of accu rijdt. Let op, deze zijn wel alleen geldig voor een heftruck.
Met een Vrachtauto rijbewijs C mag u een motorrijtuig besturen waarvan de toegestane maximummassa (zie deel 1A voertuigbewijs of kentekenbewijs deel I) meer dan 3500 kg bedraagt. Let op! Met een Vrachtauto rijbewijs C mag u géén beroepsmatig vervoer verrichten.
Bij een heftruck zit je recht achter de vork, met je blik richting het hefmechanisme. Bij een reachtruck zit je een kwartslag gedraaid. Je hebt dus een ander blikveld. Dit zorgt voor een ander gevoel tijdens het besturen.
Reachtruck certificaat behalen
Een reachtruck certificaat is voor werknemers in de bouw, opslag of transportsector vaak onmisbaar. Veel werkzaamheden worden uitgevoerd met gebruik van een heftruck of reachtruck. Het werken en rijden op een heftruck lijkt simpel, maar dat is het toch niet.
Laat voertuigen en medewerkers rechts houden en geef voorrang aan voertuigen die van rechts komen. Bestuurders van heftrucks die vooruit rijden, hebben idealiter steeds voorrang op bestuurders die achteruit willen. Vanzelfsprekend hoort het aspect veiligheid ook in de basisopleiding van elke heftruckchauffeur thuis.