In het middelpunt van de aarde, is de druk enorm: 3,5 miljoen atmosfeer ongeveer. Die druk verhoogt het smeltpunt van ijzer tot boven 6000 graden Celsius, de temperatuur die daar heerst. En dus is de aardkern van keihard ijzer.
In het binnenste van de aarde heerst een hitte van zeker 6000 graden Celsius. Dat is niet alleen 1000 graden warmer dan eerdere schattingen, concluderen Franse wetenschappers in het vakblad Science, de nieuwe raming past ook beter in de verklaring waarom de aarde een magnetisch veld heeft.
Onder de aardkorst is de aarde heel warm: in het midden loopt de temperatuur op tot meer dan 4000°C en in de aardmantel (tussen 70 en 700 km diepte) bedraagt de temperatuur 500 à 1000°C.
Dankzij seismologen weten we dat onze aardkern 3000 kilometer onder ons ligt.
Het binnenste van de aarde, de kern, bestaat uit metaal, vooral ijzer en nikkel. De binnenkern is vast, de buitenkern vloeibaar. Het is daar zo heet dat er een mantel van gesmolten steen omheen zit. De harde aardkorst waar wij op wonen ligt daarbovenop en die is maar heel dun, niet meer dan 50 kilometer.
In het middelpunt van de aarde, is de druk enorm: 3,5 miljoen atmosfeer ongeveer. Die druk verhoogt het smeltpunt van ijzer tot boven 6000 graden Celsius, de temperatuur die daar heerst.
Theoretisch is het mogelijk. Het diepste punt ooit geboord is zo'n 12km , de aardkorst is 5–70km dik (het dunste onder de zeebodem, het dikste op land). Het is dus theoretisch mogelijk om door de korst heen te boren, hoewel dat dus nog nooit gedaan is.
Een ander voordeel is dat bodemwarmte – bij juiste toepassing – nooit opraakt. Wanneer de warmte uit diepere aardlagen komt (500 meter of dieper), wordt gesproken van aardwarmte of geothermie. Ook dit is een duurzame vorm van verwarming, maar deze is moeilijker bereikbaar en daarom duurder. Lees meer over Aardwarmte.
Het vulkanische gesteente is in de Noordzeeboring aangetroffen op zo'n 1660 meter diepte, maar de harde gesteentelaag en de vulkaanvorm iets ten westen daarvan liggen op zo'n 3300 meter diepte.
De oppervlakte van de zon heeft een temperatuur van zo'n 5500 graden, terwijl de kern van de zon een warmte van wel 15 miljoen graden kan bereiken.
Om aardwarmte te winnen moeten we dieper de aarde in (500 m tot 4 km); op die diepte heeft het water een temperatuur van 55 tot 120 °C. Dan kan worden gebruikt om je huis te verwarmen zonder dat je een warmtepomp nodig hebt.
In de bovenste meters van de aardkorst heeft de temperatuur van de buitenlucht nog een sterke invloed op de temperatuur van de aarde. Op zo'n tien meter diepte heerst een constante temperatuur van 10° Celsius. Daaronder neemt de temperatuur steeds verder toe.
De 'ongestoorde' bodemtemperatuur (tussen de 2 en 200 meter diepte) ligt in Nederland ongeveer tussen de 8 °C en 14 °C (met ongestoord bedoelen we, zonder dat er gebruik wordt gemaakt van bodemenergie). Vaak zien we dat de temperatuur in stedelijke gebieden iets hoger ligt dan op het platteland.
Waar komt lava dan vandaan? Bij vulkaanuitbarstingen komt vloeibare steen als lava uit de aarde. Wanneer lava nog in de aarde zit, heet het magma. Magma komt uit de aardmantel of uit het onderste deel van de aardkorst.
De buitenkern of bovenkern is een zone in het binnenste van de Aarde die zich bevindt tussen de 2900 en 5100 km diepte. De buitenkern bestaat waarschijnlijk voornamelijk uit vloeibaar nikkel en ijzer en heeft een temperatuur van ongeveer 2900°C. Mogelijk bevinden zich ook sporen van zwavel en zuurstof in de buitenkern.
Aardwarmte of geothermie komt uit grote diepte. Deze warmte wordt in de vorm van warm water omhoog gepompt. De warmte wordt uit het water gehaald om woningen, gebouwen of kassen te verwarmen, waarna het afgekoelde water via een pomp weer terugstroomt in dezelfde aardlaag, waarna het weer opwarmt.
De precieze diepte waarop u mag graven verschilt per gemeente en provincie. Over het algemeen geldt dat u niet dieper mag graven dan 50 centimeter zonder hiervoor een vergunning aan te vragen. Als u dieper wilt graven dan 50 centimeter, moet u contact opnemen met uw gemeente en een vergunning aanvragen.
Magma is het vloeibare gesteente dat zich onder het aardoppervlak bevindt. Magma in de Aarde heeft meestal een temperatuur tussen de 650 °C en 1200 °C. Wanneer magma tot aan het oppervlak omhoog komt wordt het gesmolten gesteente geen magma maar lava genoemd.
Bij vulkaanuitbarstingen kunnen flinke hoeveelheden lava worden uitgestoten. Raakt dat spul dan niet op? Het korte antwoord op de vraag of lava kan opraken, is: nee, niet zolang de aarde is zoals ze nu is.
Aardwarmte is warmte die in de ondergrond aanwezig is. In Nederland is op 100 meter diepte de temperatuur ongeveer 11-12 graden en constant. Deze warmte kan met aardwarmtepompen worden gewonnen door het water op te pompen.
Vanaf 500 meter diepte wordt in Nederland gesproken van aardwarmte. Vanaf 4000 meter diepte wordt gesproken van ultradiepe geothermie. Daarbij wordt water met hogere temperaturen omhoog gepompt dan tussen de 500 en 4000 meter het geval is. Voor deze techniek zullen eerst nog pilots moeten plaatsvinden in Nederland.
De warmtewet bepaalt dat aardwarmte niet duurder mag zijn dan verwarming met aardgas. De kosten van aardwarmte zijn stabiel en voorspelbaar; de grootste kostenpost is de voorbereiding en aanleg van het systeem. Die kosten zijn eenmalig.
Gemiddeld duurt het grondwerk ongeveer één dag om het gat te graven en af te voeren. Echter kan dit ook langer duren als er bronnering toegepast moet worden die het grondwater afzuigt en afvoert. Dit zorgt ervoor dat de bouwput droog blijft en niet vol water komt te staan. Dit kan wat vertraging oplopen.
En hoe diep is de aardkorst? Tot een kilometer of 35 moet je wel kunnen graven of boren. Zo dik is de aardkorst gemiddeld op de continenten. Niet dat de mens ooit zo ver is geweest, de diepste mijn is 2,7 kilometer en de diepste boring twaalf kilometer.
Een sleuf graven met een graafmachine van een greppel/sleuf van 80cm en 50 cm breed kost: In lichte grond gemiddeld €35 per vierkante meter. In zware grond kost het gemiddeld €70 per vierkante meter.