Niet alleen door angst, maar ook door verveling kan een konijn stress krijgen. Een herkenbaar symptoom hiervan is het knagen aan de tralies. Om verveling bij het konijn tegen te gaan kan je speelgoed voor konijnen in het hok en de ren leggen.
Zit je konijn luid te tandenknarsen en in elkaar gedoken, dan kan hij pijn hebben. Heeft hij daarnaast grote ogen, dit is een stress signaal en wordt gebruikt wanneer het dier angstig of nerveus is. Hard gillen betekent meestal angst of pijn. Stampt je konijn op de grond, dan is hij angstig, boos of hoort iets vreemds.
Schenk aandacht aan je konijn
Door je konijn aandacht te geven, bijvoorbeeld door met hem te spelen of hem lekkere snacks aan te bieden, laat je hem zien dat hij veilig is en niet bang hoeft te zijn. Geef hem bijvoorbeeld een stuk knaaghout uit de dierenwinkel.
Konijnen zijn zeer gevoelig en omdat ze prooidieren zijn, kunnen ze signalen van stress en angst zeer goed verbergen.
Het gebruik van soortspecifieke feromonen is een eenvoudige en doeltreffende oplossing om konijnen gerust te stellen en probleemgedrag te verminderen. Door een kopie te gebruiken van feromonen die geassocieerd worden met een gevoel van geluk en geruststelling, voelen konijnen zich veilig tijdens stressvolle situaties.
Het kan apathisch gedrag vertonen, slaapt veel en heeft vaak een verminderde eetlust – symptomen die we ook bij rouwende mensen terugzien. Sommige konijnen zoeken net meer contact met hun eigenaar om hun gebrek aan affectie op te vullen, maar die eigenaar kan nooit 24 uur per dag als plaatsvervangend konijn optreden.
Ook een slechte vacht (door stress) of waterige ogen kunnen duiden op een ongelukkig konijn. Een konijn wil lekker op zijn achterpoten kunnen staan en moet daar voldoende ruimte voor hebben. Konijnen hebben daarnaast een sterke natuurlijke knaagbehoefte.
Druk het konijn direct zachtjes tegen u aan, liefst met een kop onder uw arm om hem rustiger te houden. Voorkom dat hij zich met zijn achterpoten kan afzetten door zijn achterwerk, dus zijn bekken, te ondersteunen en tegen u aan te klemmen maar de achterpoten los te laten hangen.
Lees op je gemak een boek en klets wat tegen hem. Je gaat nog niet met je hand in het hok, is je konijn heel erg op zijn gemak en zoekt hij contact leg je hand dan rustig tegen de tralies zodat hij kan snuffelen en wennen aan je geur en menselijk contact.
Een konijn doet dat uitsluitend bij de persoon waar hij veel van houdt. Dus als je konijn je hand likt dan vindt hij je lief en laat dat blijken door likken, net zoals een hond of een poes doet. Sommige konijnen vleien zich in je hals en likken je gezicht. Allemaal konijnenliefde.
Een konijn kan ook geluid maken als hij zich prima voelt: Hij knarsetandt zachtjes (dan is hij tevreden en/of geniet hij). Hij bromt zachtjes, meestal terwijl hij (om je heen) huppelt, ook wel zoemen genoemd (dan is hij meestal verliefd op je). Hij piept zachtjes in zijn slaap.
Je konijn springt in de lucht en is wild
Het is normale en veelvoorkomende konijnentaal bij blij en tevreden huisdieren. Zo uiten je maatjes hun plezier en vreugde. Het is geweldig om je konijn zo gelukkig te zien en het kan een teken zijn dat je goed voor ze zorgt en dat ze zich veilig voelen in je buurt.
Onzindelijkheid bij jonge konijnen
Met als gevolg dat ze vaak plassen, soms gewoon omdat ze hun plas niet meer op kunnen houden, maar vaak ook op momenten dat ze bang zijn, als ze dingen spannend vinden. Zo komt het bij jonge konijntjes vaak voor dat ze plassen als ze op schoot zitten of op meubels.
Eenzame konijnen vertonen afwijkend en tegennatuurlijk gedrag.Ze gaan likken aan ijzer en lopen rondjes door hun hok. Ze zoeken als het ware naar een uitweg.
1) Konijnen zijn heel intelligent
Je kunt ze bijvoorbeeld leren hun naam te herkennen en te komen als je ze roept. Ook hebben konijnen een heel goed geheugen. Onprettige ervaringen en emoties zullen ze niet gauw vergeten.
Konijnen vinden het heerlijk om de ruimte te hebben om rond te rennen, te spelen, te graven en op onderzoek uit te gaan, terwijl ze genieten van een beetje 'ik'-tijd. Laat uw konijnen merken dat u van ze houdt door een veilige omgeving te bieden waar ze dit natuurlijke gedrag kunnen vertonen.
Konijnen kunnen schattige slaapposities aannemen.Konijnen die in een koud klimaat leven rollen zich vaak op tot een pluizig balletje, terwijl ze hun pootjes dicht bij hun buik houden. Op deze manier is namelijk zo min mogelijk van hun lichaam blootgesteld aan de koude lucht.
Niet alle groenten zijn geschikt voor konijnen. Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
Konijnen moeten voldoende bewegingsruimte hebben
Dan kunnen de konijnen zelf bepalen wanneer ze uit de kooi gaan en voor hoe lang. Zorg dat dit minimaal drie uur per dag gebeurt, dan hebben je konijnen voldoende bewegingstijd. Langer is altijd goed.
Een konijn slaapt over het algemeen overdag en 's nachts, maar wil 's morgens en in de vroege avond spelen. Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is.
Slaapplek voor konijnen
Een konijn klimt niet. Omdat een konijn het liefst op de grond blijft, geeft het de voorkeur aan een 'mandvormig' bed. Je huisdier zal daarom het meest blij zijn met een mand, kussen, of bank. Heb je meerdere konijnen, kies dan voor één groot bed: konijnen slapen het liefst in groepen.
Kan je een konijn alleen houden? Konijnen zijn groepsdieren en voelen zich daarom niet op hun gemak als ze alleen leven. Een konijn alleen voelt zich gewoonweg onveilig en vereenzaamt. Bij de Dierenbescherming vinden we het daarom belangrijk dat konijnen samen geplaatst worden.
Konijnen trekken zich van nature graag terug in hollen, dus een schuilplaats in het hok stellen ze enorm op prijs. Dit kan je al heel eenvoudig maken met een kartonnen doos, waar ze ook lekker aan kunnen knagen, of door een deel van het hok af te dekken.
Konijnen zijn heel slim
Ze zijn zelfs zó slim, dat ze ook prima te trainen zijn! Luistert jouw konijn al naar zijn eigen naam? En komt hij naar je toe wanneer je hem roept? Het is echt mogelijk!
Dit gebeurt ongeveer een half uur tot een uur na de dood. U kunt het lichaam dan niet meer in een andere houding leggen. Zorg dus dat u uw konijn tijdig in de doos, waarin hij begraven wordt, legt.