De werking van een plaswekker zorgt ervoor dat je kind écht wakker wordt s'nachts. De Dryly® plaswekker bestaat uit speciaal <a ” href=”/nl/webshop/ondergoed/”>sensor ondergoed en een weksysteem. Als het Dryly® ondergoed nat wordt gaat er zowel bij je kind, als in je mobiele app een alarm af.
Stop met de plaswekker als uw kind 2 weken achter elkaar droog is gebleven. Houd de wekker nog wel in huis, voor als het bedplassen weer begint.
Dat kinderen niet wakker worden van het geluid van de plaswekker is in het begin heel normaal. Kinderen die in hun bed plassen slapen standaard heel erg diep en worden dus niet wakker. Je zou een brandalarm af kunnen laten gaan zonder dat ze daar wakker van worden.
De plaswekker maakt je kind wakker met een alarmbel zodra hij/zij in bed plast. Je kind draagt hiervoor een speciaal broekje dat vochtigheid voelt en een signaaltje doorgeeft aan een wekker. Als de wekker gaat, moet je kind hem uitzetten, opstaan en naar de wc gaan.
Hoe werkt de plaswekkermethode en plaswekkertraining
De plaswekkermethode is gebaseerd op zowel klassieke als operante conditionering. Het alarm dat afgaat tijdens het plassen zorgt ervoor dat kinderen op een gegeven moment zelf het verband leggen tussen een volle blaas en dat ze de WC moeten gaan.
Niet vaker dan 1 maal per nacht. Maak uw kind daarbij wakker, anders leert het slapend te plassen en dat is niet de bedoeling. Als het kind door opnemen moeilijk weer inslaapt en de volgende dag niet uitgerust is dan kan volstaan worden met opnemen zonder het kind wakker te maken.
De plaswekker is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of zeven, die graag droog willen worden. Je moet ook oud genoeg zijn om iedere avond te willen oefenen. Dit lukt alleen wanneer je niet te veel andere dingen aan je hoofd hebt, bijvoorbeeld problemen op school of thuis.
Inzicht in het gedrag: Dryly® is de beste plaswekker als het gaat om het inzicht geven in het gedrag van kinderen. Iedere keer als je kind in bed plas krijg je hiervan een melding in de app. Op die manier zie je precies wanneer er geplast is en kun je eventuele patronen zien.
Ervan uit gaande dat een kind normaal drinkt is 6 tot 8 keer plassen normaal. Kinderen met een overactieve blaas hebben vaak ook moeite met 's nachts zindelijk worden omdat er maar kleine plasjes in de blaas passen.
De meeste kinderen worden zindelijk overdag tussen de 2 en 3 jaar, en tussen de 4 of 5 jaar gebeurt dat ook 's nachts. Maar maak je niet druk als het wat langer duurt: ieder kind ontwikkelt zich op zijn of haar eigen tempo.
Het is belangrijk te voorkomen dat het plassen en poepen op het potje een machtsspelletje wordt. Dit doe je door rustig en neutraal te reageren wanneer je kindje niet op het potje wil. Leidt je kindje even af met iets anders en probeer het later opnieuw. Dwing je kind niet om op het potje te gaan.
De plaswekker wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar je kunt wel een aanvullende verzekering voor hulpmiddelen afsluiten. Je kunt een plaswekker huren of aanschaffen.
Meestal wordt de overstap naar slapen zonder luier pas gemaakt als een kind overdag stabiel zindelijk is. Hier is niet echt een specifieke leeftijd voor, maar vaak wordt de overstap gemaakt tussen de 3 en 4 jaar.
Ook een potje (tijdelijk) in de slaapkamer zetten kan helpen als het heel snel moet gaan. Leek het te lukken zonder luier 's nachts en heb je het ene ongelukje na het andere? Aarzel dan niet om de luier terug te introduceren. Misschien lukt het binnen enkele weken wel zonder.
Wat is een oefenbroekje? Een oefenbroekje is een speciaal broekje dat tussen een luier en een gewone onderbroek in zit. Het is wat dikker dan een onderbroek en kan wat plas opnemen. Toch zijn ze dunner dan een luier en nemen ze meestal geen hele plas op.
Hoewel overdag in de broek plassen vaak vanzelf over gaat, is het belangrijk om op tijd hulp te zoeken. Soms kan overdag broekplassen wijzen op obstipatie (obstructie van de darmen) of een urineweginfectie. Het kan ook worden veroorzaakt door een anatomische afwijking aan de urinewegen.
Sommige kinderen plassen regelmatig in hun broek omdat er een fysiek probleem is. Zij kunnen er dus niets aan doen, zolang dit probleem niet wordt opgelost. Mogelijke lichamelijke oorzaken: Je kind kan last hebben van een blaasontsteking of urineweginfectie of obstipatie.
Kinderen jonger dan 2 jaar kunnen binnen 1 dag (24 uur) uitdrogen. Oudere kinderen kunnen binnen 2 tot 3 dagen uitdrogen.
Als er twee keer of vaker geplast wordt in de nacht dan noemen we dit nycturie. Hierbij gaat het alleen om hoe vaak u 's nachts wakker wordt om te gaan plassen en daarna weer gaat slapen. Nycturie kan ontstaan door een overactieve blaas, die bij een kleine hoeveelheid vulling al aandrang aangeeft.
Hoewel het minder bekend is, plast ongeveer één procent van de volwassenen soms in bed. Dit is iets anders dan incontinentie, bedplassers verliezen namelijk alleen 's nachts de controle over hun blaas terwijl mensen met incontinentie de gehele dag ongewenst urine verliezen.
Bij de meeste kinderen verdwijnt het bedplassen spontaan, maar in sommige gevallen is er hulp van een (huis)arts of specialist nodig. Er is echter zelden sprake van een lichamelijke afwijking. Alleen wanneer naast bedplassen ook sprake is van broekplassen overdag is lichamelijk onderzoek gewenst.