Kies je voor een 300 g/m². wordt hiermee bedoelt dat 1m2 300 gram weegt, een A4 vel op deze dikte weegt dan 18.71 gram. Door te spelen met een dik of dun papier en papiersoort kun je het document een geheel eigen touch geven.
De dikte van papier wordt uitgedrukt in het aantal gram per vierkante meter (grams). Hoe zwaarder het papier, hoe dikker en dus steviger. Veelal ligt het tussen 80 gram en 300 grams. Waarbij dit laatste al meer naar karton toegaat.
Als we bijvoorbeeld spreken over 200 grams papier, dan betekent dit dat 1 vel 200 gram weegt, maar dan wel per vierkante meter berekend. Voor de fotoboeken worden andere papierdiktes gebruikt in vergelijking met agenda's of visitekaartjes. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende papierdiktes per product.
Horeca- en winkelpromotie. 250 grams flyers worden voornamelijk gebruikt in de horeca en de detailhandel. Deze flyers zijn 3x zo dik als printpapier en voelen daarom mooi en stevig aan, dus is dit type flyers een populaire keuze om net dat beetje extra luxe te geven aan het promotiemateriaal.
U zit altijd goed met A4-printpapier dat een dikte tussen 80 en 160 g/m² heeft. Standaard printpapier weegt altijd 80 g/m² en is perfect voor het afdrukken van documenten en brochures.
Standaard A4 papier is leverbaar van 60 gram tot ongeveer 300 gram. Voor de meeste printers is 220 gram wel het maximum, maar het meest verkochte kopieerpapier is 80 gram. Dit wordt door de meeste printers goed opgenomen en valt perfect in de standaard instellingen van je printer.
De dikte van papier wordt uitgedrukt in gram per vierkante meter. Een A0 heeft een oppervlak van 1 vierkante meter. Dus een A0 van 90 grams papier weegt precies 90 gram. Een A4 weegt 1/16 daarvan oftewel 5,625 gram.
Tot en met een gewicht van 179 g/m² wordt over het algemeen gesproken van papier. Vanaf 180 g/m² wordt het karton genoemd. In nog hogere gramsgewichten vanaf 500 g/m² is er sprake van board of bord.
Voor tijdschriften wordt vaak 115 of 135 grampapier gebruikt. Dikwijls zijn deze 'zelfkaftend'. Dit betekent dat de cover hetzelfde gewicht heeft als het binnenwerk. Hier is vaak het totaalgewicht van de publicatie van doorslaggevend belang als ze via de post moet verzonden worden.
Het standaard papier dat we voor kaarten en uitnodigingen aanraden is een ongestreken mat wit papier van 340g/m2. Kleuren blijven mooi helder op dit papier, maar je behoudt wel het matte uiterlijk.
Een professionele printer is geschikt voor dikker fotopapier en grotere afdrukformaten. Ook heeft een pro printer meer kleuren cartridges dan een gewone printer voor het produceren van hoogwaardige afbeeldingen.
Een stevig en stabiel visitekaartje maakt bijvoorbeeld een veel betere indruk dan een dun kaartje. Daarom hebben visitekaartjes gewoonlijk een minimumdikte van 250 g (b.v. Silverstar) en kunnen zij tot 925 g (b.v. Multilayer) “zwaar” zijn.
Hoeveel grams papier is nodig voor een poster? Als het gaat om posterpapier, dan varieert dit ongeveer tussen 150 en 350 grams papier. Hang je jouw poster op met plakband? Denk er dan aan dat een te dikke poster te zwaar kan zijn voor het plakband.
Hoe hoger het aantal, hoe zwaarder en dikker het papier zal zijn. Papier van 80-100 g/m² gebruik je meestal voor het printen. De meeste printers kunnen 80-100 g/m² papier aan. Een standaard printer kan maximaal 120 g/m² aan.
Je plakt binnen Nederland een postzegel met het cijfer 1 op brieven tot en met 20 gram.Het cijfer 2 gebruik je voor brieven vanaf 20 tot en met 50 gram. Voor zwaardere post (350 gr - 2 kg) en/of enveloppen groter dan C4 formaat (32,4 x 22,9 cm) gebruik je de XL-zegel.
Voor brieven en andere correspondentie wordt eigenlijk altijd 80 grams papier gebruikt, dit is het standaard soort papier.
Wat is verschil tussen kopieerpapier en printpapier? Eigenlijk is er geen verschil in kopieer- en printpapier. Het ene gebruik je bij een kopieerapparaat en het andere gebruik je bij een printapparaat. In beide gevallen kan dit gewoon hetzelfde papier zijn.
Het materiaal is in gewicht niet zwaarder, maar het zal wel steviger aanvoelen. De opdikking bereken je als volgt: de dikte van het papier (uitgedrukt in micron = 0,001 mm) delen door het gramsgewicht. Voorbeeld: een 120 grams papiersoort met een dikte van 160 micron. De opdikking is dan 160 / 120 = 1,33.
Even terug naar ons voorbeeld: een A0 van 250 grams papier weegt precies 250 gram. Omdat er 16 A4-tjes in A0 passen, weegt een A4 flyer in dat geval 1/16 deel daarvan, oftewel 15,625 gram (bij benadering, want A0 is niet exact 1 m2). 841 x 1189 mm.