Hij heeft halfzachte ballen nodig die licht gegroefd zijn. Kortom, een mooi compromis tussen de ballen voor de tireur en voor de pointeur. Opmerking: De diameter van de ballen hangt sterk af van de grootte van je handen.Meet ze dus goed in de winkel voor je je keuze maakt.
Bij petanque moet de speler vanuit een vastgestelde cirkel werpen, terwijl dit bij jeu de boules niet het geval is. Bovendien is de afstand tussen de cirkel en het doel (de but) bij petanque altijd hetzelfde, terwijl dit bij jeu de boules kan variëren.
Om een potje petanque te beginnen, tekent één van de spelers, bepaald door loting, een cirkel op de grond en gaat in de cirkel staan. Van daaruit gooit deze speler de “cochonnet” of “but” genaamd, het kleine balletje.
Gebruik markeerstift : Voor gebruik goed schudden met de dop op de stift.Verwijder de dop en druk enige malen met de punt op het oppervlak totdat de verf tevoorschijn komt. Na gebruik de dop goed sluiten en horizontaal opbergen.
Petanque is een variant van een typisch balspel dat in zijn vroegste vorm reeds bij de oude Grieken gespeeld werd. Daar werd het echter nog beoefend als een krachtspel. De Romeinen hebben er later meer een behendigheidsspel van gemaakt, ongeveer in de vorm zoals we die nu nog kennen.
De Internationale federaties en Franse Federatie voor Pétanque en Jeu Provençal (de F.I.P.J.P. en de F.F.P.J.P.) De gewichten gaan van 650 gr tot 800 gr. Het gewicht voor 600 gr wordt gebruikt door wedstrijddebutanten tot 11 jaar.
Gemaakt van chroom roestvrij staal, deze bal geeft volledige voldoening.
De cirkel moet zich op meer dan 1 meter van eventuele obstakels bevinden. Bij het gooien moeten de voeten van de spelers zich geheel aan de binnenzijde van de cirkel bevinden, en zij mogen deze zone niet verlaten of van de grond worden getild, totdat de geworpen bal de grond heeft geraakt.
Bij Decathlon vind je gemakkelijk de petanqueballen die aan jouw wensen en niveau beantwoorden. En van gekende merken zoals Obut, Koodza en Geologic.
Het petanque-spel wordt gespeeld door 2 ploegen van 2 tot 3 spelers met 6 ballen per ploeg. Het lot bepaalt welke ploeg het spel begint. Het houten richtballetje (= but) wordt geworpen tussen de 6 en de 10 meter van de werpcirkel van waaruit elke speler moet werpen (of van achter de lijn).
Een potje duurt ongeveer 25 minuten. De winnende teams spelen samen nog één ronde tegen elkaar. Ook deze duurt ongeveer 25 minuten.
In Frankrijk, met name Zuid Frankrijk, is het voor velen een belangrijke volkssport: jeu de boules. Op zijn Frans: pétanque. Er is een echt boulecultuur. In Zuid Frankrijk is er geen feestdag zonder pétanque toernooien.
Boccia [Botsja] is een Paralympische miksport verwant aan pétanque en bowls. Het wordt gespeeld met zachte ballen en met name beoefend door mensen met cerebrale parese, spierziekte, dwarslaesie of andere motorische beperking.
Petanque is een variant van een typisch balspel dat in zijn vroegste vorm reeds bij de oude Grieken gespeeld werd. Daar werd het echter nog beoefend als een krachtspel. De Romeinen hebben er later meer een behendigheidsspel van gemaakt ongeveer in de vorm zoals we het nu nog kennen.
Petanque geen campingspel, maar een echte sport en wordt steeds populairder. Petanque krijgt steeds meer aanzien in Nederland. Geen wonder eigenlijk, als het Nederlands Olympisch Commité (NOC) het laatst bestempelde als officiële olympische sport.
Het team dat een werpronde wint, mag de volgende ronde beginnen door het but en de eerste bal te gooien. Het spel eindigt zodra een team 13 punten heeft gescoord. Nu je alle spelregels kent, is het tijd om naar het terrein te gaan om optimaal van het petanquen te genieten.
Gebruik het geschikte materiaal voor een petanquebaan: kalksteenslag en dolomiet.
De pointeur “plaatst” zijn bal: hij gooit de bal zo dat die zo dicht mogelijk tegen de cochonnet komt. Hij heeft ballen met een kleinere diameter nodig, die vrij zwaar zijn voor een betere controle, hard voor een betere schokbestendigheid, en gegroefd voor meer grip op de grond.
De reglementaire afmetingen van een petanqueterrein zijn 4 meter breed x 15 meter lang (in sommige gevallen 3m x 12m). Petanque kan op elke ondergrond gespeeld worden (dolomiet, zand, grint, rode leisteen...). Als de bal maar kan rollen!
Dolomiet 0/5 mm los gestort.
Dolomiet is het grind bij uitstek om een petanquebaan mee aan te leggen en wordt nog vaak gebruikt in steden en gemeenten als wandel- of fietspad.
Iedere boule die beter ligt dan de dichtst bijzijnde boule van de tegenpartij levert 1 punt op. Een winnend team kan per werpronde minimaal 1 punt en maximaal 6 punten scoren. Een verliezend team haalt geen punten. Het team dat de voorgaande werpronde heeft gewonnen, mag de nieuwe werpronde beginnen.
De gemiddelde kostprijs voor het laten aanleggen van een petanquebaan ligt tussen de €2.000 en €3.000. Gebruik je duurdere materialen of wil je een speciale afwerking? Dan zijn de kosten uiteraard snel een pak hoger.
PETANQUEBAAN AANLEGGEN: DRAINERENDE FUNDERING LAAG
Advies: Indien nodig (zwarte)grond van maaiveld afgraven. Aanbrengen fundering laag van minimaal 20 cm (grof) drainagezand.
De toplaag / afstrooilaag
De toplaag van de jeu de boulesbaan / petanquebaan aanleggen kan in principe met ieder gewenste (fijne) grind of split gebeuren (wel iets onder afschot leggen). Qua formaat kunt u denken aan 2/5, 5/8 o.i.d. (Bijv. Castle grind 5/8 of Ardenner split 2/7). De laagdikte is meestal maar zo'n 1cm.
De but is een klein houten balletje met een diameter tussen de 25 en 35 mm. De afstand van de cirkel (van waaruit de spelers werpen) tot de but kan vari ren van 6 tot 10 meter. De dichtstbijzijnde boule is 1 punt, en elke andere boule die dichter bij de but ligt dan de beste van de tegenpartij is een extra punt.