Leverbot wordt veroorzaakt door een platworm die in de lever en galgangen van herkauwers leeft. Mensen kunnen ook besmet raken.
Diagnose van Leverbot
Acute leverbotziekte is alleen aan te tonen door middel van pathologisch onderzoek en bloedonderzoek. Chronische leverbot is aan te tonen door bloed-, tankmelk- en mestonderzoek en door pathologisch onderzoek.
Voor behandeling is triclabendazol en closantel beschikbaar. Triclabendazol geniet de voorkeur omdat het zeer jonge leverbotjes bestrijdt waardoor het de kans op acute leverbot voorkomt.
Leverbot wordt veroorzaakt door een vrij grote parasiet die leeft in de galgangen van de lever van het schaap. In tegenstelling tot wormen, die voor hun levenscyclus alleen een schaap nodig hebben, heeft de leverbot een waterslakje nodig als 'tussengastheer'.
Mensen kunnen ook besmet raken. Leverbotinfectie (fasciolose) wordt veroorzaakt door de platworm Fasciola hepatica (of Fasciola gigantica in de tropen) die in de lever en galgangen van herkauwers leeft en eventueel de mens kan besmetten.
Deze parasiet vindt zijn habitat in de galgangen van een gastheer. Als gastheer kunnen diverse diersoorten optreden, waarvan de voornaamste zijn: rund, schaap, geit, haas en ree. Ook de mens kan fungeren als gastheer; leverbot wordt daarom gerekend tot de zoönosen.
Volgens deze boer (die zelf ook op de boerderij werd grootgebracht en wiens zoon nu ook op de boerderij werkt) zouden paarden en koeien best wel samen op stal mogen (ze zouden elkaar niet ziek maken of zo), maar omwille van hygiënische redenen, mag een paard zeker niet in een melkstal staan.
De leverbot is een parasiet die voorkomt bij graseters zoals rund, schaap, geit, haas en ree. De volwassen leverbot is een platworm van 2 à 4 cm die leeft in de galgangen van de lever van de gastheer. De eieren van de leverbot worden met de mest uitgescheiden.
De eitjes van de spoelworm zitten in varkens- of mensenpoep. Via besmette grond of groente komen de eitjes in uw mond. Was uw handen extra goed als u met uw handen in de grond heeft gezeten.
Gillen kan ook een teken van speelsheid zijn, net als wanneer je paard bokt. Je paard zal briesen door snel in te ademen en dan door zijn neus uit te ademen. Met dit geluid kan hij aangeven dat hij gealarmeerd is wanneer een ander dier te dicht bij hem komt. Hij kan ook aangeven dat hij ergens over opgewonden is.
Als paarden elkaar voor het eerst zien zullen ze altijd eerst willen snuffelen. Als ze de geur van een ander paard eenmaal kennen zullen ze dit niet meer vergeten en elkaar altijd herkennen. Voor paarden in het wild was het vroeger erg belangrijk dat ze goed konden proeven.
De kostprijs van een zeboekoe bedraagt ± € 600. Voor een stier betaal je minder. Het aantal kwekers van dwergzeboes in België en Nederland is beperkt. De zoektocht naar kalfjes is daardoor niet eenvoudig, maar het wachten wordt zeker beloond wanneer je deze 'lieflijke minikoetjes' in je weide ziet rondlopen.
Dexterkoeien lopen zowel op het land bij boeren als in natuurgebieden, en je kunt er tijdens een avontuurlijke wandeling dus zomaar eentje tegenkomen.
Runderen zijn kuddedieren en hou je nooit alleen. Contact met soortgenoten is belangrijk voor deze dieren. Een uitzondering is een kalvende koe: een koe die moet kalven, wil zich normaal afzonderen van de kudde. Indien mogelijk geef je ze dus een aparte ruimte, of minstens wat extra plaats.
Runderen zijn kuddedieren; ze hebben ruimte nodig en een stal, liefst in of grenzend aan de wei. Het zijn daardoor niet alleen in aanschaf maar ook in onderhoud best kostbare dieren. Bedenk daarbij dat je niet even met een koe naar de dierenarts gaat. Als er iets is, zal de deze langs moeten komen.
Het paard likt en bijt zachtjes in je handen
Misschien wil het paard gewoon een snoepje van je. Maar het kan soms ook duiden op iets wat speelt bij jou, bijvoorbeeld als je vingers gevouwen zijn en het paard iets harder gaat bijten in je vingers.
Kijk maar eens naar een merrie die haar pasgeboren veulen van onder tot boven helemaal besnuffelt. Ook paarden maken gebruik van geur voor het afzetten van een territorium, de mest van de hengst is de geurvlag. Paarden kunnen zeer goed ruiken. Hengsten kunnen hengstige merries bijna op een kilometer afstand ruiken.
Paarden hebben vaste mestplaatsen waar ze niet eten. Merries (en ruinen) ruiken aan de mest van groepsgenoten, blijven daar staan en ontlasten zich. In de praktijk valt de nieuwe mest dan net een metertje verder op de grond. Als de mestballen niet regelmatig worden opgeruimd, wordt het mestgebied steeds groter.
Een paard zal hard en vol melodie hinniken als hij aan u wil laten merken waar hij is. Veel paarden doen dit naar hun eigenaren wanneer deze op stal aankomen. Een paard kan ook briesen, dit doet hij wanneer hij twijfelt tussen nieuwsgierigheid en angst.
Hoe blijer een paard, hoe meer het briest, blijkt uit Frans onderzoek. Paarden briesen vooral als ze het naar hun zin hebben. Hoe paardvriendelijker hun omgeving, hoe meer ze briesen.
Stampen = irritatie
Stampen is het optillen van het been en deze met een krachtige beweging op de grond stampen. Stampen is een manier om irritatie aan te geven. Vaak is het een kleine irritatie zoals een vlieg. Maar in sommige gevallen zie en hoor je paarden meerdere keren per uur stampen.
Wormen geven zelden klachten. Soms voelt u jeuk rond de anus of vagina. Heel soms kunt u buikpijn krijgen. Maar meestal merkt u niets.
Wormen bij mensen ontstaan door besmetting van dier op dier, dieren op mensen of andersom, of mens op mens. Bekende symptomen zijn buikpijn, misselijkheid, diarree of jeuk rond de anus. De behandeling van wormen bestaat uit antiwormmiddelen (medicijnen) en hygiëne-adviezen.
In uw darmen kunt u wormen hebben. Soms ziet u dunne, witte draadjes in uw poep, ondergoed of beddengoed. Vaak met jeuk. Dit zijn wormpjes (aarsmaden).