Meestal worden we vanaf 40 steeds dikker. Ook wie op jonge leeftijd slank was, krijgt vanaf die leeftijd met vervelende vetkussentjes te maken. De oorzaak hiervan is niet alleen een ongezonde levensstijl. Onze stofwisseling begint vanaf midden jaren 30 immers te veranderen.
Ouder worden is niet de directe oorzaak van gewichtstoename. Toch zijn er wel factoren waar je op kunt letten. Vooral de afname van spiermassa en een grotere inactiviteit zorgen voor een lagere energiebehoefte. Oftewel als je hetzelfde blijft eten, zul je zwaarder worden.
Maar hoeveel extra voedsel moet je naar binnen werken voor je een kilo bijkomt? Jammer genoeg niet zo gek veel: 500 extra calorieën per dag eten (die je dus niet verbrandt) gedurende een week zal er al voor zorgen dat je een kilo bijkomt.
Bij een BMI tussen de 18,5 en 25 heb je een gezond gewicht. Heb je een BMI tussen de 25 en de 30, dan heb je overgewicht en neemt de kans op aandoeningen als diabetes en hart- en vaatziekten toe. Bij een BMI boven de 30 is er sprake van obesitas.
Gewichtstoename heeft deels te maken met de wereld waarin we leven: we worden met z'n allen steeds dikker door een ongezonde leefstijl van teveel eten, drinken en zitten. Maar daar bovenop komt dus het effect van de leeftijd.
Je kunt makkelijk 2 kilo aankomen in 1 week of zelfs 2 kilo aankomen in 1 dag als je meer koolhydraten hebt gegeten dan normaal. Dit geldt met name voor vrouwen die een koolhydraatarm of een koolhydraatbeperkt dieet volgen.
Je buik wordt dikker omdat je veel koolhydraten en bewerkte voedingsmiddelen eet. Je lichaam kan deze niet goed verwerken waardoor het zich gaat opslaan rond de buik. Dit kan erg vervelend zijn. Ik raad je aan om koolhydraten te vermijden en zo natuurlijk mogelijk te eten.
Je hebt risico op ondergewicht bij een omtrek onder de 79 cm (voor mannen) of 68 cm (voor vrouwen). Gezond is tussen 79 en 94, of tussen 68 en 80. Tot 102 en 88 cm wijst op overgewicht, daarboven wijst op obesitas.
Vanaf ongeveer het 40e levensjaar begint de hoeveelheid bot die wordt afgebroken een fractie groter te worden dan wat wordt aangemaakt. Een op de vier vrouwen krijgt na de overgang dan ook last van botontkalking oftewel osteoporose en daarmee een verhoogde kans op botbreuk. Voorkomen kán door extra calcium in te nemen.
Ja, door verschillende factoren kan de ene persoon sneller aankomen dan de ander. Echter heb je zelf invloed op wat en hoeveel je eet en hoeveel je beweegt. Er zijn ook enkele genetische ziektes en aandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat je makkelijker aankomt, bijvoorbeeld een traag werkende schildklier.
Slank zijn is niet voor iedereen weggelegd, maar een gezond gewicht hebben kan wél voor iedereen. Daar hoef je dus helemaal niet dun of slank voor te zijn. Uiteindelijk weet jij zelf het beste wat goed voor jou is. Luister naar je lichaam, maar ook naar je mentale welzijn.
Blijf gewoon gezond eten als je op je gewicht wilt letten. Eet tussendoor fruit en groente in plaats van koekjes of chocolade, drink water in plaats van frisdrank of sap, beweeg minstens een uur per dag en laat de televisie en computer wat vaker uit.
Die is van een vrouw van 175 cm. Neem je 175 – 100 dan hou je 75 kilo als bovengrens aan en ongeveer 18% van 75 is 13,5 kilo eraf als benedengrens. Zo mag deze vrouw dan tussen 61,5 en 75 kilo wegen.
Hier zie je een voorbeeld met het ideale gewicht van een persoon die 28 jaar oud is en 1m72 lang, afhankelijk van de lichaamsbouw. Lichaamstype “normaal”: [(172 – 100) + (28 / 10)] x 0,9 = 67,32. Het ideale gewicht is ongeveer 67 kilo.
Ons gewicht is een optelsom van het aantal kilo vet, bot en spier en liters vocht in ons lichaam. Dit noemen we ook wel de lichaamssamenstelling. De samenstelling van jouw gewicht uit vet, bot, spier en vocht is persoonlijk, het is voor iedereen anders.
Wist je dat wandelen een uitstekende training is om calorieën en vet te verbranden? Wanneer je 45 minuten per dag lekker actief wandelt tast je lichaam in de vetreserves en verbrandt het opgeslagen vet. Wandelen is met name erg effectief om inwendig buikvet (visceraal vet) te verbranden.