Van zijn geweldige Bordeaux-wijnen tot zijn fijne kazen, regionale specialiteiten en verfijnde gerechten, Frankrijk staat wereldwijd bekend om de kwaliteit van zijn keuken. Iedereen, van de thuiskok tot de Michelin-sterrenchef, maakt van de keuken van Frankrijk iets van kwaliteit en luxe gastronomie.
Typisch Frans eten
Een knapperig stokbrood met heerlijke roomboter, een lauwwarme salade niçoise of een luchtige madeleine; wie houdt er niet van? Reden genoeg om een vakantie naar het zuiden te boeken. Deze Franse gerechten zijn zeker het proberen waard!
Frankrijk is beroemd om de heerlijke keuken en heeft veel iconische gerechten en lekkernijen om van te genieten. Een van de bekendste gerechten is natuurlijk de croissant. Andere heerlijke delicatessen zijn de quiche Lorraine, een hartige taart gevuld met spek en kaas.
Vooral gebieden als de Franse Alpen, de côte d'azur en de stad Parijs zijn geliefd. Daarnaast is Frankrijk bekend van de Franse wijnen, de lavendelvelden, de Eiffeltoren, de stokbroden, de kunst en 'la douce France': het Franse goede leven. Ten zuiden van Nederland en België ligt Frankrijk.
Met 90 miljoen toeristen in 2019 was Frankrijk nog steeds de eerste toeristische bestemming ter wereld. In 2019 was een toeristisch recordjaar in Frankrijk, met het hoogste aantal bezoekers sinds 2011. Franse topattracties bleven: Disneyland Paris, het Louvre, Versailles en de Eiffeltoren.
De meest gedronken dranken in Frankrijk zijn water, sap en koffie. Dat blijkt uit een onderzoek door het onderzoeksbureau IFOP, dat in opdracht van de drankenbranche 1.002 Fransen van boven de 18 jaar vroeg naar de dranken die zij drinken.
Net zoals de Spanjaarden genieten ook de Fransen maar al te graag van een 'la siesta' na de lunch. Dit betekent dan wel dat openingstijden van de kleinere winkels voor een paar uur gesloten zijn. Meestal is dit tussen 12.30 en 14.30. Daarnaast is ook 'la pause clope' heel populair.
Croissants en tarte tatin zijn typische gerechten uit de Franse patisserie. Hoewel de croissant van oorsprong helemaal niet uit Frankrijk komt, is dit toch het meest karakteristieke Franse zoete broodje en onze favoriet.
Er wordt wel warm gegeten maar kleinere porties. Ook besteedt men er minder tijd aan. Wel is het zo, dat de Fransman 's avonds veel later aan tafel gaat dan wij: het eten wordt pas vanaf een uur of 19.30 uur opgediend. Eerder kunt u dus in Franse restaurants 's avonds echt niet terecht.
Franse lunch
Een warme lunch bestaat in Frankrijk vaak uit een salade, een hoofgerecht met vlees of vis, en tot slot een klein toetje. Warm lunchen is iets waar je de tijd voor neemt in Frankrijk, vaak wel twee uur of meer. Het is ook niet uitzonderlijk om in Frankrijk een glas wijn te drinken bij de warme lunch.
Traditioneel eten mensen in Frankrijk ook nog wel eens dier-ingewanden en organen... Populaire gerechten zijn daarbij onder andere kip met spiermaag, pens, chitterling worst, en foie gras (ganzen-of eendenlever pate). Op een kaasplankje vind je allerlei soorten lekkere kaas.
Frankrijk staat bekend om zijn gevarieerde keukens. In feite heeft elke regio zijn eigen lokale gebruiken en zijn eigen culturele identiteit. En deze verschillende identiteiten onthullen zichzelf op heerlijke borden met eten!
Frankrijk is over het algemeen geen duur vakantieland, maar uit eten gaan of ergens iets drinken is vergelijkbaar met de prijzen in Nederland. Ook prijzen in de supermarkt zijn redelijk vergelijkbaar. In de grote steden en toeristische gebieden liggen de prijzen natuurlijk wel een stuk hoger.
En wat altijd weer terug komt : parfois les choses les plus simples sont les meilleures. In Frankrijk zijn er 4 maaltijden op een dag : het ontbijt, het middageten, de gouter (spreek uit koeté met een zachte K) en het avondeten.
Pastis is ongetwijfeld het bekendste drankje van Frankrijk!
Pastis is een typisch Frans drankje dat zijn oorsprong vindt in Marseille en vooral in Zuid-Frankrijk populair is. Het is een aperitief drankje met anijssmaak. Het wordt geserveerd met een kankoud water. Het water giet je bij de pastis waardoor een troebel drankje ontstaat.
Frankrijk, vanwege de zeshoekige vorm ook l'Hexagone genoemd, is naar oppervlakte het grootste land binnen de Europese Unie (EU) en qua inwoners het op een na grootste land, na Duitsland. De hoofdstad is Parijs.
Hier wat voorbeelden: Koffiemelk, drop, pindakaas en hagelslag zijn in Frankrijk niet of nauwelijks verkrijgbaar. Sommige grote supermarches hebben een apart hoekje met Nederlandse of Engelse lekkernijen. Frankrijk kent weinig drogisterijen, wel heeft ieder dorp een of meerdere apotheken, èn kappers.
Winkelkar in Frankrijk gemiddeld 9% goedkoper
Vooral brood en graanproducten zijn een pak goedkoper bij onze zuiderburen (34%), net als melkproducten (33%). Voor conserven en andere voedingsmiddelen ben je eveneens goedkoper af in een Franse supermarkt.