Nadat je gestopt bent met het slikken van de pil, kun je in principe na 7 dagen weer zwanger raken. Deze 7 dagen worden soms de 'stopweek' genoemd. Bij sommige pillen is de stopweek korter of moet je de pil zonder stopweek doorslikken. Bij deze pillen kun je al sneller weer vruchtbaar zijn.
Onderzoek wijst op een licht verhoogde kans op zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte na gebruik van de pil, zegt hoofdonderzoeker Marleen van Gelder. De onderzoekers bekeken gegevens van bijna 7000 zwangeren. Zo'n 1050 van hen, 15 procent, werden zwanger binnen drie maanden nadat ze waren gestopt met de pil.
Sommige vrouwen denken dat de hormonen van de pil eerst een tijdje moeten "uitwerken", maar dat is een fabeltje en dus niet waar. Meestal hebben vrouwen binnen 2 tot 4 weken na het stoppen met de pil alweer een eisprong.
Als je stopt met de pil, ben je niet meer beschermd tegen zwangerschap. In de pil zitten namelijk hormonen die ervoor zorgen dat er geen eicel vrijkomt. Daarnaast wordt het slijm in de baarmoederhals dikker, waardoor zaadcellen hier minder goed doorheen kunnen.
In deze stopweek verlies je bloed. Je blijft beschermd tegen zwangerschap. Na 4 tot maximaal 7 dagen begin je weer met een nieuwe strip. Let op: de pil werkt beter als je al na 4 dagen met een nieuwe strip begint.
In de stopweek kun je niet zwanger worden. Na de stopweek begin je weer met een nieuwe strip. Je begint op dezelfde dag als waarop je de vorige strip bent begonnen.
Je mag de pil (of pleister of vaginale ring) gewoon doornemen zonder hormoonvrije periode. Voor sommige vrouwen met ernstige menstruatiegebonden klachten kan dit een hele opluchting zijn. De maandelijkse bloeding in de pilvrije week is niet nodig om gezond te blijven.
De pil houdt de eisprong tegen en maakt het slijm van de baarmoedermond minder doorgankelijk voor zaadcellen. Ook wordt het baarmoederslijmvlies minder geschikt voor innesteling van een bevruchte eicel. Gebruik U neemt drie weken lang elke dag één pil. Dan volgt een pilvrije week waarin u menstrueert.
Als je een 'natuurlijke anticonceptiemethode' gebruikt, gebruik je geen anticonceptiemiddel, maar kijk je wanneer er geen risico is op zwangerschap. Op vruchtbare dagen heb je geen penis-in-vagina seks. Dit wordt ook wel 'periodieke onthouding' genoemd.
Maak de stopweek nooit langer dan 7 dagen. Als je langer dan 7 dagen stopt met de pil, ben je niet meer beschermd tegen zwangerschap.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
Je start met het temperaturen op de dag waarop je ongesteld wordt en noteert elke dag alle metingen in een temperatuurcurve of grafiek. Op het moment dat je temperatuur iets zakt met 0,2 tot 0,5 graden, vindt je eisprong plaats. Daarna stijgt deze weer, maar wacht je te lang dan ben je misschien al te laat.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Bij vrouwen met een regelmatige cyclus van 28 dagen ligt de meest vruchtbare periode tussen dag 11 en dag 16 van de cyclus. Zonder rekening te houden met de dag van de cyclus of het moment van de eisprong heeft men de grootste kans op bevruchting wanneer men om de 2 dagen, dus ongeveer 2 tot 3 maal per week seks heeft.
Ja, dat kan.Als je de pil slikt natuurlijk niet, want dan heb je geen eisprong. Ik voel mijn eisprong bijna elke maand. Het voelt een beetje als een plotseling opkomende darmkramp en kan gerust een dag duren.
Ben je één pil vergeten in te nemen en had je deze minder dan 12 uur geleden moeten slikken? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Neem, zodra je er aan denkt, alsnog je pil. Slik de volgende pil op het normale tijdstip: het is niet erg dat je nu twee pillen op een dag moet innemen.
Met sommige andere medicijnen samen werkt de pil namelijk minder goed. Dat geldt bijvoorbeeld voor sommige medicijnen tegen epilepsie. Ook Sint-janskruid dat zonder recept te koop is, kan de werking van de pil verminderen. Je bent dan minder goed tegen zwangerschap beschermd.
Risico's gebruik combinatiepil
Het gebruik van de combinatiepil geeft een iets verhoogd risico op veneuze trombo-embolie (VTE) vanwege de combinatie van de twee hormonen oestrogeen en progestageen. Trombose komt echter zelden voor bij vrouwen die een gecombineerd hormonaal anticonceptiemiddel gebruiken.
Er zijn veel gegevens beschikbaar over accidentele blootstelling aan oestrogenen in de anticonceptiepil tijdens het begin van de zwangerschap. Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen voor nadelige effecten.
Meestal is de eisprong twee weken voor de menstruatie. In de periode vóór de ovulatie tot en met de dag van de ovulatie kun je het best om de dag vrijen. Bij een cyclus van 28 dagen gaat het om de dagen 10 tot en met 15 na het begin van de laatste menstruatie. De drie dagen rond de eisprong ben je het vruchtbaarst.
De meeste stellen die graag zwanger willen worden, zijn binnen een jaar in verwachting. Van alle vrouwen die proberen zwanger te worden, is 30 procent binnen 3 maanden in verwachting, 70 procent binnen een half jaar en ruim 80 procent na een jaar.
Neem de vergeten pil in en neem je volgende pil op het normale tijdstip. Dan is een condoom niet nodig. Let op! Ben je meer dan 3 pillen vergeten, dan is het advies: neem de laatst vergeten pil alsnog in en maak de strip af.
De symptomen tijdens de ovulatie die je kunt ervaren
Je voelt bijvoorbeeld een milde pijn in de onderbuik, vaak iets minder heftig dan menstruatiepijn. Je afscheiding is doorzichtig en elastisch, en soms verlies je ook wat meer afscheiding dan normaal.