Doordat je een luifel gemakkelijk in en uit kunt schuiven, weer je de zon op warme dagen, maar behoud je een optimale licht- en warmte- inval tijdens de koelere maanden. Bovendien verdwijnt je knikarmscherm volledig in zijn kast, waardoor het uitzicht van je huis er mooi blijft uitzien.
Het belangrijkste verschil is dat een knikarmscherm wél en een uitvalscherm niet bedoeld is om onder te zitten. Knikarmschermen dienen als zonwering op het terras en vind je daarom veel bij achtertuinen. Een uitvalscherm dient juist voor zonwering binnen.
Het bevestigen van een knikarmscherm
Vóór aanschaf & montage van een knikarmscherm dient u goed na te denken over de bevestiging van het scherm. Denk bijvoorbeeld aan de breedte van het scherm. Het is hierin belangrijk dat u zelf bepaalt waar en hoever u uw schaduw wilt hebben.
De werking van een knikarm zonnescherm
Het schermdoek wordt via twee of meerdere knikarmen van de doekrol weggedrukt, waardoor het doek horizontaal uitschuift. De knikarmen worden door staal- en gasdrukveren onder spanning gezet. Hierdoor blijft het doek ook tijdens het in- en uitschuiven strak.
Het belangrijkste voordeel van een zonnescherm is natuurlijk het zonwerende effect. Onder een terrasscherm kun je tijdens warme dagen heerlijk koel op een groot schaduwoppervlak zitten. Terraszonwering is erg geschikt voor zowel brede als smalle gevels.
Vooral de lagere temperatuur van de zon zorgt ervoor dat u volop zult kunnen genieten van de zonwering in Oranje . Het temperatuurverschil kan al gauw 5 tot 7 graden zijn. Het licht kan niet naar binnen en de energie van de zon blijft lekker buiten. Ook is het trouwens heerlijk om onder de zonwering te zitten.
Bij een open knikarmscherm zijn zowel de knikarmen als het doek volledig in het zicht, waardoor ze minder beschermd zijn tegen weersinvloeden. Als je een open knikarmscherm hebt met een solide constructie en een goede kwaliteit doek, kan deze een lage windkracht (één of twee op de schaal van Beaufort) verdragen.
Een knikarmscherm heeft tegenwoordig een levensduur van ongeveer 15 jaar. Koopt u een knikarm zonnescherm, dan heeft u hier vele jaren profijt van.
Sunmaster. Sunmaster biedt een brede collectie buitenzonwering aan zoals: knikarmschermen, uitvalschermen, screens, rolluiken en buitenshutters. Naast het veelzijdige aanbod staat Sunmaster ook achter een aantrekkelijk ontwerp. Het moet goed werken maar het moet er ook zeker mooi uitzien.
- Gewicht: ± 290 - 300 gr/m².
Plaats bepalen. Plaats het knikarmscherm zodanig dat - indien het helemaal uitgedraaid is (250 cm) - de voorzijde van het scherm minimaal 200 cm boven de grond hangt. De cassette moet daarom op een minimale hoogte van 230 cm komen te hangen. Uiteraard kan het scherm ook hoger worden gehangen.
Boven de muursteun (montage- steun) moeten minimaal 5 rijen stenen zitten om te veel druk op uw gevel te voorkomen. Vooral bij een uitbouw is dit vaak niet het geval. Het is aan te bevelen om het bovenste montagegat midden in (minimaal) de 5e steen van boven te boren.
Kies je voor een zonnescherm met een semi- of volledige cassette dan is het doek van je scherm beschermd tegen vuil, stof en regen. Dit komt de levensduur en uitstraling van het doek enorm ten goede. Aangezien de cassette van het zonnescherm aan de gevel van je woning hangt wil je graag dat deze in stijl mooi aansluit.
1 – Nooit nat oprollen
Dat hoeft helemaal niet erg te zijn. Het enige wat u vooral niet moet doen is de zonwering oprollen. Daarmee blijft hij nat en ontstaat er kans op schimmel. Wat u wel doet, is de zonwering uit laten en goed droog laten worden.
Rolluiken zijn de goedkoopste type zonwering buiten die je kunt kiezen. Dit heeft te maken met het feit dat de rolluiken de meest populaire zonwering voor buiten zijn en heeft niets te maken met de kwaliteit of het gebruik van rolluiken.
Zonweringstunter.nl levert losse zonweringdoeken vanaf een minimale afmeting van 50 cm bij 100 cm. Bij de aanschaf van een doek met deze afmeting zijn de kosten 100 euro. Als u een doek met een rechte of een geschulpte rand bestelt, wordt 15 euro per meter breed extra in rekening gebracht.
Rolluiken zijn de meest effectieve vorm van zonwering tijdens een hittegolf. Rolluiken zijn namelijk volledig afsluitbaar. Zon, warmte en geluiden kunnen veel minder makkelijk uw woning binnendringen.
Wat kost een knikarmscherm? De kosten voor een knikarmscherm starten bij € 500 en lopen op tot wel € 2.000, afhankelijk van het formaat knikarmscherm dat je wenst. Een knikarmscherm is namelijk verkrijgbaar van 2 tot maar liefst 10 meter.
Zoals we hebben gelezen heeft wit een hoge reflectiewaarde en zwart een hoge absorptiewaarde. Echter is de absorptiewaarde van zwart hoger dan de reflectiewaarde van wit, waardoor zwart uiteindelijk minder straling doorlaat en jouw woning minder snel laat opwarmen.
Standaard situatie / Uitval opmeten
Voor een goede werking van het scherm, dient u rekening te houden met een minimale uitval van 200 cm. Een scherm met een groter uitval kan in iedere gewenste tussenpositie worden uitgedraaid.
Om de hoogte van de knikarm-knie in te stellen dient is de borgmoer iets los te worden gedraaid. Daarna kan met de hoogte-instel-bout de hoogte van de knikarm-knie worden ingesteld. Na het afstellen dient de borgmoer weer vast te worden gezet. Stel alle armklossen op de juiste wijze in.
Zonwering en water (regen) gaan in de meeste gevallen absoluut niet samen. Natuurlijk zal het scherm niet direct kapot gaan wanneer er één regenbui op valt, maar voortdurend blootgesteld worden aan weer en wind draagt absoluut bij aan het verweringsproces en de kwaliteit zal op den duur echt achteruitgaan.
Screens zijn weersbestendig en zorgen dat ramen schoner blijven. Screens zijn gemaakt van glasvezeldoek dat zeer sterk is en bestand is tegen weersinvloeden als regen en wind. Bijkomend voordeel van screens is dat zij er, bij consequent gebruik, ook voor kunnen zorgen dat u de ramen minder vaak hoeft te zemen.