Uw lichaam is niet in staat om zoveel urine als nodig op te slaan, waardoor u vaker moet urineren dan bij een normale blaas. Symptomen kunnen omvatten meer dan eenmaal per nacht urineren, een sterke, dringende drang om te urineren en toegenomen frequentie van urineren (meer dan 8 keer in 24 uur).
Als de blaas ongecontroleerd samentrekt, ontstaat een te hoge druk in de blaas waardoor er steeds wat urine wegloopt. Als het willekeurige deel van het zenuwstelsel is aangetast, heeft u geen controle over de sluitspieren van de bekkenbodem: u kunt de sluitspier niet meer actief samenknijpen of ontspannen.
Door het operatief verkleinen van de prostaat, kan je genezen van de overactieve blaasklachten. Andere oorzaken zoals ouder worden of zenuwschade kan je helaas niet wegnemen. Bij deze relatief grote groep is het dus een chronische aandoening.
train je blaas door je plas langzaam langer op te houden. train je bekkenbodem met gerichte oefeningen die onder meer door een bekkenbodemfysiotherapeut kunnen worden gegeven. blijf drinken maar wees matig met koffie en alcohol.
Klachten bij overactieve blaas
Vaak en heel sterk het gevoel hebben dat u moet plassen. Heel vaak moeten plassen: meer dan acht keer per dag en meer dan één keer per nacht. De plas niet meer kunnen ophouden zodra u de aandrang hebt. Sommige mensen hebben ook last van problemen met de ontlasting of pijn bij het vrijen.
De bekkenbodem-spieren zitten tussen uw zitbotjes, schaambeen en stuitje. Deze spieren sluiten uw plasbuis af. En houden uw blaas, baarmoeder en darm op hun plek. U kunt deze spieren zelf aanspannen en ontspannen.
Cranberry & Vitamine C
Het innemen van 500 tot 1000 milligram vitamine C zorgt er daarnaast voor dat de zuurgraad in de blaas op peil gehouden wordt, waardoor de blaas minder gevoelig wordt voor ontstekingen.
Kamillethee staat bekend om zijn diuretische eigenschappen, wat betekent dat het kan helpen bij het bevorderen van plassen en het reinigen van de blaas.
Stress verwijst daarin niet naar het je gestrest voelen, maar juist de verhoogde druk op uw buik, en dus blaas en bekkenbodemspieren. Stress- of inspanningsincontinentie is het ongewild verliezen van enkele druppels of een scheut urine bij een plotselinge drukverhoging in de buik.
“Aan koffie en cola kun je beter niet beginnen als je vaak moet plassen. Koolzuur en cafeïne prikkelen de blaas. En energiedrankjes zijn helemaal niet goed. Daar zitten nog veel meer cafeïnehoudende stoffen in die prikkelend werken op de blaas.
Een overactieve blaas is een blaas waar u geen controle meer over heeft. De blaas trekt te heftig en te vaak samen. Dit kan vervelende gevolgen hebben in het dagelijks leven.
Meestal is het stekende pijn onder in de buik, vaak ook stekend in de schede. Dit kan het vrijen heel pijnlijk, zo niet onmogelijk maken. Soms trekt de pijn naar de liezen of rug. Opvallend is dat plassen de pijn verlicht, een opgelucht gevoel geeft.
Buikpijn, • Pijnlijke zwelling in de onderbuik, • Niet of druppelsgewijs plassen, • Ongewild urineverlies, • Slappe urinestraal, • Vaak kleine beetjes plassen, • Snel een terugkerende aandrang om te plassen.
De sacrale zenuwen (in het heiligbeen) regelen de blaas- en darmwerking. Als de communicatie tussen de sacrale zenuwen en de hersenen verstoord is, kan dat tot darm- en/of blaascontroleproblemen leiden.
De kracht van gemberthee
Gember is een ontstekingsremmer, het is een ware heelmeester voor je immuunsysteem. Wanneer je last hebt van een pijnlijke keel, blaasontsteking of griep, kan gember veel goeds doen om je immuunsysteem te ondersteunen.
Sommige vruchten, zoals blauwe bessen en bananen, helpen je blaas gezonder te worden. Watermeloen helpt vooral om de hele zomer gehydrateerd te blijven; er zit namelijk veel water én antioxidanten in. Dat draagt weer bij aan een goede werking van je blaas.
Drink niet teveel koffie, frisdrank, bier en wijn. Koffie en alcohol kunnen je blaas irriteren en ervoor zorgen dat je vaker naar het toilet moet.
Magnesium zorgt er ook voor dat tijdens het plassen de blaas volledig geleegd wordt omdat het de blaas helpt ontspannen. Magnesium zit overigens ook in noten, bonen en aardappels. Wanneer u fruit met een hoog citroenzuurgehalte eet, denk aan citroenen, grapefruit en sinaasappels, dan verzwakt de controle over de blaas.
Blijf genoeg drinken voor een gezonde blaas
Wat u bij een gevoelige blaas zeker moet blijven doen, is drinken. Door niet genoeg water te drinken, werkt uw blaas minder goed en verergeren plasproblemen. Daarom raden wij aan om ten minste zes glazen water verspreid over de dag te drinken. Zo houdt u uw blaas gezond.
Bij blaaskanker die in de blaasspier is gegroeid kunt u pijn in de zij of in het bekken voelen. U krijgt een CT-scan van de buik en borst, of een MRI van het bekken met een longfoto. Hiermee is te zien of er uitzaaiingen zijn. Als u geen uitzaaiingen heeft, kan behandeling u genezen.
Onderzoek om de diagnose blaaskanker te stellen
Om te achterhalen of je blaaskanker hebt, doet de arts onderzoek naar de oorzaak van je klachten. Zo kan de arts de diagnose stellen. In het ziekenhuis krijg je een of meer van de volgende onderzoeken: urineonderzoek – onderzoek van de urine onder de microscoop.
Blaaskanker zaait meestal uit naar de lymfeklieren, longen, lever en botten.