Plaats in rust 3 vingers op de gestrekte pols van de andere hand, tussen de pees van de duim en de zijkant van het polsbeen en oefen een lichte druk uit. Tel dan het aantal slagen gedurende 30 seconden en verdubbel dit om het aantal slagen per minuut te verkrijgen.
Een normale hartslag in rust ligt tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Tijdens je slaap is je hartslag het laagst. De hartslag kan dan teruglopen naar minder dan 50 slagen per minuut, dit is dan normaal. Bij inspanning gaat de hartslag juist omhoog.
De frequentie waarmee het hart slaat wordt ook hartslag genoemd. Deze is zeer goed aan de pols te meten, en wordt daarom ook wel polsslag genoemd of kortweg pols. De hartslagfrequentie wordt over het algemeen uitgedrukt in aantal hartslagen per minuut.
De plaatsen waar de hartslag voelbaar is: bijvoorbeeld pols (duimzijde),hals, slaap, lies en binnenkant enkel. alles pijnloos kan verlopen, of indien deze dit niet kan begrijpen: noem de naam van de cliënt en vertel dat er iets gaat gebeuren. polsslagader, 2-3 cm onder het polsgewricht in het verlengde van de duim.
1 - 2 jaar: 100 - 150. 2 - 5 jaar: 95 - 140. 5 - 12 jaar: 80 - 120. ouder dan 12 jaar: 60 - 100.
Bradycardie wordt gedefinieerd als een hartslag lager dan 60 slagen per minuut. Doorgaans wordt het pas belangrijk bij een hartslag lager dan 50 slagen per minuut. Bradycardie kan normaal zijn bij onder andere sporters met een goede conditie.
Bij een te snel hartritme loopt uw hartslag in rust op tot meer dan 100 slagen per minuut. Het hart kan dan soms niet meer voldoende bloed rondpompen. Daardoor krijgen de organen, zoals hersenen, nieren, lever en de hartspier zelf te weinig zuurstof. Medische hulp is dan noodzakelijk.
De hartslag van een oudere varieert van minimaal 60 tot maximaal 80 slagen per minuut in rusttoestand. Als de waarden lager zijn dan 60 betekent dit dat er sprake is van bradycardie (trage hartslag), terwijl meer dan 80 duidt op tachycardie.
Omdat je hartslag en bloeddruk nauw samenwerken, hebben ze vaak invloed op elkaar. Bij een lage bloeddruk slaat het hart sneller om je bloeddruk op niveau te houden en een hoge bloeddruk kan zorgen voor een onregelmatige hartslag.
Een hoge hartslag in rust zonder duidelijke oorzaak kan een teken zijn van een hartritmestoornis. Dit kan gevaarlijk zijn. Het is daarom belangrijk dat de huisarts onderzoekt wat de oorzaak is, ook als je geen klachten hebt. Hij controleert je hartritme en bepaalt of meer onderzoek of een behandeling nodig is.
Een gemiddelde hartslag in rust slaat zo'n 70 slagen per minuut. Eigenlijk zit je tussen de 60 en 100 slagen per minuut wel goed. Zit je onder de 40? Dan spreek je van een te lage hartslag, of bradycardi.
Een inspanningstest wordt meestal op de fiets (hometrainer) gedaan. Soms is het mogelijk de test op een loopband te doen. Tijdens de test krijgt iemand plakkers (elektroden) op de borst. Die zijn verbonden met het ECG-apparaat om hartfilmpjes te maken.
Gebruik nooit je duim, omdat de kans aanwezig is dat je dan je eigen hartslag voelt in plaats van die van het slachtoffer. In de duim loopt de slagader namelijk midden over de vinger, terwijl bij de andere vingers deze aan weerszijden van de vinger loopt.
Pols: aan de binnenzijde van je pols aan je duimzijde ligt een slagader waar je hartslag goed voelbaar is. Je kunt je hartslag hier voelen met je wijs- en middelvinger (zie de afbeelding hieronder), meet niet met je duim want dan kan de hartslag in je duim je meting vertroebelen.
Wat is een onregelmatige hartslag? Een onregelmatige hartslag is een hartritmestoornis. Het komt bij iedereen voor dat het hartritme weleens afwijkt, omdat de hartslag zich voortduren aanpast. U heeft een lage hartslag in rust en een hoge hartslag als u bijvoorbeeld intensief gaat sporten.
Bij bradycardie heeft u een te lage hartslag. De hartslag is dan minder dan 50 slagen per minuut. Het normale hartritme van een volwassen persoon is meestal 60 tot 70 slagen per minuut. Bradycardie hoeft niet altijd behandeld te worden.
Een drukkende pijn op de borst is het meest duidelijke signaal bij een hartinfarct. Het voelt alsof iemand een band om je borst snoert. Bij een hartinfarct gaat dit gevoel niet over.
In rust ligt de hartslag van een volwassene meestal tussen de 60 en 100. Een lagere hartslag is niet altijd erg. Soms is je hartslag van nature lager of past het lichaam zich aan omdat je veel sport. De medische term voor een lage hartslag is bradycardie.
Vaak hebben jonge volwassenen en sporters een trage hartslag. Dit komt doordat hun hart dusdanig getraind is dat het heel efficiënt bloed kan rondpompen door het lichaam. Voor hen kan een hartslag van veertig slagen per minuut heel normaal zijn. In dat geval wordt er ook wel gesproken van een “sporthart”.
In beginsel is het antwoord op deze vraag volmondig “nee'. Net als een iets lagere bloeddruk, is een iets lagere hartslag zelfs gezond. Het is een teken van een goede gezondheid, gezond hart en goede conditie. Net als uw bloeddruk fluctueert ook uw hartslag gedurende de dag.
Een normale hartslag (in rust bij een volwassen persoon is dat 60 tot 70 slagen per minuut) houdt niet automatisch in dat er dan ook sprake is van een normale bloeddruk (onderdruk 80 en bovendruk 130). Beide zijn regelmechanismen.
De hartslag in rust bij een vrouw is gemiddeld 76 slagen per minuut.