Reeën zijn de kleinste herten in Nederland en edelherten de grootste. Een mannetjeshert wordt gewoon een hert genoemd. Alleen bij reeën noem je het mannetje een bok en een vrouwtje een geit.Het vrouwtje heet bij damherten en edelherten een hinde.
Verschil tussen edelhert, damhert en ree
Edelherten zijn sowieso de grootste van de drie, met een schofthoogte van zo'n 140 cm, tegenover 110 cm voor een damhert en 90 cm voor een ree. De vrouwtjesherten, hindes bij edel- en damherten en geiten bij de reeën, hebben geen gewei en worden daarom ook wel kaalwild genoemd.
In ons land leven ook nog het edelhert (schofthoogte 114-140 cm), en het damhert (schofthoogte 85-110 cm). Een ree is met een grootte van slechts 60 tot 90 cm een stuk kleiner.
Alle herten hebben een kortharige vacht, lenige lichamen met slanke poten en nekken, een kort staartje, grote, hooggeplaatste oren en grote, aan de zijkant geplaatste ogen. Bij veel hertachtigen hebben de jongen een gevlekte vacht, ter camouflage op de bosbodem dienend.
Hij heeft donkere ogen, grote oren die duidelijk aan de zijkant van de kop uitsteken. Zijn snuit is spits met een zwarte neusspiegel en duidelijk zichtbare neusgaten. De witte vlek op de onderlip (zoals bij ree en hert) ontbreekt. Volwassen mannetjes hebben een opvallende adamsappel en een schoffelvormig gewei.
Ree behoort tot het meest edele wild en word veel gebruikt rond de feestdagen. Een ree mag je niet verwarren met hert. Herten zijn groter en zwaarder en het vlees van een hert is ook grover en smaakt wilder dan het malse sappige vlees van de ree. Reeën zijn lekkerbekken en dat proef je aan hun vlees.
De film is gebaseerd op het boek Bambi, ein Leben im Walde (1923) van de Oostenrijks-Hongaarse auteur Felix Salten. In de film is Bambi een muildierhert, in het boek dat de basis vormt voor de film is hij een ree.
Zie je een hert en is het te laat om af te remmen? Zorg dan dat je je stuur recht houdt en niet uitwijkt. Als je toch een wild dier aanrijdt, ben je verplicht de politie te bellen. Doorrijden is strafbaar.
In Nederland heeft het edelhert geen natuurlijke vijanden, in andere landen zijn dat wolven en bruine beren. Andere bedreigingen zijn wegen, rasters en de jacht.
Weetjes en feiten over het vliegend hert
De mannetjes hebben enorme kaken, maar ze kunnen er niet mee bijten. De kaken van het vrouwtje zijn normaal ontwikkeld en net als bij veel kevers behoorlijk sterk. Als zij zich moet verdedigen, kan ze venijnig bijten.
De mannelijke dieren (reebokken) dragen een gewei. Half juli tot half augustus vindt bij reeën de voortplanting plaats. Wanneer het vrouwtje (reegeit) gedekt is deelt de bevruchte eicel zich een aantal keren, om daarna in een soort stilstand te raken.
Blaffende ree
Het blaffen van het ree, ook wel 'schrikken' genoemd is een laag, blaffend geluid. Een ree maakt dit geluid als het iets bijzonders waarneemt waarvan het niet thuis kan brengen wat het is.
De ree slaapt in het beschutte bos in een kuil in de grond.
Eerder stelde demissionair minister Adema dat herten bedoeld zijn om in de vrije natuur te lopen en niet om opgesloten te worden in een klein kampje. Hij besloot daarom dat er vanaf 1 juli 2024 niet meer mag worden gefokt met herten van hertenkampen en kinderboerderijen.
Het damhert ruit twee keer per jaar, een keer in mei of juni en een tweede keer in september of oktober. De vacht is meestal bezaaid met witte vlekjes, deze zijn in de winter minder opvallend. Bepaalde kleurpatronen, bijvoorbeeld geheel witte dieren, hebben geen vlekken.
Het damhert kan 45 tot 100 kilogram zwaar worden, bij hoge uitzondering tot 130 kilogram. De staart is vrij lang, 16 tot 19 centimeter. Het mannetje (hert of hertenbok genaamd) wordt over het algemeen zwaarder dan het vrouwtje (hinde).
Zo'n hert spreekt een bijzonder verlangen aan, dat wist men kennelijk toen al. De spanning wanneer je er een kunt aanraken, die speelt niet bij een gedomesticeerd schaap in de wei. Dit dier met zijn zachte blik is niet echt te temmen of te aaien, het schiet weg.
Na twee maanden eet een kalf ook gras en na 6-10 weken is de zoogtijd voorbij. Het kalf blijft 1 jaar bij de moeder en is na veertien maanden geslachtsrijp. Het ree wordt maximaal twintig jaar oud, maar meestal slechts zeven tot acht jaar. Vrouwtjes worden iets ouder dan mannetjes.
Herten slapen in de winter gewoon op de sneeuw en na een flinke sneeuwbui zie je hen rondlopen met een prachtig wit dekentje. Toch lijkt het de herten niet te deren. Van een afstand lijkt de vacht van het hert op ons eigen haar: dikke draden die op elkaar liggen. Macro foto van de vacht van een damhert (Dama dama).
Natuur- en wildobservatie
De beste tijden om hier wilde zwijnen en edelherten te zien, zijn de uren na zonsopkomst en voor zonsondergang.
In de rechtspraak wordt aanvaard dat een automobilist, die toevallig een stuk wild doodt dat de rijbaan oversteekt, geen jachtdaad pleegt. Een wild dier heeft geen eigenaar, het is een res nullius.Het gedode wild wordt eigendom van diegene die het aanreed.
Ogen van dieren die heel goed kunnen zien in het donker en dat doen die ogen door een heel speciaal trucje wat helemaal achterin het oog ligt. Niet alleen de nachtuil heeft nachtogen, katten bijvoorbeeld ook en herten, fretten, krokodillen, wolven en je zou het niet denken, maar koeien ook.
Vaak willen de mannetjes paren met dezelfde vrouwtjes.Ze doen een wedstrijd.Het mannetje dat het hardst en het vaakst roept, wint! Het roepen van herten heet burlen.
De dieren hebben dan ook de bijnamen Bambi en Stampetje (Thumper in het Engels) gekregen.
De muntjak is het kleinste hert van Europa. Het dier heeft een varkensachtige aanblik door de korte poten, het in verhouding stevige lijf en de vaak gekromde rug. De vacht is in de zomer vrij egaal glanzend kastanjebruin, maar naar de buik toe iets lichter.