Stinkende gouwe wordt voornamelijk gebruikt bij krampen in maag en darmen, problemen met de spijsvertering en aandoeningen aan de lever en de gal. Als bijwerkingen worden milde maagdarmklachten genoemd.
De gehele plant is bijzonder giftig en mag men niet vers of gedroogd innemen. Huidcontact met de verse plant kan bijtend werken en heftige reacties oproepen. Inwendig gebruik mag alleen als homeopathisch geneesmiddel vanaf D3 of als gestandaardiseerd extract (op 0.6% totaalalkaloïde) en onder professionele begeleiding.
Stinkende Gouwe heeft in alle organen een oranjegeel melksap, dat een reeks van alkaloïden bevat. Door het sap van een verse stengel over de wrat te wrijven, vaak en lang gebruiken voor een goed resultaat, brandt deze weg.
De plant bloeit vanaf mei tot in september. De bloemen zijn klein en geel en bij kneuzing van de stengel komt er een oranje- of goudgeel en onaangenaam geurend sap vrij. Vandaar de naam 'stinkende gouwe' al kan gouwe ook verwijzen naar de kleur van de bloemen.
In Europa komt stinkende gouwe nagenoeg overal voor, met uitzondering van Noord-Scandinavië en het noorden van Rusland. In het zuiden van Spanje, Italië en Griekenland is stinkende gouwe zeldzaam of ontbreekt ze. De soort is bijna overal in België algemeen verspreid.
Stinkende gouwe, of Chelidonium majus L., hoort tot de Papaverfamilie. Het is een zeer algemeen voorkomende soort die direct opvalt door de gele bloemen en het feit dat de plant bij afbreken van de stengel of een blad een oranjegeel melksap afgeeft.De bloemen staan met 2 - 6 bij elkaar in een soort scherm.
Wrattenkruid, ook wel Stinkende Gouwe genaamd, staat erg bekend om zijn gebruik bij wratten. Bekend is het aanstippen van wratten met sap van vers afgesneden stengels. Dit wordt gezien als een goede manier om wratten op een natuurlijke wijze aan te pakken.
Is een zeer giftige plant, die verschillende Alkaloïden bevat die spasmolytisch zijn. Het dikke gele melksap van deze plant wordt traditioneel gebruikt tegen wratten. Maar het werkt enkel indien je het een aantal weken 3x per dag aanbrengt op de wrat. De plant werd vroeger ook wrattenkruid genoemd.
Daarom wordt vaak bijgevoerd met groenvoer uit de tuin (onkruid, gras,...). Niet slecht, maar toch te eenzijdig. Dit zijn immers allemaal natte organische voeders (onder andere aardappelkruid, stinkende gouwe, boterbloem, meiklokje en kruiskruid zijn ongeschikt als groenvoer).
Stinkt naar rottend vlees en braaksel
Behalve de zeldzame bloei staat de penisplant ook bekend om zijn stank. Van Vugt: 'Het ruikt naar rottend vlees, braaksel en een vuilnisbak die lang in de zon heeft gestaan. Dat is omdat de plant vliegen wil aantrekken voor de bestuiving.
Afgeraden wordt om bestaande wratten zelf af te krabben, doordat het zo ontstane wondje kan gaan infecteren. Indien u toch van de wratten af wilt, kunt u deze beter door uw arts laten verwijderen.
Verwijder de verweekte huid met een vijl, een rasp of een puimsteen. Doe dit iedere dag tot de wrat is verdwenen, maar maximaal 12 weken. Eventueel kunt u deze salicylzuurbehandeling combineren met stikstof: u smeert eerst dagelijks salicylzuurzalf op de wrat, waarna u de verweekte wrat met stikstof laat behandelen.
In de tuin staat de Stinkende gouwe vooral bekend als onkruid, terwijl ook velen van mening zijn dat onkruid helemaal niet bestaat. Stinkende gouwe hoort tot de Papaverfamilie. Het is een algemeen voorkomende soort met opvallende gele bloemen.
Haagwinde is niet eetbaar, dus helaas kun je er niet mee koken. De stengels kun je als tijdelijk touw gebruiken om even iets samen te binden of er bijvoorbeeld een armbandje van maken. Jammer genoeg is het maar voor eventjes.
Kippen zijn prima afvalverwerkers die keukenafval en tafelrestjes mogen eten. Maar geef je gevleugelde vrienden nooit bedorven of beschimmeld voedsel en ook geen voeding die hun gezondheid schaadt of zelfs giftig is voor kippen. Een groot deel van ons eten is te gekruid, te zout en te vet voor kippen.
Welke groenten mag je je kippen niet als voer geven? Avocado, rauwe of groene aardappelen, rauwe uien, onrijpe tomaten, droge of rauwe bonen en citrusvruchten.
Kippen hebben een grondige hekel aan water en modderpoelen. Modderpoelen en waterplassen in een kippenren zorgen voor geurhinder en kunnen broedplaatsen worden voor ziektekiemen. Kippen met modderpoten bevuilen de nesten de eieren. Ze krijgen koude poten in de winter, leggen niet meer en kunnen diarree oplopen.
Wratten kunt u zelf insmeren met salicylzuurzalf of laten bevriezen bij de huisarts. De behandeling van een wrat geeft vaak meer klachten dan de wrat zelf.
De meeste wratten verdwijnen vanzelf, maar het kan wel lang duren. Wratten op de hand, onder de nagels en op de voetzolen kunnen heel hardnekkig zijn. Ze komen vaak terug, ook op een andere plek dan waar ze eerst zaten.
Zink helpt bij de aanmaak van nieuw collageen en helpt zo tegen ontstekingen (acne), rimpels, striae, schade door de zon, wratten en haaruitval. Goede plantaardige bronnen van zink zijn o.a.: pompoenzaden, zonnebloempitten, sesamzaden, cashewnoten, kikkererwten, bonen en spinazie.
Wratten en zweetvoeten
Net als bij de schimmelnagels raden we aan gebruik te maken van pure appelazijn. Doordrenk een stukje kompres met appelazijn, en doe dit onder een pleister op de wrat. Op deze manier kan de wrat bijvoorbeeld de hele nacht weken in de azijn.
Dagelijks kan de wrat gevijld worden om de verweekte huid te verwijderen. Deze behandeling wordt vaak gecombineerd met andere behandelingen die hier beschreven zijn. Bij verrucae planae is een vitamine A zuur bevattende crème de behandeling van eerste keuze. Het is over het algemeen afdoende.
Niet waar: Sommige mensen gebruiken appelazijn tegen wratten op hun lichaam. Dit werkt niet.