Liever sperziebonen stomen? Kan ook prima! Breng een laagje water aan de kook en leg de sperziebonen in stukjes in een stoommandje of hittebestendige vergiet.Zet een deksel op de pan, wacht een kwartiertje en test dan of ze al gaar zijn.
Breng een pan met een laagje water aan de kook. Doe de sperziebonen in een stoommandje of hittebestendig vergiet. Dek vervolgens de pan en sperziebonen af met een deksel. Stoom de sperziebonen in 15-20 minuten gaar.
Gesmoord bereid je sperziebonen in ca. 20 minuten. Sperziebonen stomen duurt 15-20 minuten.
Waar je artisjokken minstens 35 minuten stoomt, ben je met sperziebonen al na 12 minuten klaar. Hieronder vind je een overzicht van de stoomtijden. Zo krijg je jouw groente perfect gaar.
Sperziebonen stomen
Een snelle en gezonde optie. Door sperziebonen te stomen blijven vitamines goed bewaard. Gebruik voor het stomen een speciale stoomoven, stoompan, stoommand of een pan met goed afsluitbare deksel.
Snijbonen schuin in repen snijden. In stoompan of grote pan met stoommand of hittebestendig vergiet laagje water aan de kook brengen. Snijbonen afgedekt 5 min. laten stomen.
GEZOND & DUURZAAM
Daarnaast is stomen ook nog eens supergezond. Vitamines en mineralen blijven namelijk heel goed behouden. Als je groenten kookt in een pan met kokend water, dan gaan er zo'n 20 tot 50 procent van de vitamines en mineralen verloren. Hoe langer je de groenten kookt, hoe meer vitamines je verliest.
Snijbonen moet je goed wassen en je moet de punten aan beide kanten eraf snijden of breken. Je kunt de bonen koken, roerbakken, stomen, blancheren, etc.
Fytinezuur vind je in het vliesje rond bonen, noten, zaden en granen. Koken vernietigt fytinezuur niet, weken en kiemen wel.Saponinen, het woord zegt het eigenlijk al, zijn zeepstoffen.Ze kunnen zich binden aan zowel water als vet (da's best bijzonder).
Als je bonen niet weekt maar meteen kookt, zal het schilletje tijdens het koken eerder barsten. Kleine soorten als adukibonen, mungbonen en linzen hoef je niet te weken en kun je direct koken. Dus als je weinig tijd hebt, zijn juist deze gedroogde peulvruchten heel handig.
Peulvruchten bevatten dus relatief veel eiwitten. In zo'n pot en blik lekken wat van die eiwitten langzaam in het vocht. Je krijgt dan een soort 'eiwitwater'. Het afspoelen zorgt ervoor dat het eiwitwater een soort opgeklopt wordt.
Kook je droge peulvruchten, zoals witte bonen bijvoorbeeld, dan doe je dat beter zonder deksel: zo blijven ze beter heel. Groene groenten kook je best zonder deksel zodat ze hun frisgroene kleur behouden. Pasta kookt makkelijk over wanneer je 'm onder deksel kookt.
Bij stomen maak je eten gaar in de damp van kokend water. Hierbij blijven smaak en vitamines beter behouden dan bij koken. Om eten te stomen gebruik je een stoomoven, stoompan of stoommandje. Ook een pan met een hittebestendige vergiet en deksel doet het werk.
Kook de snijbonen zonder deksel, afhankelijk van de dikte in 6 min. gaar (de snijbonen moeten nog frisgroen zijn). Prik met een vork in een snijboon om te checken of ze beetgaar zijn. Spoel de bonen af onder koud stromend water, zodat ze niet doorkoken.
Stomen verkoudheid
Tip: neem een hittebestendige schaal en vul deze met ongeveer een halve liter gekookt water. Voeg wat kamille en/of munt toe. Vervolgens kun je gaan 'stomen' met een handdoekje over je hoofd. Belangrijk: haal adem via de neus.
Thuis zelf jouw kleding stomen
Als het gaat om het opfrissen van jouw kleding kun je in principe alle kleding stomen. Dat geldt ook voor strijken, behalve voor kleding die je niet mag strijken (of binnenstebuiten moet strijken). Houd er rekening mee dat je de kleding niet reinigt door die te stomen.
De arts en de Nederlandse Brandwonden Stichting adviseren niet meer te stomen. De gevolgen van hete stoom of een teiltje heet water dat omvalt kunnen desastreus zijn. Tientallen patiënten moesten de afgelopen jaren met brandwonden worden opgenomen in een ziekenhuis of in een brandwondencentrum.
Door twee tot drie keer per dag te stomen wanneer je verkouden bent, voorkom je dat je holtes dicht gaan zitten.
Doe er kruiden in die geschikt zijn voor het stomen. Kamille werkt ontsmettend, verzachtend en helend. Gewoon één of twee theezakjes in het hete water leggen en de vrijkomende dampen opsnuiven. Andere kruiden die helpen zijn: tijm, munt, lavendel en grove den.
Echter, te vaak stomen is uitdrogend voor je huid, dus probeer hier een balans in te vinden. Als je een droge huid hebt schijnt een keer per maand stomen voldoende te zijn. Is je huid gecombineerd tot vet dan kun je waarschijnlijk vaker stomen.