Er is geen verplichting tot gebruik van een centraaldoos systeem.
Volgens de NEN 1010 norm mogen er maximaal 8 geleiders (inclusief eventuele aftakkingen) in een centraaldoos worden aangesloten. Dit betekent dat er in principe 7 lasdoppen in de centraaldoos mogen worden geplaatst om de verbindingen tussen de geleiders te maken.
De centraaldoos is essentieel bij het aanleggen van elektra. Alle elektriciteitsleidingen komen uit in een centraaldoos.Vanuit deze centraaldoos lopen de leidingen naar de stopcontacten, lichtpunten en schakelaars. Leg deze dus aan als hij nog niet aanwezig is.
Een buis mag maximaal voor 1 groep worden gebruikt, heb je 2 of meer groepen dan heb je voor elke groep een aparte buis nodig. Ook een lasdoos of inbouwdoos mag maximaal voor 1 groep worden gebruikt. De enige uitzondering is een kookgroep. Een kookgroep zijn twee gekoppelde 1 fase groepen en wordt gezien als 1 groep.
Een centraaldoos is een speciale lasdoos. In een centraaldoos worden alle installatiedraden met elkaar verbonden. Denk dan bijvoorbeeld aan installatiedraden van wandcontactdozen en schakelaars. Meestal vind je de centraaldoos boven het plafond, bij een lichtpunt in de buurt.
In een centraaldoos werk je net als in een inbouwdoos het schakelmateriaal weg, echter verwerk je een centraaldoos in het plafond.
Wat kan ik met een afdekplaat voor een centraaldoos? Als je geen gebruik maakt van de centraaldoos kun je deze afdekken met een ronde of vierkante afdekplaat. De afdekplaat is eenvoudig te bevestigen met een schroef en sluit strak aan tegen het plafond.
Je kunt jezelf onder stroom zetten, apparaten vernielen en zelfs brand veroorzaken. Laat het vervangen van een groepenkast dan ook liever over aan een ervaren elektricien. Je weet dan zeker dat het goed en veilig gebeurt. Let op!
Een vuistregel voor het handhaven van de hoeveelheid stroom door één groep luidt als volgt: 3500 Watt is de standaard, wat altijd goed is. Echter, als u deze waarde preciezer wilt weten, zal u onderscheidt moeten maken tussen 220 en 230 Volt. Door één groep mag maximaal 16 Ampère aan stroom lopen.
Er zijn 4 kleuren draden die gebruikt worden bij elektra. Blauw = Nuldraad Bruin = Fasedraad Zwart = Schakeldraad Geel/groen = Aarde draad. Zoals u kunt zien op het plaatje gaat de bruine draad naar de schakelaar en naar het stopcontact. De blauwe gaat naar de lamp en naar het stopcontact.
Ja, inbouwdozen zijn verplicht voor het veilig en correct installeren van elektrische schakelaars, stopcontacten en andere elektrische componenten in muren.
Hoe ziet een centraaldoos eruit? Een centraaldoos ziet eruit als een opeenstappeling, korte, grijze pvc-buizen met en aan de bovenkant een ronde of vierkante opening.
De standaard hoogte is vastgelegd op 110 cm. Stopcontacten e d worden tegenwoordig inderdaad veel op 20 a 30 cm hoogte geplaatst. Omdat de hindelijke kabels van tv radio en dergelijke niet meer in het zicht zitten. Wel is het belangrijk om bij de lichtschakelaar een stopcontact te zetten.
Volgens de AREI, het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties, mag je maximaal 8 stopcontacten plaatsen per stroomkring. Daarbij telt een meervoudig stopcontact als één. Schakel voor je begint altijd eerst de stroomgroep van de ruimte waar je gaat werken uit.
Voorzie ongeveer één stopcontact per 4 m². In een woonkamer van 20 m² heb je minimaal 5 stopcontacten nodig. Is de ruimte groter dan 20 m², reken dan op 10 tot 12 stopcontacten. Voor een grote woonkamer voorzie je best 5à6 dubbele of 3à4 drievoudige stopcontacten.
Stopcontacten in de woonkamer
De vuistregel voor het aantal stopcontacten in je woonkamer is 1 stopcontact per 4m², maar die regel is echter wel al wat achterhaald. Daarom ga je best voor 10 à 12 stopcontacten in je woonkamer.
Er is geen regel die bepaalt hoeveel keukenapparaten op 1 groep of kring mogen geplaatst worden. Je hanteert daarom best de richtlijn dat toestellen met een groot vermogen op een aparte groep moeten. Om pannes te vermijden, speel je daarbij beter op zeker. Onze adviseurs bekijken jouw situatie altijd tot in de details.
De koelkast en de vaatwasser zitten naast elkaar. Dus dat vraagt 2 aansluitpunten. Officieel moet de vaatwasser een eigen groep, en de koelkast kan op een groep die gedeeld wordt met lichtpunten en andere WCD's.
Hoeveel groepen mogen maximaal in een groepenkast? Op een 1 fase groepenkast (1x230Volt/35-40A) mogen maximaal 12 groepen aangesloten worden. Op een 3 fase groepenkast kunnen meer dan 12 groepen worden aangesloten afhankelijk van de aangesloten apparatuur.
Verplicht een wandcontactdoos in de meterkast
Wanneer het grondoppervlak van de meterkast groter is dan 1 m2 moet er minimaal één wandcontactdoos aanwezig zijn in de meterkast volgens de NEN 1010. Tevens dient er dan ook minimaal één verlichtingspunt aanwezig te zijn.
Wanneer is een meterruimte (meterkast) verplicht? In een gebouw moet een meterruimte aanwezig zijn wanneer de gebruiksfunctie een voorziening heeft voor elektriciteit, gas, drinkwater of verwarming met een aansluitmogelijkheid op het desbetreffende openbare net.
Goede ventilatie van de meterkast is belangrijk en indien de meterkast een voorziening voor gas heeft, zelfs verplicht. Bij een gesloten meterkast moeten dan ook aan de boven- en onderzijde, bij voorkeur spleetvormige ventilatie-openingen aanwezig zijn, elk met een vrije doorlaat van tenminste 100 cm2.
Een centraaldoos is meestal geschikt voor lampen tot 10-12 kg. Wij raden aan om een lamp van maximaal 5 tot 10 kg aan de centraaldoos op te hangen. Zwaardere lampen van zelfs 25 kg kunnen worden opgehangen aan schroefhaken in betonnen plafonds.
Vanuit de centraaldoos zitten er meestal 2 draden op de lusterklem aangesloten, een blauwe en een zwarte. Aan de lamp zit een blauwe en een zwarte of bruine draad. Sluit de blauwe draad van de lamp aan op het contact van de blauwe draad, en de zwarte of bruine op het contact van de zwarte draad.
Een lasdoos wordt doorgaans gebruikt voor opbouw; de dozen worden meestal aan plafonds of op muren geplaatst. Wilt u elektra gaan inbouwen? Dan kunt u een lasdoos gebruiken; dit is echter niet erg gebruikelijk. Voor inbouw heeft Klusspullen.nl betere oplossingen in de vorm van centraaldozen en inbouwdozen.