De Kartoffelsalat is waarschijnlijk het bekendste typisch Duitse gerecht. Deze eenvoudige maar heerlijke, koude aardappelsalade kun je in veel restaurants als bijgerecht bestellen.
Het populairste eten in Duitsland is zuurkool met braadworst. De meest populaire Duitse drank voor volwassenen is de bier. De bekende duitse 'bratwurst' is een worst van fijngehakt varkensvlees, volgestopt in een darm, dat vervolgens vers, gekookt of gefrituurd gegeten wordt.
"Het avondeten wordt vaak Abendbrot genoemd en valt vaak rond 18.00 uur. De Duitse cultuur is echt een broodcultuur. Met brood kun je helemaal uit je dak, er is zo veel keus." "Er wordt veel met het hele gezin om tafel gegeten maar uit eten is ook populair.
Döner als lievelingseten
Döner wordt ook wel gezien als het lievelingseten van Duitsers.
In Duitsland zijn bier en schnitzel net zo traditioneel als pizza Italiaans is en baguette Frans is. Sauerbraten wordt door veel Duitsers gezien als een echt Duits gerecht, misschien wel hét nationale gerecht uit Duitsland.
Duitsers eten tussen de middag graag een warme maaltijd, met bijvoorbeeld aardappels, vlees en groente en soms een soepje vooraf. Nederland lunchen minder zwaar en beschouwen de lunch niet als de belangrijkste maaltijd van de dag.
Typisch Duits snoep kennen we van twee ontzettend populaire merken: Haribo en Milka. Sinds 1922 werden de populaire gummibeertjes geïntroduceerd. Dit snoep dat Duits is, heeft het merk ontzettend groot gemaakt. Tot de dag van vandaag is het één van de best verkochte producten van het merk.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat het daadwerkelijke ontbijt van onze Oosterburen doorgaans bestaat uit een kopje koffie, broodjes, verschillende plakjes vlees, jam en hardgekookte eitjes. Een Duits ontbijt bevat zo'n 340 kcal en kost gemiddeld €2,70.
Uit eten in Duitsland is een stuk goedkoper dan in Nederland. Een royaal hoofdgerecht kost minder dan €15, en een halve liter bier op een terras of in een restaurant of café heb je ook al voor €2. In de supermarkt is het ongeveer net zo duur als in Nederland, en goedkoper als je het bij lokale producten houdt.
Voor Duitsers betekent zondag ook wel sunday-funday. Op deze dag zijn de meeste winkels dicht met uitzondering van winkels bij tankstations en treinstations. Vroeger was dit een religieuze regel op de Dag van de Heer. Het werd gezien als de dag van de rust waarop helemaal niemand mocht werken.
De meeste restaurants openen rond lunchtijd, soms gaan ze nog even dicht tussen 15.00 en 18.00. De meer exclusieve restaurants openen vaak pas voor het diner. De meeste Duitsers dineren om ongeveer 20.00. In de restaurants kan je meestal een 3-gangendiner bestellen, na het eten wordt er vaak nog geborreld.
Behalve bier wordt in het Duitse taalgebied ook heel veel Schorle gedronken. Dat betekent niets anders dan dat een bestaande drank, vaak appelsap of wijn, wordt aangelengd met water. De voorkeur gaat uit naar bruisend water maar kraantjeswater kan in principe ook. Apfelschorle kun je kant en klaar in flessen kopen.
Mahlzeit. Mahlzeit betekent letterlijk maaltijd, maar hiermee wensen ze je 'eet smakelijk'. Het wordt ook wel gebruikt om gewoon iemand goedendag te wensen.
Voor veel Duitsers is thee een essentieel onderdeel van hun dagelijkse routine. 's Ochtends is een kopje zwarte thee met ontbijt de norm, terwijl in de middag vaak een theepauze wordt genomen om te ontspannen en te genieten. Thee wordt ook vaak gedronken tijdens sociale- en familiebijeenkomsten.
Dit brood is een klassieker uit Duitsland. Half roggemeel en half tarwemeel geven de brood een authentieke, stevige smaak. Desem en warme deegvoering maken dit brood mild genoegen.
Duitsers zijn ook gek op gezellig samen koffie drinken. Vaak (meestal op zondagmiddag) wordt de lunch of het diner vervangen door een uitgebreide koffietafel. Bij de koffie worden verschillende soorten gebak en koekjes op tafel gezet. Kaffee und Kuchen wordt soms ook wel eens als nagerecht gebruikt, na het avondeten.
In Nederland is het lage btw-tarief 9%.Hierdoor zijn boodschappen in Duitsland goedkoper dan in Nederland. Met name voor (sterke)drank, vlees, wasmiddel, diervoeding en drogisterij artikelen (vooral de DM drogist is heel voordelig!) betaal je in Duitsland minder dan in Nederland.
Quiche is afkomstig uit Lotharingen (Frans: Lorraine), wisselend een Duitse of een Franse streek. De verfranste naam is afgeleid van een woord uit de streektaal dat verwant is aan het Duitse woord Kuchen (koek).
Deze worden meestal belegd met kaas of vlees, soms ook met hardgekookte eieren of groenten als sla en komkommer erbij. Voor een zoet broodje kan gekozen worden voor beleg zoals jam of chocoladepasta. Naast brood is ook kwark en yoghurt een populaire optie voor het ontbijt in Duitsland.
Je kunt er bijna niet omheen: Duitsers drinken maar al te graag een biertje. Met ruim 100 liter bier per persoon per jaar behoren Duitsers tot de op 3 grootste bierdrinkers ter wereld. Daarbij drinken ze graag bier uit eigen land, zoals Bitburger en Oettinger.
Eigenlijk is het een tussenmaaltijd met huisgemaakte worst, gerookte forel of ham en korstig brood uit het Zwarte Woud. Om correct te zijn hoort er ook nog een Wässerli, een vruchtenbrandewijntje bij, maar tegenwoordig beschouwen zelfs de bewoners van het Zwarte Woud de vesper eerder als avondmaaltijd.