Een tussengerecht is een lichter en kleiner gerecht, dat tussen het voor- en hoofdgerecht wordt geserveerd. Het is een moment om te rusten en de smaken te neutraliseren.
De traditionele volgorde van een menu is als volgt: amuse – voorgerecht – soep – tussengerecht – spoom – hoofdgerecht – kaas – nagerecht.
Extra tip: Een 4 gangen menu samenstellen houd de volgende volgorde aan: Een koud voorgerecht als 1e gang, een kopje soep als tussengerecht, het hoofdgerecht als derde gang en als laatste gang het dessert.
Soep past in meerdere gangen op het menu. Denk bijvoorbeeld aan een lichte bouillon als voorgerecht, of een mooie cappuccino als tussengerecht. Soep leent zich prima als een lunchgerecht, maar kan ook dienen als maaltijd. Bekende voorbeelden hiervan zijn de erwtensoep of de goed gevulde tomatensoep.
Suggesties 6 gangen: Amuse, voorgerecht (koud of warm), soep, spoom, hoofdgerecht, kaas of nagerecht.Koud voorgerecht, soep, warm tussengerecht, spoom, hoofdgerecht, kaas of nagerecht.
Entrée = tussengerecht .. Entrée volante, naam in de oude ” Franse service”. Tussengerecht = Een tussengerecht is een gang in een menu. Het is een wat kleiner, lichter gerecht tussen twee hoofdgerechten ofwel tussen een voorgerecht en het hoofdgerecht en bedoeld als culinair rustpunt.
Een amuse is een klein gerechtje om de smaakpapillen te stimuleren. Het woord amuse komt uit de Franse taal en is afgeleid van het woord “amuser”. Dit Franse woord heeft veel betekenissen, waaronder genieten, smullen en lekker eten.
Een koud voorgerecht (bijvoorbeeld een salade, tomaat garnaal, een plak vismousse of paté …) eet je altijd vóór de soep.
Een voorgerecht of voorafje is het eerste deel – ook wel gang genoemd – van een maaltijd, doorgaans de hoofdmaaltijd. Veel voorgerechten zijn hartig. Andere namen zijn hors-d'oeuvre en antipasto. Soep fungeert vaak als voorgerecht.
Een koud voorgerecht komt steeds vóór de soep. Maak je een warm voorgerecht, dan komt de soep eerst en dan pas het warme voorgerecht.
Dit bestaat uit: een voorgerecht, een soepje, een tussengerecht, een hoofdgerecht en afsluitend een nagerecht. Het 5 gangen menu lijkt heel veel, en dat is het natuurlijk stiekem ook wel een beetje, maar de eerste 3 gangen zijn vaak eigenlijk maar kleine gerechtjes.
Driegangenmenu = Een driegangenmenu of eten in een restaurant wat uit meerde gangen bestaat; voorgerecht, hoofdgerecht, dessert.
Koude voorgerechten worden altijd vóór de soep geserveerd. Koude bereidingen van vis. Hierbij behoren de gerookte vissen zoals zalm, paling, forel, heilbot. Diverse gemarineerde haringsoorten, maatjesharing, carpaccio of tartaar van verse rauwe vis kunnen ook als koud voorgerecht fungeren.
Het onderscheid tussen voorgerechten en tussengerechten is nagenoeg verdwenen. Wordt een warm voorgerecht na de soep geserveerd zoals het hoort, dan noemen we dat tegenwoordig een tussengerecht.
Meestal nuttig je soep – al dan niet aan tafel – met behulp van een lepel uit een (diep) bord of een soepkom. Drinken wordt in de regel gebruikt als je een vloeistof tot je neemt uit iets wat je aan je mond zet (zoals een glas, een beker of een kopje).
Twintig minuten tussen iedere gang is ideaal
Met drie gangen maak je bijvoorbeeld een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Als vierde gang is een warm tussengerecht - tussen voor- en hoofdgerecht - een goede optie. Vijftien en twintig minuten tussen iedere gang is volgens de chef-kok ideaal.
De primi piatti is net als de antipasti een voorgerecht, het verschil is dat deze ronde altijd een soep, pasta of risotto is. De secondi piatti is een vlees- of visschotel met bijgerechten.
belangrijkste en meestal grootste onderdeel van een maaltijd
`U kunt het voorgerecht ook als hoofdgerecht bestellen, dan maken we de hoeveelheden wat groter.
De regels van menuleer zijn over het algemeen als volgt: Gerechten met dezelfde kleuren en smaken mogen elkaar niet opvolgen. Een product mag slechts één keer in het menu voorkomen met uitzondering van garnituur, bij gerecht groenten (zoals aardappelen) of producten zoals room.
Gebruik een zeef
Wil je echt een supergladde soep, dan loont het om je gemixte soep nog eens door een zeef te laten passeren. Zo zijn die allerlaatste brokjes er zeker uit.
Soep is erg licht en toch voedzaam
Je hebt aan het begin van de dag meteen je volume vocht en verse groenten binnen, ideaal dus. Soep zorgt wel voor vitaminen en vult heel makkelijk zodat je niet snel een hongergevoel gaat hebben.
Mezze (Grieks: μεζές) zijn kleine gerechtjes uit de mediterrane keuken. Net als de Spaanse tapas en Italiaanse antipasti vormen ze een vrij lichte schotel die tussendoor als aperitiefhapje of als voorgerecht kan worden gegeten, meestal in combinatie met een alcoholische consumptie.
Een amuse wordt vaak bij het plaatsnemen aan tafel in een restaurant aangeboden, maar oorspronkelijk is het een hapje dat tussen de gangen door geserveerd wordt. De volledige term in het Frans is amuse-gueule of amuse-bouche, letterlijk 'vermaak voor de mond'.
Wat zijn amuses? Amuses zijn kleine hapjes die voorafgaand aan een diner of tussen de gangen door geserveerd worden. De bedoeling van een amuse is dat het je eetlust opwekt. Omdat een amuse zo klein is, wil je dat-ie barst van smaak.