Kosjere Franse en Italiaanse kazen als roquefort en grana padano zijn per defi nitie dierlijk gestremd, een vereiste om überhaupt zo te mogen heten. Omdat het gebruikte dierlijke stremsel in niets meer lijkt op vlees staan de rabbijnen het toe. Het stremsel is parve geworden en mag met melk worden gemengd.
Kaas is altijd een melkproduct. Alleen kaas met een kosher certificering symbool mag worden gegeten, om er zo zeker van te zijn, dat er kosher gecertificeerd stremsel is gebruikt bij de productie. Fruit, groenten en granen. Alle fruit, groenten en granen zijn voor consumptie toegestaan.
Over het algemeen wordt een kaas als koosjer beschouwd als: De melk afkomstig is van een koosjer dier, zoals een koe, geit of schaap, dat herkauwt en gespleten hoeven heeft en dat is geslacht volgens de Joodse rituele methode van shechita .
Er worden verschillende soorten geitenkaas koosjer geproduceerd. De chalav geitenkaas wordt volgens de reguliere koosjer geproduceerd. Deze lekkere jonge natuurgerijpte kaas wordt onder het merk Jacks Cheese verkocht in supermarkten in Israël. Er wordt ook superkoosjer geitenkaas geproduceerd, een hoog niveau koosjer.
Wat joden mogen eten: koosjer
Joden mogen geen vis en vlees samen eten. Het moet gescheiden zijn door tussen beide gerechten een snede brood te eten of iets te drinken. En er moet ook ander bestek gebruikt worden. Druivensap en wijn zijn koosjer als het hele productieproces onder rabbinaal toezicht gebeurt.
Israëlische joden nemen bijvoorbeeld shakshouka als ontbijt. Dat is een eenpansgerecht met eieren en een pittige tomatensaus. In New York gaan joden als snel voor bagels, in Oost-Europa voor gepekelde haring en in Egypte voor bonen met eieren. Kazen en labneh (yoghurt) worden ook vaak gekozen als ontbijt.
Dieren met gespleten hoeven die herkauwen, zoals koeien en schapen, zijn wél koosjer. Vissen met schubben, zoals zalm en makreel, zijn koosjer, maar schaal- en schelpdieren, zoals garnalen en kreeft, niet.
Classificatie van voedingsmiddelen
De Talmoed stelt dat het Bijbelse verbod alleen van toepassing is op vlees en melk van gedomesticeerde koosjere zoogdieren ; dat wil zeggen runderen, geiten en schapen.
Joden eten bij voorkeur witte eieren. Voordat eieren worden gebruikt, dienen de eieren echter gecontroleerd te worden op bloedsporen. De eieren worden gecontroleerd door ze te breken en het eiwit en eidooier in een doorzichtig glas te doen.
De basis voor kasjroet staat in de Thora, in Leviticus 11 en Deuteronomium 14. Tweehoevige herkauwende zoogdieren zijn toegestaan. Dus wel rund, schaap, wild bergschaap, gazelle, geit en hert maar geen kameel, klipdas, varken, paard of haas. Voor waterdieren geldt dat zij vinnen en (zichtbare) schubben moeten hebben.
De enige kaasproducten die van deze eis zijn uitgesloten, zijn die welke in de halachah worden aangeduid als "zachte kazen". De kazen waarmee we te maken hebben, worden door de kaasindustrie "harde kazen" of "stremselkaas" genoemd. Hieronder vallen Muenster, Mozzarella, Zwitserse kaas, Brie en Cheddar.
Moslims en joden eten doorgaans alleen respectievelijk halal en koosjer vlees. In beide religies geldt dat dieren op rituele wijze geslacht moeten worden. Bij koosjer vlees mogen de dieren niet verdoofd worden voor de slacht. Bij halal vlees mogen dieren alleen reversibel (omkeerbaar) verdoofd worden.
Traditionele mozzarella wordt gemaakt met buffelmelk van niet-kosjere zuivelfabrieken en geweekt in verwarmde pekelbaden, waardoor het onmogelijk is om niet-kosjere ingrediënten te verwijderen. Alleen in Amerika en Canada gemaakte versies zijn beschikbaar , meestal van speciale fabrieken.
Zodra een kaas is gecertificeerd als Kosher Cheese, wordt de verpakking voorzien van een koosjer symbool , dat de koosjer certificerende instantie identificeert. Het bekendste koosjer symbool in de VS is het "OU" symbool van de Orthodox Union.
Heel kort gezegd eten Joden geen varkensvlees en is er een aparte keuken voor gerechten met zuivel en gerechten met vlees. Streng gelovige Joodse gezinnen hebben dan zelfs apart bestek en 2 vaatwassers. De gerechten die men overnam uit de gebieden waar men woonde werden zo aangepast dat ze voldeden aan de spijswetten.
Kosjere kaas trekt ook niet-joodse klanten aan, voor wie het staat voor strikte kwaliteitscontrole en een niveau van ethische productie. Anderen geloven zelfs dat koosjere kaas puurder smaakt vanwege het strenge toezicht en de hogere kwaliteit van de ingrediënten .
Uit het water mogen alleen dieren gegeten worden met vinnen en schubben, dus geen schaaldieren of paling. Bloed mogen joden niet binnen krijgen. En vlees en melkproducten mogen niet samen in een maaltijd zitten. Ook het keukengerei voor deze verschillende soorten eten moet strikt gescheiden blijven.
Wanneer er bloedvlekken in een standaardei worden gevonden, is het bloed zelf doorgaans asur m'derabonon, wat volgens rabbijnse voorschriften verboden is , terwijl de rest van het ei wel is toegestaan.
Wat is koosjer bier? Kosher bier mag pas zo heten wanneer de ingrediënten van het uit hop en gerst gebrouwen drankje op de kasjroet staan. De kasjroet is een lijst waarop aangegeven wordt welk voedsel wel of niet genuttigd mag worden. Dit is op basis van de Joodse religie.
Cheddar – Men moet 6 uur wachten na het eten van zo’n kaas. Feta – Men moet 6 uur wachten na het eten van zo’n kaas. Zie hieronder. Parmezaanse kaas – Men moet zes uur wachten na kaas die is gerijpt, zelfs als deze gesmolten is.
Het verbod op het eten van vlees en melk, of daarvan afgeleide voedingsmiddelen, wordt voor het eerst genoemd in de Talmoed (Hul. 8:1), maar wordt door rabbijnen teruggevoerd op het Bijbelse gebod: "Gij zult een bokje niet koken in de melk van zijn moeder" (Ex. 23:19).
Het rijpen duurt minimaal 4 weken , wat resulteert in een gladde en licht stevige textuur. Naarmate de kaas rijpt, wordt deze zachter en sterker van smaak. Afhankelijk van het type kan Camembert worden gemaakt van gepasteuriseerde of rauwe melk.
Orthodoxe Joden drinken uitsluitend kosjere wijn. De wijn moet Kasjroet (“competent”) zijn. De achtergrond hiervan staat in de Thora. Als voedsel in overeenstemming is met de regels van kasjroet, dan noemt men het kosjer.
De verse gekweekte zalm van Aldi is echter naturel, ongekruid en vacuüm verpakt, heeft aan één kant huid/schubben en is zelfs zonder certificering acceptabel ('Gekweekt' staat in kleine letters op de achterkant).
Om een waterdier koosjer te maken, moet het vinnen en schubben hebben die van de huid verwijderd kunnen worden. Als de schubben niet verwijderd kunnen worden, is de vis niet koosjer.