Slapen in aparte bedden heeft vaak een negatieve bijklank voor veel koppels, maar onderzoek op basis van hersenscans heeft aangetoond dat dit je relatie kan redden en je persoonlijke gezondheid kan verbeteren.
Samen slapen verbetert onder andere je REM-slaap. En dat bevordert ook je mentale gezondheid, geheugen en probleemoplossende vaardigheden. In veel landen is het gebruikelijk om samen met je partner in één bed te liggen. Toch weten we nog steeds niet goed hoe het delen van het bed de slaapkwaliteit beïnvloedt.
Het is goed voor je relatie
Zoals aangegeven: apart slapen hoeft helemaal niet funest voor je relatie te zijn. Tijd voor jezelf, het beter uitgerust zijn, het niet meer hoeven aanpassen op elkaars slaappatroon: je vermindert juist conflicten en irritaties.
De kwaliteit van de slaap werd bij samen slapen gemiddeld 50 procent vaker verstoord dan bij alleen slapen. Partners storen elkaar namelijk door te draaien, luidruchtig te ademen of te snurken of door het trekken aan lakens of dekbedden.
Uit een Amerikaans onderzoek onder 14 stellen is gebleken dat zij een betere nachtrust hebben door alleen te slapen, maar het heel onprettig hebben ervaren om alleen te liggen.
Eén op de zes stellen slaapt in aparte bedden, zo blijkt uit een nieuw Brits onderzoek. De helft van hen slaapt zelfs in aparte kamers. De stellen geven als reden dat ze niet goed kunnen slapen als ze met hun partner in een bed liggen.
Ongeveer 1 op de 5 koppels kiest er bewust voor om het bed niet te delen met zijn partner, althans toch niet om uit te rusten. We slapen steeds vaker apart met het oog op een betere slaapkwaliteit. Wie goed uitgerust is, is uiteraard ook aandachtiger.
"Met een beetje goede wil kun je echt wel naar elkaars slaapritme toe groeien", legt slaapexpert Winni Hofman uit. "Schuif steeds met een kwartiertje naar elkaar toe en houd dat een week vol, dan kom je een heel eind.
De kwaliteit van de slaap werd bij samen slapen gemiddeld 50% vaker verstoord dan bij alleen slapen. Partners storen elkaar namelijk door te draaien, luidruchtig te ademen of te snurken of door het trekken aan lakens of dekbedden.
Ga eens zitten samen en vraag hem zonder verwijten dat je merkt dat hij de laatste tijd wat minder zin in seks heeft… Vraag hem vervolgens hoe dat kan. Het is heel belangrijk dat je niet KWAAD wordt of VERWIJTEND overkomt. Wanneer je met mannen over problemen praat, wil je zo weinig mogelijk emotie laten zien.
Het is eigenlijk een heel Westers idee dat je als koppel altijd samen moet slapen. Koppels die al een zogenaamde SAT-relatie hebben, merken het verschil. Apart slapen is volgens hen net goed voor de relatie. Niet alleen slapen ze beter, ze organiseren zich anders.
We mogen ervan uitgaan dat de meeste slashparents zich het comfortabelste voelen wanneer jonge koppeltjes bij elkaar 'slapen' rond de leeftijd van 16 jaar. Daarnaast bekijken jullie het graag kind per kind en per graad van 'serieusiteit' in de relatie.
Het is daarom aan te raden om zo'n drie uur voordat je naar bed gaat je vochtinname wat te beperken. Dan heeft je lichaam de tijd om het vocht te verwerken en kun je voor de laatste keer naar het toilet voordat je naar bed gaat. Vul je reserves aan wanneer je 's ochtends wakker wordt, zodat je er goed tegenaan kunt.
Een pyjama. Of deze nou heel sexy is of juist super comfortabel: het is altijd slim om een pyjama mee te nemen. Ook al ben jij niet iemand die in pyjama's slaapt, er kunnen altijd huisgenoten of eventueel familieleden rondlopen en die wil je natuurlijk níét in je ondergoed tegen het lijf lopen.
Zo lang duren relaties van millennials gemiddeld
Uit onderzoek is namelijk gebleken dat serieuze relaties van millennials gemiddeld 4,2 jaar duren.
Vrouwen leren gemiddeld op hun 25e hun Ware liefde kennen. Bij mannen is de gemiddelde leeftijd 28 jaar. Gelukkig wijst het onderzoek een gemiddelde leeftijd uit, dus als je al ouder bent, kun je echt nog wel jouw droomman of -vrouw tegen het lijf lopen. No worries!
Hoe harder het geluid van de vliegtuigen, hoe hoger de bloeddruk van de deelnemers werd. De onderzoekers ontdekten dat ditzelfde effect te zien was bij mensen die slapen naast een snurkende partner. Het gesnurk van je partner zorgt er dus ook voor dat de slaap verstoord wordt. Dat is niet goed voor je bloeddruk.
Onze voorouders sliepen zelfs 12 uur, maar niet aan één stuk. Ze gingen bij valavond voor ongeveer 4 uur naar bed. Dan bleven ze 2 uur wakker, om nadien weer voor een uur of 6 te gaan slapen. Die 'wakkere' periode gebruikten ze om te luieren, lezen, bidden of … een baby te maken.
De voordelen van een (jonge) baby op een eigen kamer leggen, is dat je elkaar minder wakker houdt. Daarnaast gaan ouders doorgaans minder snel naar hun baby toe, wanneer hij of zij op een eigen kamer ligt. Voor sommige ouders en baby's zorgt een eigen kamer dus voor een betere nachtrust.
Leer een baby onder de 6 maanden niet aan om met een knuffel te slapen. Onderzoek toont aan dat knuffels voor deze baby's nog geen emotionele rol vervullen. Vanaf de leeftijd van 6 maanden kan een knuffel of doekje een geborgen gevoel geven. Een kind dat wakker is kan met zijn knuffel spelen of er troost bij zoeken.
Wij hebben een indicatie van bedtijden voor pubers voor je op een rijtje gezet: 12-15 jaar: tussen 21:00 uur en 21:30 uur. 15-17 jaar: tussen 21:30 uur en 22:00 uur. 17-18 jaar: tussen 22:00 uur en 23:00 uur.
Mannen hebben meer kans op erectieproblemen
Als mannen een langere tijd geen seks hebben gehad, kan een gevolg zijn dat ze erectieproblemen krijgen. De onderzoeken richten zich vooral op oudere mannen, maar ze concluderen allemaal dat regelmatig van bil gaan een positief effect heeft op de erecties van een man.