Bloed uit de tepel kan een gevolg zijn van irritatie van de melkgangen door het leeg masseren of een ontsteking.Het kan ook wijzen op een goedaardige of kwaadaardige afwijking in de melkgang. Bloed uit de tepel is daarom altijd een reden voor nader onderzoek.
Tepeluitvloed kan op elke leeftijd optreden, maar ontstaat vooral in perioden van hormonale veranderingen; bijvoorbeeld in de puberteit of aan het begin van de overgang. Soms komt het ook voor rondom de menstruatie en kan het samengaan met pijn in de borsten.
Tepeluitvloed of tepelafscheiding komt veel voor en is meestal een onschuldig verschijnsel. Het is niet vreemd als er wat vocht uit de tepel komt, wanneer er in de tepel wordt geknepen. Tepeluitvloed kan op elke leeftijd optreden, maar wordt vooral opgemerkt bij hormonale veranderingen.
Er kunnen ook tekenen van een ontsteking in de tepel of tepelhof zijn. Dit gaat gepaard met pijn, met name tijdens het aanleggen, een rode huid, oedemen en een verhoogde temperatuur. Bij een bacteriële infectie is er mogelijk sprake van gelige afscheiding en een rode tepel.
Als er melk uit de tepel stroomt zonder dat er sprake is van een recente zwangerschap of wanneer het geven van borstvoeding langer geleden is dan 6 maanden, dan is er sprake van galactorroe. De oorzaak hiervan is een verhoogd prolactinegehalte in het bloed. Dit leidt tot afscheiding van melk uit de borsten.
Dan gaat het vaak om een onschuldig kwaaltje. Maar als het blijft doorzetten, dan kan er sprake zijn van eczeem, een schimmelinfectie of een borstontsteking. Als je dus voelt dat het niet helemaal in orde is na de zwangerschap, neem dan contact op met je huisarts.
De oorzaak van een ontsteking van het klierweefsel in de borst zijn meestal bacteriën. De ingangspoort is doorgaans een wondje aan de tepel (tepelkloof of piercing). Sommige vrouwen hebben een uitgezette melkgang achter de tepel waarin de afscheiding zich opstapelt. Dat kan leiden tot een ontsteking.
Wat kleur betreft: alle kleuren zijn normaal. Krijgen je tepels ineens een andere kleur of zijn ze gebarsten of rood door irritatie, ga dan naar je huisarts. Er gebeurt nogal veel bij je tepels. Bijvoorbeeld die kleine bobbeltjes die eruitzien als kippenvel en bijna alle vrouwen hebben.
De ziekte van Paget is eenzijdig gelokaliseerd en begint op de tepel of de areola. In de beginfase zijn er slechts minimale veranderingen, zoals een klein korstje of nattend plekje dat een bruin vlekje in de bh geeft of dat een beetje jeukt, prikt of branderig is.
Wanneer je hevige tepelpijn ervaart, kan dit ook teken zijn van een infectie. Mastitis is een infectie van de melkkanalen. Spruw is bijvoorbeeld een schimmelinfectie van de borst en tepel die kan optreden als je borstvoeding geeft. Dit neemt niet weg dat vrouwen hier ook last van kunnen krijgen in andere levensfasen.
Induceren van lactatie betekent het op gang brengen van de melkproductie zonder zwanger te zijn. Als er wel ooit melkproductie was, spreekt men van relactatie. Door inductie of relactatie kan de melkproductie succesvol gedeeltelijk of zelfs volledig opgebouwd worden mits de juiste ondersteuning.
Groter, donkerder en bultjes
Het hormoon dat ervoor zorgt dat je tepels veranderen, is hCG. Hierdoor wordt het gebied rondom je tepel, je tepelhof, groter. Ook kleuren deze donkerder en kunnen er bultjes zichtbaar worden. Deze bultjes zijn de klieren van Montgomery.
De aandoening is langzaam progressief binnen een bot, maar breidt zich niet uit naar andere botten. ongeveer 3,5% van de mensen boven de 55 jaar en is heel zeldzaam bij mensen jonger dan 40 jaar. Iets meer mannen dan vrouwen krijgen de ziekte. De botziekte van Paget is niet dodelijk.
Vervellen of schilferen van de tepel – Als je ziet dat je tepel vervelt of schilfert, maak dan een afspraak met je dokter. Vervellen of schilferen van de tepel kan duiden op een ziekte genaamd Ziekte van Paget van de tepel.
In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen de diagnose borstkanker. Bij borstkanker zit er een kwaadaardige tumor in één of beide borsten. Heel soms komt borstkanker voor bij mannen.
Was je borsten alleen met water als je in bad of onder de douche gaat. De kleine bultjes (kliertjes van Montgomery) op je tepelhof produceren een olie die je tepels ingevet houdt en beschermt. Zeep en douchegels kunnen deze natuurlijke olie verwijderen en daardoor droogheid en irritatie veroorzaken.
Vanaf ongeveer 16 weken zwangerschap zullen je borsten de eerste melk (colostrum) gaan maken. Het lijkt een beetje op honing: een dikke kleverige vloeistof. Het is heel geconcentreerde melk. Het kan uit je tepels lekken, of in droge vorm een korstje op je tepels vormen.
Ziekte van Paget
Het is een vorm van borstkanker die te herkennen is aan schilferige, rode uitslag bij de tepel en tepelhof. Soms gaat dat gepaard met vocht of bloedverlies uit de tepel. Vaak zijn de symptomen maar bij 1 tepel te zien. Wel kan het uitbreiden naar de tepelhof of de huid daaromheen.
Symptomen van de ziekte van Paget aan de tepel
Symptomen van de ziekte van Paget zijn een droge, schilferige huid rond de tepel die erg veel op eczeem lijkt. Andere symptomen en klachten die bij de ziekte van Paget voor kunnen komen, zijn: Vochtige huid rondom de tepel. Ingetrokken tepel.
De ziekte van Paget is een botziekte. Het is een ontsteking in het bot, waardoor het bot vervormt. Meestal gebeurt dit bij 1 of 2 botten, bijna nooit in het hele skelet. In het bot dat ziek is, wordt het bot sneller dan normaal afgebroken en opgebouwd.
Osteogenesis imperfecta (OI) is een zeldzame, aangeboren aandoening. Het belangrijkste kenmerk is dat de botten gemakkelijk en vaak breken. De aandoening is niet te genezen en blijft dus levenslang. Bij osteogenesis imperfecta wordt het bindweefsel niet goed aangemaakt.
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.
Per menstruatiecyclus zijn er 6 dagen waarop je zwanger kan worden: de dag van de eisprong en de 5 dagen daarvoor. Waarom 6 dagen? Tijdens de eisprong komt een rijpe eicel vrij. Die eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.