Bestandsgrootte. Het belangrijkste verschil tussen JPEG en RAW is de bestandsgrootte. RAW-bestanden zijn aanzienlijk groter dan JPEG- (en andere) afbeeldingsbestanden. Dat komt omdat ze alle onbewerkte en volledig ongecomprimeerde afbeeldingsinformatie bevatten die door de sensoren van de digitale camera is vastgelegd.
Wat is het voordeel van fotograferen in RAW? Een RAW-foto slaat dus de ruwe data op. Het voordeel van fotograferen in RAW is daarmee dat je in het nabewerkingsproces over veel meer informatie beschikt dan bij een JPG-foto. Hierdoor kun je bijvoorbeeld zonder kwaliteitsverlies de witbalans in de foto nog corrigeren.
Met een RAW-bestand kun je veel detail en licht terughalen uit schaduwen. Ook de hooglichten kun je gemakkelijk aanpassen zonder kwaliteitsverlies. Naast de witbalans, belichting en scherpte kun je ook de hoeveelheid ruis bepalen in je RAW-foto.
RAW duidt op een methode om afbeeldingen, gemaakt met een digitale camera, op te slaan. Een RAW-bestand bevat de oorspronkelijke (ruwe en onbewerkte) gegevens zoals die van de beeldsensor zijn uitgelezen.
Ruwe data. Het bekendste digitale beeldformaat is JPEG, maar daarnaast kun je er ook voor kiezen om foto's te maken in RAW-formaat. RAW is geen afkorting, maar betekent letterlijk 'ruw' of 'onbewerkt'. En dat is ook precies wat het is: de ruwe data die rechtstreeks afkomstig is van de beeldsensor van jouw camera.
Open de foto's die in RAW-formaat staan in bijvoorbeeld Photoshop. Ga naar 'Bestand' en kies 'Opslaan als' (of 'Save') en kies uit de lijst JPG of JPEG. Kies een compressie tussen de 90 en 100%, anders leidt dit tot teveel verlies van kwaliteit. Compressie verlaagt tevens de bestandsgrootte.
JPEG en JPG zijn hetzelfde
JPEG staat voor de afkorting van Joint Photographic Experts Group. Een JPG comprimeert een afbeelding: er worden pixels samengevoegd of vervaagd. Het comprimeren van een afbeelding valt niet altijd op, maar maakt de afbeelding in KB's een stuk kleiner!
RAW-bestand openen
Een RAW-bestand kun je niet in elk programma openen, al ondersteunen inmiddels steeds meer programma's RAW-bestanden. Een RAW-bestand kan je niet gelijk af laten drukken en zul je dus om moet zetten in JPEG. Dit kun je bijvoorbeeld doen met Lightroom of Luminar.
Kent RAW dan helemaal geen nadelen ? Het grote nadeel is dat je bestanden ongeveer net zo groot zijn als je sensor. Oftewel als je sensor 24 megapixels is, zal je RAW-bestand ongeveer 25 mb groot zijn, terwijl een JPEG-bestand dan ongeveer 7-8 mb zal zijn.
Je maakt 3 foto's met dezelfde compositie, maar zorgt er wel voor dat de belichting anders is. Met een fotobewerkingsprogramma voeg je de beelden samen, zodat je 1 foto krijgt waarin alle licht informatie zit. Op die manier kan je vervolgens wel een goed belichte foto krijgen.
Wat is het verschil tussen RAW en C-RAW? Bij de komst van CR3-bestanden op Canon-camera's kun je er voor kiezen om je bestanden op te slaan als C-RAW in plaats van RAW. C-RAW is een compressed bestand. C-RAW is ongeveer 40% kleiner dan een RAW-bestand, bijvoorbeeld 15 MB in plaats van 25 MB.
Camera RAW is een scherm dat bovenop het 'normale' scherm van Photoshop geplaatst wordt. Als je een RAW bestand opent in Photoshop CS/CC of Photoshop Elements dan wordt deze foto automatisch geopend in Camera RAW.
Bij een RAW -bestek (de standaard bestekssystematiek in de Grond-, Weg- en Waterbouw (GWW)-sector) laat u in een bestek en tekeningen precies vastleggen wat de gewenste oplossing is, waarna de aannemer dit ontwerp tot uitvoering brengt.
Steeds meer fotografen kiezen voor een RAW bestand, maar veel foto-bewerkingsprogramma's kunnen een RAW bestand niet lezen. Je hebt er speciale software voor nodig: de RAW converter. Met een RAW converter kan je een RAW bestand bewerken en omzetten naar meer gangbare bestandsformaten zoals tif, psd of jpg.
De term RAW slaat op het ruwe onbewerkte beeldmateriaal. In feite zoals de beelden direct onveranderd en ongecomprimeerd vanaf de beeldchip uitgelezen worden.
Oplossing 1: installeer de nieuwste versie van de Camera Raw-invoegtoepassing die compatibel is met uw Adobe-toepassing. Oplossing 2: verwijder Photoshop of Photoshop Elements en installeer de toepassing opnieuw. Oplossing 3: Upgrade naar de nieuwste versie van Photoshop of Photoshop Elements.
Open het programma Paint; Druk op Bestand – openen om de gewenste jpg afbeelding te selecteren; Via het kopje Start kun je het subkopje 'Formaat wijzigen' vinden. Klik op OK en je ziet de nieuwe (verkleinde of aangepaste) afbeelding.
Sinds de komst van CR3-bestanden op camera's van Canon (EOS M50), is het mogelijk om te kiezen voor het bestandsformaat C-RAW in plaats van het bekende RAW. De C staat voor compressed en de bestandsgrootte van het nieuwe bestandstype is ongeveer 40% kleiner dan van een niet-gecomprimeerde RAW.
CR2 omzetten naar JPG, JPEG. Merk op dat als u geen Adobe Photoshop of de Canon image viewer geïnstalleerd hebt, of als de image viewers/editors in Fix 1 de CR2 bestanden niet openen, probeer dan deze oplossing - Converteer CR2 naar JPG.
Een PNG bestand wordt net als een JPG bestand gecomprimeerd. Echter heeft een PNG bestand geen beeldkwaliteit verlies, wat betekent dat hij niet zo ver comprimeert als een JPG bestand. In dit geval kan je dus beter voor een JPG bestand kiezen.
Het verschil tussen JPG en PNG is als volgt: JPG is geschikt voor afbeeldingen met veel kleine details of kleuren, zoals foto's van je camera; JPG slaat deze details compacter op, zodat je bestand niet enorm zwaar wordt. PNG is geschikt voor logo's, iconen, afbeeldingen met teksten en tekeningen.
JPEG wordt voornamelijk gebruikt voor afbeeldingen. PDF is geschikt voor allerlei soorten tekst- en afbeeldingsdocumenten. Omdat JPEG afbeeldingsgegevens comprimeert, is het bestand meestal relatief klein. Daarom is het handig voor het delen van digitale afbeeldingen via het web of e-mail.
. CR2 (Canon RAW versie 2) is het bestandsformaat dat door een Canon digitale (spiegelreflex) camera wordt gebruikt om foto's in op te slaan. RAW betekent dat alle ruwe informatie van de foto wordt opgeslagen.
Juridische context
De RAW is gebaseerd op het huidige aanbestedingsstelsel zoals vastgelegd in de aanbestedingsreglementen en gebruikt de Uniforme Administratieve Voorwaarden voor de uitvoering van werken (UAV). De RAW gaat uit van de gelijkwaardigheid van contractpartners.
Een RAW-raamovereenkomst, in de volksmond ook wel een OMOP-bestek (Overeenkomst Met Open Posten) genoemd, is een aannemingsovereenkomst waarvan vooraf niet bekend is welke en hoeveel werkzaamheden gerealiseerd dienen te worden.