Als je samen muziek maakt met anderen, zoals samen zingen, produceren je
Volgens wetenschappelijk onderzoek van onder meer neuropsycholoog Erik Scherder komt dat doordat muziek ervoor zorgt dat de aanmaak van stresshormonen wordt geremd. Muziek maakt dat eenzame mensen zich minder alleen voelen, kan ons tijdelijk slimmer maken en werkt verzachtend op fysieke pijn.
Muziek is een tijdskunst, met hoorbare (geluiden, klanken, tonen) of (onhoorbare stiltes, pauzes) elementen in opeenvolging of tegelijkertijd. Daarnaast worden geluiden alleen tot muziek gerekend als zij met die bedoeling voortgebracht worden door een muziekinstrument of de menselijke stem.
Muziek ontspant en prikkelt de hersenen
Zelf muziek maken, zorgt voor veranderingen in de grijze stof en een toename van verbindingen in gebieden die betrokken zijn bij het luisteren en de motoriek. Ook als u luistert naar muziek heeft dat al een positieve invloed op de hersenen.
Muziek stimuleert de emotionele en cognitieve ontwikkeling. Muziek brengt emoties teweeg en kan mensen met elkaar verbinden. Hierdoor is het een uitstekend hulpmiddel om contact te maken met kinderen en jongeren met autisme.
Muziek kan sociale banden versterken
Dit is een stof in je hersenen dat een belangrijke rol speelt bij de hechting en opbouwen van vertrouwen tussen mensen. Een andere studie toont aan dat bij het luisteren naar muziek het ”feelgood-hormoon” dopamine vrijkomt. Dit hormoon wordt geassocieerd met leren en geheugen1234.
Muziek luisteren werkt positieve gevoelens in de hand en vermindert stress. Tijdens het luisteren naar muziek komen er namelijk verschillende stoffen vrij. Muziek kan je laten glimlachen of huilen van ontroering, je laten ontspannen na een drukke dag of je oppompen voor een rondje hardlopen.
In onze hersenen werkt muziek op twee neurotransmitters: op dopamine, wat onze emotionele reacties reguleert, en op serotonine, wat onze stemming en sociaal gedrag kan beïnvloeden. Dat is waarom liedjes ons soms echt kunnen grijpen en ons terugbrengen naar mooie, of minder mooie, herinneringen.
Muziek is in staat om gevoelens op te wekken, harten te ontroeren en gedachten te sussen. Veel mensen hebben een favoriet nummer dat ze draaien als ze verdrietig of juist heel vrolijk zijn. Muziek en emoties zijn aan elkaar verbonden.
Het maakt op hoge leeftijd nog herinneringen los, ook bij mensen met dementie. Wanneer je naar muziek luistert zorgt het ervoor dat je ontspannen bent, je bloeddruk verlaagt en je minder gestrest voelt. De positieve invloed van muziek wordt steeds meer gebruikt bij behandelingen van slapeloosheid en depressie.
Door naar muziek te luisteren kun je je cortisolwaarden en je hartslag verlagen. Beiden zijn belangrijk voor het verminderen van stress. Muziek kan ook negatieve emoties verminderen, zoals zorgen, angst, rusteloosheid en nervositeit. En muziek kan bijdragen aan positieve emoties, zoals gevoelens van geluk.
Maar van muziek kun je ook hartstikke gelukkig worden. Als je naar muziek luistert maakt je lichaam dopamine aan in de hersens. Dat een stofje dat bijvoorbeeld ook vrijkomt wanneer je seks hebt of drugs gebruikt. De proefpersonen op wie de test gedaan werd, kozen nummers uit waar ze kippenvel van zouden krijgen.
Muziek, meer dan een deuntje
De wetenschap heeft aangetoond dat luisteren naar muziek niet alleen zorgt dat het hormoon dopamine vrijkomt, ook onze cognitieve functies worden gestimuleerd, mogelijke symptomen van angst en stress verminderen en het bevordert onze concentratie.
Muziek raakt je: het doet je verwonderen, verbazen, emotioneren, herinneren, het verbindt je met anderen. Muziek grijpt in op de diepste structuren in het brein. We leren het zelfs eerder dan taal.
Muziek luisteren is niet alleen een ontspannende bezigheid.Het is ook nog eens goed voor je lichaam en hersenen. Verschillende onderzoekers hebben het effect van muziek op mensen onderzocht. Muziek maakt slim, verhoogt het empathisch vermogen, zorgt voor stress vermindering en een algeheel verbeterd welzijn.
Muziek wordt om verschillende redenen geluisterd, zoals emotieregulatie en het uiten van de eigen identiteit. Deze redenen hangen af van de sociale setting waar een persoon zich in bevindt. Muziek wordt ook gebruikt om groepen te vormen en jezelf te distantiëren van andere groepen.
Naast dat muziek de hersenen prikkelt, heeft het ook een helende werking. Muziek kan stress verlagen en pijn verzachten, het een effectief, veilig en goedkoop middel tegen allerlei klachten. Muziektherapie kan ook uitkomst bieden voor mensen met bijvoorbeeld autisme, oorlogstrauma's of een verstandelijke beperking.
Het kalmeert je lichaam
Dan luister je best naar trage muziek met een tempo tussen 60 en 80 bpm (beats per minuut). Een traag ritme kan je zenuwstelsel effectief kalmeren omdat je hartslag en ademhaling zich aanpassen aan het tempo van de muziek. Ook de bloeddruk kun je verlagen met het gepaste ritme.
Tempo. Onderzoek heeft aangetoond dat vooral het luisteren naar langzame muziek met lage tonen mensen kan helpen in stressvolle situaties. Zo wordt muziek met een langzaam tempo (60-80 bpm), zoals meditatieve muziek of zachte jazz, bijvoorbeeld vaak geassocieerd met ontspanning.
Na een goede work-out kan muziek een perfecte cooling-down vormen. Muziek met een tempo van 140 bpm laat je hartslag al dalen.Voor complete ontspanning kies je een nummer dat begint met zo'n 60 bpm en die na een aantal minuten vertraagt naar zo'n 50 bpm.
Hoe werkt muziektherapie? U kiest samen met de muziektherapeut muziek uit die aansluit bij een gevoel dat sterk bij u aanwezig is, bijvoorbeeld lusteloosheid of onrust. Met muziek probeert de muziektherapeut contact te maken met uw nare gevoelens en gedachten en deze om te buigen naar positieve gevoelens en gedachten.
Zo kan die ook leiden tot een verhoogde hartslag, slaapstoornissen, duizeligheid en concentratieproblemen. Blootstelling aan te luide muziek kan zelfs een klaplong veroorzaken doordat te luide trillingen ervoor zorgen dat er lucht komt tussen je longen en borstkas.
Geluid kan leiden tot hinder, slaapverstoring, verstoring van de dagelijkse activiteiten en stress. Deze effecten kunnen op hun beurt weer aanleiding geven tot een hogere bloeddruk en verhoogde niveaus van het stresshormoon cortisol, waardoor het risico op hart- en vaatziekten en psychische aandoeningen wordt verhoogd.
Dopamine stimuleert dit deel van de hersenen. Als een bepaald lied de aanmaak van dopamine vergroot, heeft dit dus effect op het concentratievermogen. Scherder stelt dat het van persoonlijke voorkeur afhangt of stilte dan wel achtergrondmuziek beter werkt voor de concentratie.