Over het algemeen geldt dat zo'n 300 à 400 lumen per vierkante meter voldoende is voor sfeervol licht, bijvoorbeeld bij de eettafel of in de slaapkamer. Voor meer functionele verlichting, bijvoorbeeld in de keuken of werkkamer, heb je zo'n 500 à 800 lumen per m² nodig.
De Europese unie adviseert 300 - 500 lux in de keuken. Het aantal lumen wat nodig is per vierkante meter wordt uitgedrukt in lux. 1 lux = 1 lumen per vierkante meter. Is je keuken bijvoorbeeld 10m² dan heb je 300x10 = 3000 lumen nodig om je keuken goed te verlichten.
Als vuistregel geldt: hanteer in de keuken een waarde van 300 lumen per vierkante meter. Voor een ruimte van 15 vierkante meter heb je dus een helderheid van 4500 lumen nodig, die over verschillende lichtbronnen kan worden verdeeld.
LED verlichting keuken: de juiste lichtkleur
Wanneer het doel is om goed zicht te hebben (bijvoorbeeld voor tijdens het koken) dan raden wij de lichtkleur 'helder wit (4000K)' aan. Vind je een warme, gezellige sfeer belangrijk, dan kan je beter kiezen voor 'warm wit (3000K).
Voor de eetkamer moet u op 3000 à 6000 lumen rekenen. In het algemeen moet u voor een goede verlichting in de woonkamer op zo'n 500 à 700 lumen per vierkante meter rekenen.
Keuken- en werkverlichting
Maak met ledverlichting je keuken ook een heerlijke plek om te zijn als je even niet aan het aanrecht staat. Zoek naar lampen van 300-500 Lumen.
Over het algemeen geldt dat zo'n 300 à 400 lumen per vierkante meter voldoende is voor sfeervol licht, bijvoorbeeld bij de eettafel of in de slaapkamer. Voor meer functionele verlichting, bijvoorbeeld in de keuken of werkkamer, heb je zo'n 500 à 800 lumen per m² nodig.
Rijst de vraag: hoeveel lumen heb je nodig voor de juiste hoeveelheid licht en dat het nog wel een sfeervolle plek blijft? Ga voor 5000 lumen voor een klein kookeiland van ongeveer 12 m2. Hoeveel lampen hangt natuurlijk ook af van de grootte van je kookeiland, maar ga niet voor te weinig licht.
Kies daarom voor een lichtkleur van 3000 tot 4000 kelvin. Zeker boven je fornuis en werkblad is goed licht erg belangrijk. Om iets meer sfeer te creëren kun je de plafondlamp(en) een tintje warmer doen. Bijvoorbeeld 2200 tot 2700 kelvin ledlampen.
Om je een idee te geven: met 800 lumen kun je makkelijk een kamer verlichten. 200 lumen is meer iets voor een schemerlamp. Meerdere sfeerlampjes bij elkaar (bijvoorbeeld kaarsjes in een kroonluchter) moeten niet veel meer dan 100 lumen per stuk zijn.
Om de lichtopbrengst van een lamp te meten, gebruiken we de term lumen. Lumen geeft aan hoeveel licht een lamp uitstraalt. Hoe hoger het aantal Lumen, hoe meer licht de lamp uitstraalt. LED-lampen worden steeds energiezuiniger, ze hebben een lager wattage dan traditionele lampen maar geven evenveel of meer licht.
Hoeveel inbouwspots je in het keukenplafond plaatst is afhankelijk van de grootte van de ruimte. Houd als leidraad één spot per drie vierkante meter aan. Verdeel de spots evenredig over de ruimte zodat de lichtinval gelijk blijft. Zo kun je overal goed zien wat je doet.
Heeft u een open keuken met bovenkastjes? Dan heeft u alleen LED inbouwspots nodig als algemene ruimte verlichting. Wederom geldt hier 1 spot per 3m2.
Als vuistregel kun je het wattage van de oude lamp delen door tien. Een gloeilamp van 40 watt is dan vergelijkbaar met een led lamp van 4 watt.
LED-spotjes van 3 watt en 50 watt halogeenspots leveren beide 300 lumen licht op. Voor de beeldvorming: 300 lumen is iets meer dan de gemiddelde sfeerverlichting en wordt vaak gebruikt als accentverlichting voor voorwerpen die dichtbij staan of als taakverlichting.
Boven je eettafel raden we spots, een plafonnière of een hanglamp aan die 300 à 600 lux is. Is je eettafel in de woonkamer of keuken, waardoor er meer lichtinval is? Dan kan je uiteraard voor minder lumen kiezen. In een open ruimte kan 100 à 150 lux al voldoende zijn.