Volwassen obesitas patiënten kunnen het medicijn Liraglutide 3.0 (Saxenda®) voorgeschreven krijgen door de huisarts of behandelend specialist. Sinds 1 april wordt dit medicijn onder strikte voorwaarden vergoed vanuit het basispakket voor patiënten met obesitas.
“Saxenda is een geneesmiddel dat je arts je moet voorschrijven. Op enkele plekken kun je online een recept verkrijgen na het invullen van een vragenlijst. Praktijk voor Injectables werkt niet online en ook niet met vragenlijsten.
Lang niet iedereen met (ernstig) overgewicht krijgt het Saxenda gedekt via zijn of haar zorgverzekering. Het gaat vooralsnog alleen om een kleine groep mensen, namelijk iedereen: Met een BMI van boven de 40; of. Met een BMI van 35 of hoger, in combinatie met een hart- of vaatziekte, slaapapneu of artrose.
Zowel de huisarts al de internist mag dit voorschrijven. De voorwaarden zijn als volgt: deelname aan gecertificeerd gecombineerde leefstijlinterventie (GLI), gestart voorafgaand aan start Saxenda.
Het geneesmiddel liraglutide (Saxenda) kan voor de behandeling van een kleine groep patiënten met ernstig overgewicht worden vergoed uit het basispakket. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Saxenda is alleen te koop nadat je een recept hebt gekregen van een arts. Bij The Body Clinic is Saxenda verkrijgbaar in combinatie met het programma medisch afvallen met injecties, vanaf €325 per maand.
Bij patiënten met diabetes mellitus mag Saxenda niet worden gebruikt als een vervanger van insuline. Diabetische ketoacidose is gemeld bij insuline-afhankelijke patiënten na snelle stopzetting of dosisverlaging van insuline (zie rubriek 4.2).
U moet alleen doorgaan met het gebruik van Saxenda als u ten minste 5% van uw aanvankelijke lichaamsgewicht bent verloren na 12 weken gebruik van de dosis van 3 mg per dag (zie rubriek 3). Raadpleeg uw arts voordat u doorgaat. Uw arts zal u een dieet en een oefenprogramma voorschrijven.
Bij overgewicht hoort u minstens 5 procent te zijn afgevallen binnen drie maanden nadat u met dit middel bent begonnen. Is dit niet het geval, dan werkt dit middel bij u onvoldoende en heeft verdere behandeling met dit medicijn geen zin.
Op dit moment zijn er volgens Van Rossum drie effectieve middelen op de markt: Orlistat, Mysimba, en als laatste heb je het zusje van semaglutide: liraglutide. Vorig jaar zijn de laatste twee verschenen. Mysimba kost honderd euro per de maand en liraglutide kost 150 euro in de maand.
Welke medicijnen worden gebruikt bij overgewicht? Orlistat is een vermageringsmiddel. Het werkt in de darmen en vermindert daar de omzetting van vet in stoffen die in het lichaam kunnen worden opgenomen. Daardoor blijft meer vet achter in de darmen.
Heb ik een recept nodig? Liraglutide is sinds 2009 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in injecties onder de merknamen Saxenda en Victoza. Liraglutide wordt ook gebruikt in combinatie met een andere werkzame stof, onder de merknaam Xultophy.
Het verschil tussen Saxenda en Victoza
Victoza is geregistreerd voor de behandeling van diabetes type II en Saxenda voor de behandeling van overgewicht. Het verschil tussen Saxenda en Victoza zit in het gebruik en de dosering. Saxenda moet eenmaal daags worden geïnjecteerd.
De behandeling met Saxenda dient te worden stopgezet als patiënten niet ten minste 5% van hun aanvankelijke lichaamsgewicht zijn kwijtgeraakt na twaalf weken behandeling met 3 mg Saxenda per dag. De arts dient de noodzaak van verdere behandeling eenmaal per jaar opnieuw te beoordelen.
Zo'n 2.000 mensen uit 16 landen namen deel aan de studie die 68 weken duurde. In de groep die het middel nam, verloren de proefpersonen gemiddeld 15 procent van hun lichaamsgewicht.
De meest voorkomende bijwerkingen van Saxenda® zijn misselijkheid, diarree, obstipatie en overgeven. Deze bijwerkingen verdwijnen doorgaans na een paar dagen of weken.
Dit geneesmiddel is alleen op recept verkrijgbaar.
U kunt hulp krijgen van uw huisarts, praktijkondersteuner, leefstijlcoach, diëtist, fysiotherapeut of oefentherapeut. Wat kan werken is meedoen aan een leefstijl-programma. Een paar kilo lichter worden is al heel goed voor uw gezondheid.
Het medicijn Mysimba kan voor de behandeling van overgewicht worden vergoed uit het basispakket. Uit onderzoek blijkt dat het middel effectief is bij mensen met een Body Mass Index (BMI) van 30 of hoger die al deelnemen aan een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI).
Uitsluitend voor een volwassen verzekerde met diabetes mellitus type 2 en een BMI ≥35 kg/m2, bij wie de bloedglucosewaarden onvoldoende kunnen worden gereguleerd met de combinatie van metformine en een sulfonylureumderivaat in de maximaal verdraagbare doseringen en die geen insuline gebruikt.
Een tekort van 500 kcal per dag is ongeveer de maximale gezonde hoeveelheid. Een kilo vet staat gelijk aan een tekort van in totaal ongeveer 7000 kcal. Dat betekent dat je per week een halve kilo vet kwijt kunt raken. Een snelle rekensom leert ons dat 20 kilo afvallen op die manier ongeveer 40 weken duurt.
Experts zeggen dat je in de regel 0,5 tot 2 kilo vet per week kunt verliezen. Let op: dat is dus vet! Als mensen willen afvallen of gewicht willen verliezen, willen ze eigenlijk altijd vet verliezen. Je kunt namelijk ook vocht verliezen of glycogeen (een suikervoorraad in je lichaam).