Een mogelijke reactie is dan bijten om zichzelf te beschermen. Geduld is het enige wat u kunt doen, hij moet wennen aan contact en dit zal met de tijd moeten verbeteren.
Hamsters kunnen bijten wanneer ze bang zijn, stress ervaren of in de war zijn. Het kan gebeuren dat een hamster zijn eigenaar bijt en dat dit voor veel angst en frustratie zorgt. Maar dat is niet nodig - als een hamster bijt dan is daar vrijwel zeker een reden voor.
Tik het diertje op zijn neus als hij weer eens bijt en zeg dan luid en duidelijk 'Nee !'of 'Foei!', wat ook goed kan helpen is blazen. Zodra je hamster bijt blaas dan tegen hem aan, hij zal dit als onprettig ervaren en stoppen met het ongewenste gedrag, dit is een milde vorm van afstraffen.
Als er toch plotseling gevechten uitbreken, haal dan de agressieve hamster uit de kooi en houd hem een aantal dagen apart in een tijdelijke kooi. Als u uw hamster na een paar dagen terug bij zijn kooigenootje plaatst en het vechten aanhoudt, zult u de dieren permanent een eigen onderkomen moeten geven.
Meestal wordt dit bereikt door een loopwiel in de kooi. Als een hamster echter hyperactief is en repetitief gedrag vertoont kan dit ook duiden op stress. Een hamster die gestrest is beweegt voortdurend, rent veel en hard zijn loopwiel en klimt in de spijlen van zijn kooi.
Je hamster wordt wakker en strekt zich eerst heerlijk uit, waarna hij aan zijn wasbeurt begint. Dit gedrag is een teken van tevredenheid. Je hamster voelt zich goed onder jouw hoede. Staat je hamster op zijn achterpootjes en hangen zijn voorpootjes losjes voor zijn buik waarbij hij nieuwsgierig rondkijkt?
Beloon je hamster meermaals per week met een traktatie. Favorieten zijn onder andere wortelen, komkommer, appels, bananen, paprika's, sla, selderij, boerenkool en paardenbloemgroen. Overdrijf zeker niet met fruit, want dat bevat vaak veel natuurlijke suikers. Er bestaan ook kant-en-klare snacks.
De meeste dwerghamsters zullen het gezelschap van hun soortgenoten waarderen, goudhamsters (en soms ook Chinese dwerghamsters) dienen echter alleen te worden gehouden. Als deze dieren samen worden gehouden ervaren ze veel stress, zelfs als ze in een groot onderkomen worden gehouden.
Ze kunnen samenleven – twee van hetzelfde geslacht als een paartje en soms in groepen van hetzelfde geslacht. Paren van hetzelfde geslacht kunnen gaan vechten, dus het is belangrijk om op tekenen van pesten te letten en de mogelijkheid te hebben om ze te scheiden als dat nodig is.
Hamsters solitair
Er zijn soorten (campbelli) die onder sommige omstandigheden in een groepje gehouden kunnen worden, maar ook dan is er grote kans dat dit uiteindelijk vechten wordt. Houd hamsters daarom altijd alleen. Dat ze alleen leven wil niet zeggen dat ze minder ruimte nodig hebben.
De enige manier waarop hamsters zich kunnen verdedigen en u kunnen laten weten ergens mee te stoppen, is door te bijten. Straf uw hamster dus niet als hij u bijt, maar probeer te begrijpen waarom hij u heeft gebeten. Lees voor meer informatie het hoofdstuk 'Mijn hamster bijt'.
Als een hamster bijt is dit meestal omdat hij ziek is, ergens pijn heeft of omdat hij te hardhandig wordt opgepakt. Ook wanneer een hamster ligt te slapen en je maakt hem wakker kan hij schrikken en daardoor gaan bijten. Laat ze dus met rust als ze lekker liggen te slapen.
DE LICHAAMSTAAL VAN DWERGHAMSTERS
Hier zien we twee vechtende hamsters. De bekjes zijn open en de tandjes kun je goed zien. De hamsters zullen elkaar met de pootjes wegduwen totdat ze een mogelijkheid zien de ander te pakken en bijten. Dit vechten kan gepaard gaan met: een tikkend geluid, piepen en krijsen.
Bange hamsters zullen op twee poten gaan staan en zullen naar je 'schreeuwen'. Dit doen ze om groter en meer intimiderend over te komen. Wanneer je merkt dat jouw hamster dit doet, doe dan een stapje terug!
Mijn hamster blijft bijten en/of schreeuwen!
Sommige hamsters blijven agressief of gaan schreeuwen als je in de buurt komt. Dit gedrag is berust op angst, je hamster vertrouwt je nog niet.
Als uw hamster zich voortdurend krabt, dan wordt dit waarschijnlijk veroorzaakt door een droge huid, schurft, mijten of een allergische reactie. Zijn de oren van uw hamster erg droog en schilferig, dan kan uw hamster gewoon last hebben van een droge huid, net als veel mensen dat wel eens hebben.
Goudhamster (ook wel: Syrische hamster)
De hamster is goed tam te maken en houd van aandacht! Hierdoor kunnen ze een vrij sterke band met jou ontwikkelen. Ze worden gemiddeld 15-18 cm, kunnen een gewicht hebben van 130-200 gram en komen van oorsprong uit Syrië.
Met de komst van de lijst wordt het straks niet meer mogelijk om exotische zoogdieren te houden, te fokken of te verhandelen en kan illegale dierenhandel en stroperij beter worden tegengegaan. Dit betekent bijvoorbeeld dat dieren als de serval, Russische dwerghamster en de egel niet meer toegestaan worden als huisdier.
Het zijn in principe solitair levende hamsters, dat betekend dat je ze het beste alleen kunt huisvesten. Ook hebben ze niet heel veel aandacht nodig, waardoor je ze ook prima kunt houden als je niet al te veel tijd hebt. Je hebt s' avonds geen tv meer nodig met een Dwerghamster in huis want je kijkt je ogen uit!
Katten kunnen wel 16-20u per dag slapen, honden 12-14u per dag,een paard 2-3u per nacht een diepe (REM) slaap en meerdere keren 10-20min verdeeld over de nacht, een hamster 14u per dag en natuurlijk vooral overdag, een tijger 16u per dag, een vleermuis 18-19u per dag en een winterslaap van 3 maanden lang, een python 18 ...
Je moet iemand vinden die je hamster zou willen verzorgen in de tijd dat jij er niet bent. Voor twee drie dagen kan hij wel alleen blijven, je geeft hem wat extra voer en water, maar langer alleen laten wil echt niet.
Een verantwoord tussendoortje
Geef 1 à 2 snoepjes per dag en zorg altijd dat je hamster toegang heeft tot vers en schoon drinkwater.
Van nature zijn hamsters schuwe dieren die het niet fijn vinden om rond te lopen waar iedereen ze kan zien. Beschutting is daarom erg belangrijk.
Wist je dat veel hamsters tegen zichzelf praten? Vooral goud- en dwerghamsters laten bij het zoeken naar voedsel of het bouwen van een holletje een zacht niezen of gezellig gemurmel horen. Wanneer dit overgaat in een indringend piepend geluid, is er echter sprake van pijn.
De meeste hamsters houden enorm van groente en fruit. Dit is dus handig als jij even aan het genieten bent van een gezonde groente of fruit snack mag jouw kleine vriend best een stukje mee knabbelen. Denk hierbij aan verse groenten en fruit, maar ook een gekookt ei vinden de hamster heel erg lekker.