Bleekroze, baksteenrood of donkerbruin: de kleur van je tepel heeft te maken met je etnische achtergrond en met de tint van de rest van je huid. Net zoals de tepelgrootte kan veranderen als je borstvoeding geeft, kan je tepelpigment ook verkleuren.
Kunnen tepels van vorm veranderen door de jaren heen? Ingetrokken tepels zijn bijvoorbeeld vaak aangeboren en dit kan verergeren tijdens de pubertijd. Ook na een zwangerschap of hormonale veranderingen merken sommige dames dat de vorm en omvang van de tepels veranderen.
Een gezonde tepel moet niet strak vastzitten op de ondergrond, maar moet je gemakkelijk een beetje naar voren kunnen trekken. Daarnaast kan je de borst nog eens tussen beide handen aftasten als je vooroverbuigt. Voel als laatste nog even in je oksel en controleer de huidplooi die van de oksel naar de borst loopt.
Tepels kunnen alle kleuren van de regenboog hebben, van hele donkere tinten bruin tot lichtroze. Tijdens de zwangerschap wordt die kleur donkerder, op die manier kan de pasgeborene met zijn beperkt zicht, toch snel de tepel lokaliseren. Na je zwangerschap kan die donkere kleur blijven.
Pijnlijke of jeukende tepels
Je borsten worden aan het begin van de zwangerschap groter, onder andere onder door de toename van de hormonen oestrogeen en progesteron. Ook door opgezette melkklieren en een betere doorbloeding kan je huid (en dus ook je tepels) gaan trekken en jeuken.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
Onder invloed van hormonen worden de tepels en het tepelhof donkerder. Ze worden groter en steviger. Dit komt omdat er meer klierweefsel en melkkliertjes bijkomen en je meer vocht vasthoudt. De groei van je borsten is niet te voorspellen.
Gevoelige borsten
Aan het begin van je zwangerschap zijn je borsten soms extra gevoelig. Ook zwellen ze vaak wat op, waardoor ze groter lijken. Soms worden je aders wat meer zichtbaar of verkleuren je tepels. Deze symptomen komen vooral tijdens de eerste drie weken van de zwangerschap voor.
Kenmerk 2: Verandering in hoe de borst en/of tepel eruitziet
Ingetrokken tepel of juist een ongewone opgezwollen tepel. Verdikking in de huid van de borst met kleine putjes, vergelijkbaar met de huid van een sinaasappel. De huid van de borst ziet er rood uit, vertoont schilfertjes of een plekje dat op eczeem lijkt.
Spruw zorgt vaak voor een kleurverandering van de tepel en de tepelhof. De huid kleurt rozerood tot paars en wordt glad, gespannen, droog en soms glanzend of schilferig. Af en toe gaat het alleen om een moeilijk zichtbare 'film' die op de tepelhof aanwezig lijkt te zijn.
Na de borstvoeding blijft er vaak een witte vlek of een met melk gevulde blaar op de tepel zitten. Als je geluk hebt, gaat het blaasje vanzelf open tijdens de borstvoeding. U kunt deze “auto-opening” vóór de borstvoeding ondersteunen met warme en vochtige kompressen.
Tepels kunnen verschillende vormen hebben. Van groot tot klein, van stijf naar voren staand, tot ingetrokken of plat. Tepels worden in het algemeen harder (stijf) door kou, aanraking of opwinding. Het iets donkerder gekleurde gebied rond de tepel heet de tepelhof (areola).
De kleur en grootte van je tepels
Tepels komen in alle soorten en maten, geen enkele soort en/of maat is abnormaal. Dus als één of andere sukkel ooit kritiek heeft op je tepels, vertel hem of haar dan vriendelijk dat hij of zij een eindje kan gaan fietsen. Tot hij of zij volledig uit het zicht is verdwenen.
De ziekte van Paget is eenzijdig gelokaliseerd en begint op de tepel of de areola. In de beginfase zijn er slechts minimale veranderingen, zoals een klein korstje of nattend plekje dat een bruin vlekje in de bh geeft of dat een beetje jeukt, prikt of branderig is.
Het formaat van je tepels kan veranderen
De grootte van tepels wordt hormonaal beïnvloed. Zo krijg je, door de grote hoeveelheid hormonen, vaak grotere tepels wanneer je zwanger bent. Ook tijdens andere hormonale periodes zoals de puberteit of de menopauze is het heel normaal dat de tepels wat groter kunnen worden.
Tepeldoorbloeding of afsterven van de tepel
De tepel wordt dan zwart doordat de huid is afgestorven. Dit is echter zeer zeldzaam. Het risico is groter wanneer de borsten groter zijn en er meer borstweefsel wordt verwijderd voor de verkleining.
Ook wel galactorroe genoemd. Deze tepeluitvloed kan verschillende kleuren hebben: wit, helder, geel, grijs, groen of bruin. Deze uitvloed is meestal bij beide borsten/tepels te zien. Niet-melkachtig.
Niet-melkachtige afscheiding kan vele kleuren hebben (o.a. geel, groen, bruin, waterig). Meestal komt deze afscheiding uit beide tepels, maar ze kan ook uit één en dezelfde tepel komen. Niet melkachtige afscheiding uit beide tepels is vaak niet spontaan, maar wordt opgewekt.
Een van de meest voorkomende symptomen is een knobbeltje.Het knobbeltje is vaak iets stugger of harder dan de rest van je borstweefsel. Soms voel je een kogeltje die als een knikker onder je vingers wegglijdt. Maar het kan ook aanvoelen als een verdikte schijf of als een hard strengetje achter je tepel.
Onderzoeken voor de diagnose borstkanker
Je kunt de volgende onderzoeken krijgen: nog een keer lichamelijk onderzoek van je borsten en lymfeklieren. mammografie: röntgenfoto van je borst. echografie: echo-onderzoek van je borst en soms ook nog een echo-onderzoek van je oksel.
Uit onderzoek blijkt dat preventie de kans op borstkanker met 25% tot 30% kan verkleinen. Denk hierbij aan gezonde voeding, regelmatige fysieke activiteit om overgewicht tegen te gaan, een gematigd alcoholgebruik en niet te vergeten het beperken van tabak.
het vaker voorkomt dat vrouwen hun zwangerschap pas bij 30 weken of later ontdekken; een vrouw niet liegt, maar het echt mogelijk is dat zij een zwangerschap niet opmerkt; het voor een vrouw een zware periode is én het belangrijk is hoe jij reageert als je er mee te maken krijgt in je omgeving.
Je voelt niet zo veel aan een zwangere buik in het begin. Het enige wat je kan merken zijn lichte krampen in je onderbuik, een opgezette en gespannen buik. Dat komt doordat je baarmoeder plaats gaat maken in je buik. Andere organen moet ruimte inleveren, maar er zijn ook hormonen die zorgen dat je je anders voelt.
Jouw lichaam bij 2 weken zwangerschap
Ze hebben bijvoorbeeld last van misselijkheid en overgeven (vooral 's ochtends), gespannen borsten die misschien al wat groter worden, moeheid en veel aandrang om te plassen. Een beter reukvermogen, trek in bepaalde voeding of wisselende stemmingen komen ook voor.