Veel mensen doen het, maar het is belangrijk om op meerdere zaken te letten. Zo hebben niet alle planten kalk nodig. Sterker nog, er zijn planten die juist minder goed ontwikkelen wanneer er kalk wordt gestrooid.
Zuurminnende planten houden niet van kalk, denk aan heide, veenbes en rododendron. Kalk verspreidt zich ook door de bodem, dus zorg dat je flink ver van deze planten blijft tijdens het strooien.
Kalk neutraliseert het zuur in de bodem en maakt grond kalkrijker, verder verbetert kalk in de regel de bodemstructuur. Kalk voorziet de planten bovendien van twee zeer belangrijke voedingsbestanddelen: calcium (kalk, Ca) en magnesium in de vorm van magnesiumoxide (MgO) dat door veel planten makkelijk wordt opgenomen.
Groenten die veel kalk nodig hebben (1-1,5 kg/10 m²): Bladgroenten, zoals: sla, spinazie, selder, veldsla, peterselie, prei … Koolgewassen, zoals: witte kool, rode kool, bloemkool, spuitkool, savooikool …
Lavendel is een kalkminnende plant. Strooi daarom na het planten drie à vier keer de op de verpakking voorgeschreven hoeveelheid kalk bij de planten. Verwerk een deel van de kalk in de grond. Mesten moet u juist niet doen.
Kalk is bedoeld om de bodem te verbeteren onder andere om ervoor te zorgen dat de meststof beter opgenomen kan worden. Het voordeel van kalk is dat het ook bij koude temperaturen toegepast kan worden. Kalk kan daarom het beste gestrooid worden in de maanden november tot en met januari.
Maar let op: strooi je ieder jaar te veel kalk, dan wordt de pH te hoog. In dat geval moet je een bodemverbeteraar toevoegen die de zuurtegraad verlaagt.
Maart: verticuteren
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren. Doe dit alleen bij gazons die ouder zijn dan drie jaar.
Tomaten, aubergines en paprika's kunnen calciumtekort hebben als ze groeien, waardoor ze gaan rotten. Een tip om dit te voorkomen is om eierschalen in de grond te begraven.
Kalk strooien gazon
Bij een lage/slechte zuurgraad kunnen planten niet voldoende voedingstoffen opnemen. Dit remt de groei en geeft mos en onkruiden meer kans. Het strooien van kalk (bijvoorbeeld DCM Groen-Kalk) is dus heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen.
Hoe mos in het gazon bestrijden/verwijderen
Bij een grond die zuur is, is kalk de beste oplossing om mos te bestrijden; Organische meststoffen; Verticuteren.
Op elk gazon moet je minimaal 1 keer per jaar kalk strooien om mosgroei te voorkomen. Dit kan het beste in de wintermaanden, zelfs als het sneeuwt. Want de kalk zorgt er namelijk voor dat de sneeuw gaat smelten en gesmolten sneeuw wordt makkelijk door de bodem opgenomen.
Let op: hortensia's , azalea's en heideplanten zijn zuurminnende planten. Voor deze planten is bekalken niet nodig. Overige planten als buxus, taxus, rozen, sierstruiken, etc.
De Hortensia is één van de populairste planten in Nederland. Net als Rododendrons houdt de Hortensia van zure bodems (dus geen kalk bij deze plant). Zoals bij veel planten is het van belang om te kijken naar welke samenstelling de bemesting heeft die je gebruikt bij de plant.
Compost is in principe voor elke plant te gebruiken. Echter moet je wel uitkijken met planten die houden van zure grond (bijv. conifeer). In tegenstelling tot wat vele mensen denken is compost niet zuur.
Kalken kan ook prima in het voorjaar
Geen probleem. Doe dit dan aan het einde van de winter (januari of februari) of in het voorjaar alsnog. Kalk strooien kan namelijk het hele jaar lang, met uitzondering van de hete zomermaanden.
We adviseren je na het bekalken minimaal 3 weken te wachten voordat je gaat bemesten. Strooi kalk in de winter of vroeg in het voorjaar, en bemest je gazon 3 weken later. 3 weken na het bemesten kan er ook weer prima bekalkt worden.
Door herhaald verticuteren wordt de grasmat sterk beschadigd. De open plekken worden snel ingenomen door onkruid. Verticuteren gebeurt vaak in combinatie met het gebruik van ijzersulfaat om mos te doden. Hierdoor worden de nuttige composteringsbacteriën die de viltlaag afbreken massaal gedood.
In maart of april kun je nog wel natuurkalk strooien, want dat kun je bijna tegelijk met je natuurlijke bemesting doen. Gebruik je andere kalk, dan kun je het dit jaar beter overslaan, het werkt immers pas na drie maanden.
Aardbeien houden van rijke grond die niet te zuur is, tussen de 5.5 en 6.5. Heb je te zure grond, dan kun je gesteentemeel toevoegen zoals kalk. De zuurtegraad in je moestuin grond kun je meten met een pH-meter.
De PH waarde van de grond heeft een waarde van 0 tot 14, waarbij 7 neutraal is. Grond met een PH waarde van lager dan 7 is een zure grond. Grond met een PH waarde hoger dan 7 noem je een basisch of alkalisch milieu.
Kalk strooien doe je met de hand of –voor grotere gazons- met een handige handstrooier of strooiwagen. Kalk moet je ieder jaar strooien, omdat het namelijk gedurende het seizoen uitspoelt en opgenomen wordt. Als vuistregel kun je hanteren dat je ongeveer 1 kg per 10 m2 moet strooien voor jaarlijks onderhoud.
Eigenschappen van kalk: Calcium en (magnesium) voeden. pH verhogend. Bodemstructuur verbeteren op zware kleigronden.
Net zoals calcium is magnesium een zilverwit aardalkalimetaal en samen vormen ze de belangrijkste bestanddelen voor kalkaanslag. Drinkwater in Nederland bevat ongeveer 5 tot 10 milligram magnesium per liter. Magnesium kan uit gesteente worden gewassen en op die manier in het water terechtkomen.