Voor het restafval gebruikt u de grijze bak. De groene bak is voor groente-, fruit- en tuinafval (ook etensresten) (gft). Voor het papier gebruikt u de blauwe bak. Alle bakken hebben een formaat van 240 liter inhoud.
Ook mest van kleine huisdieren en keukenrol, tissues en wc-papier (ongekleurd en onbedrukt) mogen bij het gft. Daarentegen mogen vloeibare etensresten, theezakjes en koffiepads, schelpen van zeevruchten, aarde of zand, grof tuinafval en beenderen of dierlijk slachtafval niet bij het groenten-, fruit- en tuinafval.
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd).
De reden dat de chipszak nooit in het PMD mocht is vanwege het metaallaagje aan de binnenkant van de zak. Doordat deze verlijmd is met de plastic buitenkant, is de chipszak niet recyclebaar.
Er mag geen piepschuimverpakkingsmateriaal, landbouwfolie, kunststof speelgoed, kunststof tuinmeubelen, metaal (anders dan verpakkingsmateriaal) en chemische verpakkingen waar restanten inzitten, bij het PMD.
Een melkpak of ander drinkpak gescheiden weggooien is heel simpel: opvouwen, dop erop en in de zak of bak voor het plastic afval doen. De ene gemeente haalt het op aan huis, bij de andere breng je het zelf naar de inzamelbak. Check bij je gemeente hoe het bij jou is geregeld.
Spuitbussen: bij restafval
Spuitbussen (deodorant, slagroom) mogen in de meeste gemeentes niet in de zak voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken, maar kunnen bij het restafval.
Is er geen inzamelbak in de buurt? Dan horen de cd's en dvd's bij het restafval. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Aluminiumfolie, frisdrankblikjes, koffiecapsules en ook de houders van theelichtjes komen via het restafval in het huisvuil. De vuilnisdienst van de gemeente haalt dat bij je op en levert het af bij de afvalverwerker. Die sorteert het afval om het daarna zo zuiver mogelijk verder te kunnen verwerken of verkopen.
Aluminiumfolie als verpakking gooi je weg bij de gescheiden inzameling van metalen verpakkingen. Aluminium wordt na verbranding deels uit de verbrandingsresten van het restafval gehaald en gerecycled, maar dunne delen zoals folie verbranden en die ben je dan dus kwijt.
Dit komt omdat er een plastic- en aluminiumlaagje in zit. Ook bakpapier, fotopapier, siliconenpapier (de achterkant van stickervellen en pleisters) en keukenpapier mogen niet in de papierbak. Handig om te weten: kassabonnen mogen sinds 2020 wel in de papierbak!
Boeken kunnen ook bij het oud papier, maar je kunt ze ook naar de kringloopwinkel brengen of in een minibibliotheek in de buurt achterlaten.
Waarom mogen borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium in de PMD-zak en aluminiumpapier niet? Borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium kunnen opnieuw worden gesmolten en gerecycleerd. Aluminiumpapier is echter te dun, waardoor het in de ovens niet smelt, maar gewoon verbrandt. Gooi aluminiumfolie in de restafvalzak.
Helaas wordt afval in de meeste appartementencomplexen matig tot niet gescheiden. Het resultaat daarvan is, dat alle duizenden kilo's afval als restafval in de verbrandingsoven verdwijnt. En juist dat restafval is het duurst van alle soorten consumentenafval per kilo. Het kost je VvE dus letterlijk geld.
Bij chipszakken is er een laagje aluminium op de plastic folie gedampt. Dat maakt het moeilijker, maar niet onmogelijk.” Het metalen laagje aan de binnenkant van de zakken voorkomt dat er licht en lucht in de verpakking komt. Het product, chips bijvoorbeeld, blijft dan veel langer vers.
Als je aluminiumfolie (ook wel 'zilverpapier' genoemd) wilt recyclen, dan kun je het folie het beste in de PMD-zak weggooien. PMD staat voor Plastic, Metalen verpakkingen en Drinkpakken, en aluminiumfolie valt natuurlijk in de tweede categorie.
Zuivelresten zoals melk kunt u door de gootsteen gieten. Dikke zuivelresten zoals yoghurt en vla kunt u met verpakking en al in de vuilnisbak gooien.
Zowel voorwerpen van zacht als hard plastic kun je weggooien bij het restafval. Plastic voorwerpen die niet in de vuilnisbak passen, zoals een zwembadje, kun je het beste naar de milieustraat brengen. Plastic verpakkingen, zoals een lege shampoofles, worden apart ingezameld met blik en drinkpakken.
Rijkswaterstaat stelt dat het geotextiel een functie vervult en daarom geen afval genoemd kan worden. Er is hooguit sprake van achterstallig onderhoud. Rijkswaterstaat erkent wel dat worteldoeken op den duur afbreken en stukjes plastic in het milieu achterlaten.
Grote stukken piepschuim verpakkingen en piepschuim isolatiemateriaal kun je apart inleveren bij de milieustraat voor recycling. Vervuilde piepschuim verpakkingen zoals vleesschaaltjes horen bij het restafval. Ook kleine stukken piepschuim die in je vuilniszak passen kunnen bij het restafval.
Gooi koffiepads en theezakjes niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), maar bij het restafval. In het filterpapier van koffiepads en de meeste theezakjes is kunststof verwerkt. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.