De meeste mensen zijn vooral bekend met de rode en witte radijzen, maar er bestaan ook gele, roze, paarse en geheel witte radijssoorten. Naast de bolvorm kun je ook langwerpige en wortelvormige radijs kweken.
Witte radijzen
Witte radijs is iets minder pittig dan zijn rode neef. Hij kraakt lekker in je mond en heeft een wat zoetere smaak. Je eet 'm op dezelfde manier als de rode radijs: als niet-zo-typische pickle, knapperige snack of om een stamppot of salade mee te garneren.
Radijs bestaat uit kleine, rode knolletjes met of zonder blad. Het is de wortel van een plantje dat behoort tot de familie van kruisbloemigen. Er zijn ook witte en roodwitte varianten.
Bij kamertemperatuur gaan de radijsjes snel achteruit. Je kan ze maar één dag bewaren. In de koelkast kan je radijzen tot vijf dagen bewaren. Verwijder het loof, stop de radijzen in een gesloten plastieken zak en leg in de koelkast.
Zonder loof zijn radijsjes ongeveer 6 dagen in de koelkast houdbaar, met loof iets korter. Het beste doe je radijs in een plastic zakje met gaatjes. Dat radijs kort houdbaar is, komt door het hoge vochtgehalte. Ze worden hierdoor snel glazig of zwart van binnen.
Onwijs gezond, maar je moet er echt van houden. In Nederland worden radijsjes niet extreem veel gegeten, behalve dan als leuke toevoeging aan een frisse salade af en toe. En dat is jammer, want radijs zit bomvol vitaminen en is goed voor allerlei dingen waarvan je nog niet wist dat het daar goed voor was.
Bloeddruk onder controle houden
Radijs voorziet het lichaam ook van kalium, wat de bloedvaten verwijdt (vasodilatatie) waardoor de bloedvaten ontspannen en de bloedstroom verhoogt. Deze groente verlaagt dus de bloeddruk door de bloedstroom te reguleren.
Radijs is goed voor de spijsvertering omdat er veel vezels in zitten. Radijs gaat constipatie tegen. Het voert alle overbodige toxinen uit het lichaam. Het stimuleert ook de werking van de nieren.
De etherische mosterdolie geeft de scherpe, pittige smaak. De radijs stimuleert de spijsvertering en is een vriend van de luchtwegen door haar etherische olie, zuivert de nieren, het bloed en de huid. Radijzen zijn prima bij anemie of bloedarmoede en tengere kinderen hebben er voordeel bij om ze rauw te eten.
Waarom is een rammenas goed voor je gezondheid:
De rammenas behoort tot de groentesoorten met het meeste calcium. Calcium is van belang voor het behoud van sterke botten en tanden. Ook is calcium belangrijk voor de normale werking van je zenuwstelsel en spieren en helpt het je spijsvertering gezond te houden.
Witte rammenas staat ook wel bekend als rettich of daikon. Witte rammenas is de grote zus van de bekende radijs. Het is een megagrote, witte wortel. Witte rammenas smaakt milder, minder peperig dan een radijsje.
Radijsjes hebben veel water nodig, dus zorg ervoor dat de grond nooit te droog is. Dek de bodem rondom het radijsje eventueel af met houtsnippers of stro, zo verdampt het water minder snel en hoef je dus ook minder water te geven.
Veeg met een vinger de grond rond de radijsjes een beetje weg, dan kun je zien welke radijsjes groot genoeg zijn om te plukken en trek die plantjes voorzichtig in hun geheel uit de grond. De radijsjes die nog klein zijn laat je gewoon zitten en oogst je pas wanneer ook die een goed formaat hebben.
Een radijs in bloei is een flinke plant, ze bloeit met bloempjes in wit, lila of paars (afhankelijk van het ras). De bloempjes zijn trouwens ook eetbaar.
Je lever produceert gal. Samen zorgen de twee organen voor een gezonde vetvertering en de afvoer van ongewenste stoffen. Radijsjes stimuleren de productie van spijsverteringssappen en ondersteunen de natuurlijke activiteit van je gal en lever.
Radijsjes zijn niet alleen goed voor je spijsvertering, maar helpen ook om onder andere de zuurgraad, obesitas , maagproblemen en misselijkheid te verhelpen. Fijn als je wat last hebt van maagzuur.
Bananen kunnen de bloeddruk verlagen. Door het hoge gehalte aan kalium in bananen zijn bananen goed voor je hart. Want het hart heeft kalium nodig om bloed in het lichaam rond te pompen. Het hoge gehalte aan magnesium kan er voor zorgen dat je migraine minder wordt.
Zwarte radijs levert alkaloïden zoals aceetaldehyde, acetylsalicylzuur en benzaldehyde. Het wordt in de fytotherapie vooral ingezet voor een ondersteuning aan de galblaas en een verbeterde leverfunctie.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Radijs is een groente en behoort tot een koolgewas. Bloemkool, Chinese kool, koolrabi en boerenkool zijn bijvoorbeeld ook familie van de radijs. De hele plant van de radijs is eetbaar en worden dan ook weleens door gerechten verwerkt.
Was de radijsjes eerst om ze vervolgens van de tros af te snijden. Snijd het uiteinde van de radijs af en snijd flinterdunne schijfjes. Van de schijfjes kun je ook reepjes snijden. Stapel er een aantal op elkaar en snijd ze door.
Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven. Eet tomaten alleen als ze rijp zijn.
Bewaren. Wortel met loof kun je in de koelkast zo'n 2 dagen bewaren. Zonder loof kun je wortel in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen.