Strikt natuurkundig is 'het tij keren' inderdaad onbegonnen werk voor een persoon. Je kunt deze uitdrukking dan ook met geen mogelijkheid letterlijk opvatten. Misschien is dat juist de kracht ervan: ze benadrukt dat het enorm veel inspanning vergt om een (dreigende of reeds gaande) ontwikkeling te beïnvloeden.
Het woord tij staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Het woord keren staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Als je iets wilt bereiken, moet je daar moeite voor doen.
Ook ontstaan moderne spreekwoorden op basis van bewust bedachte persoonlijke wijsheden en uitingen over de beproevingen van het leven, zoals bepaalde lijfspreuken, motto's en stelregels. Bovendien komt het voor dat bestaande spreekwoorden expres worden aangepast, waardoor de betekenis anders wordt.
Spreekwoord is daar: 'spreuk, gezegde dat in het kort een erkende, op ervaring berustende waarheid of wijsheid uitdrukt en dat om het aanschouwelijke ervan telkens weer toegepast wordt op zich voordoende situaties en verschijnselen'.
Keren is het van rijrichting veranderen van een trein aan het einde van een rit of het 180 graden draaien van een railvoertuig.
Nederlandstaligen het meest lijken te kunnen lachen om scheldwoorden: 'droeftoeter, graftak, schobbejak en schorriemorrie' staan in de toptien. Maar ook 'bips' kan het nog worden. Stemmen kan op onzetaal.nl.
Bijvoeglijk naamwoord
prettig in voorkomen, aangenaam om naar te kijken. Ze heeft een erg mooi gezichtje.
Elk van de ongeveer zes uur durende tijdruimten gedurende welke de zee afwisselend opkomt en afloopt. (tij, getijde) 1> de periode tussen hoog- en laagwater, of omgekeerd. Soms ook: de periode tussen twee hoog- of laagwaters. Vaak ook een volledig tij genoemd.
De getijbeweging ontstaat door de aantrekkingskracht van de maan en de zon op het water op aarde. De maan (en in mindere mate de zon) trekken als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt.
Met opkomend water (vloed, dus) stroomt het water het Wad op. Het water stijgt tot dat het hoogwater is. Een uur na hoogwater stroomt het water weer terug naar zee. Het is dan afgaand tij (eb, dus).
Echter is formeler en afstandelijker dan maar. Dat kan een goede reden zijn om de voorkeur te geven aan maar. Een ander verschil is dat maar een voegwoord is en echter een bijwoord. Dat heeft gevolgen voor de woordvolgorde in zinnen met maar en echter.
Aanwijzende voornaamwoorden
Met welk aanwijzend voornaamwoord er verwezen wordt, hangt af van of het om een 'de'- of 'het'-woord gaat. Aanwijzende voornaamwoorden kunnen overigens ook zelfstandig gebruikt worden. Voorbeelden: dit.
bevallig (bn) : aangenaam, bekoorlijk, elegant, goedgevormd, gracieus, knap, lief, liefelijk, lieftallig, mooi, sierlijk. stijlvol (bn) : artistiek, chic, elegant, esthetisch, fraai, geraffineerd, modieus, mooi, smaakvol, zwierig.
Het verkeerde gebruik van het woord 'me' levert bij de stemmers voor de verkiezing van het lelijkste woord de meeste irritatie op. Zo'n 25.000 deelnemers in Nederland en Vlaanderen kozen het als het lelijkste woord van het jaar.
Het woord liefde bleek voor veruit de meeste inzenders het mooiste woord. Liefde is blijkbaar het mooiste woord ter wereld - in Nederland en België.
Onze Taal heeft ze op een rij gezet: Het mooiste woord van Nederland: desalniettemin (volgens lezers van Onze Taal) liefde (volgens NIPO-onderzoek en luisteraars van Radio Veronica)
Als u keert op de weg moet u het overige verkeer voor laten gaan.
“Konkel” is West-Fries en betekent zoiets als “gezellig praten”. En laat dát nu juist iets zijn waar ik héél goed in ben! Ik hou van kinderen, plezier maken en vooral van veel praten.
Kies een plek uit om te keren en laat de weggebruikers om je heen zien wat je van plan bent. Ga eerst kijken in; binnenspiegel, naar voren, rechter buitenspiegel en over rechter schouder. Zet vervolgens de richtingaanwijzer aan naar rechts. Zet de auto zo dicht mogelijk bij de stoeprand.
We geven je hier een paar voorbeelden van de meest voorkomende Nederlandse spreekwoorden: Achter de wolken schijnt de zon. Na een moeilijke tijd komt altijd weer een betere tijd. Liefde maakt blind.
In het taalgebruik nemen uitdrukkingen en spreekwoorden een belangrijke plaats in. Een zo'n uitdrukking is: 'waar rook is, is vuur'. Een uitdrukking direct gekoppeld aan roddelen. En als feitelijkheid in zich heeft dat, als er iets naars over iemand wordt verteld is, er vast wel een kern van waarheid bij hoort.
Deze zegswijze wordt gebezigd, om te kennen te geven, dat als menschen (vooral kinderen) eten, ze niet praten, maar stil zijn; vgl. mnl. muset wel maer en mauwet niet, eet met uw mond, maar spreek er geen kwaad mee.
'Ja maar' is samengesteld uit twee woorden. Het eerste woord ('ja') duidt op instemming. Het tweede woord ('maar') relativeert deze slechts. De balans is dus positief: 'ja maar' staat gelijk aan voorwaardelijke instemming.