Misschien heb je nog nooit van koolstoffilters gehoord, maar het is een belangrijk onderdeel dat nodig is tijdens het koken. Ze zorgen namelijk voor een prettige en gezonde leefomgeving, door het filteren van fijnstof en nare kookluchtjes. Welke koolstoffilter je nodig hebt, hangt af van de afzuigkap die je hebt.
Wanneer je een recirculatiesysteem hebt – deze heb je wanneer de kap de lucht niet naar buiten voert - zit er ook een koolstoffilter onder de metaalfilters. Deze heeft als functie kookgeurtjes te neutraliseren en de lucht schoon te maken van stoffen en allergenen die vrijkomen bij het koken.
Als jouw afzuigkap een koolstoffilter heeft, is het belangrijk om bij intensief gebruik het filter elke 6 maanden te vervangen. De lucht gaat bij dit type afzuigkap namelijk niet via een afvoer naar buiten, maar de lucht wordt gereinigd en vervolgens weer de keuken in gelaten.
Een Longlife koolstoffilter gaat tot 3 jaar mee, maar wanneer weet je nou of je het uiterste uit de filter hebt gehaald? Een koolstoffilter verwijdert vieze dampen en kookgeurtjes. Als na het reinigen van je Longlife koolstoffilter deze dampen en geuren blijven hangen, is het tijd om het filter te vervangen.
#1 Koolstoffilter
De reden dat er koolstof gebruikt wordt in de afzuigkap is omdat deze stof de eigenschap heeft om van zichzelf vuil op te nemen. Het koolstoffilter neemt de vuile lucht op die wordt opgezogen door de afzuiging, waarnaar het filter al het vuil in de opgezogen lucht absorbeert.
Om er zeker van te zijn dat in die gevallen niet alleen de kookgeuren worden geneutraliseerd, maar ook schadelijke stoffen als fijnstof eruit worden gefilterd, hebben we een afzuigkap met koolstoffilter nodig. Dit filter plaats je in de afzuigkap en dient bij intensief gebruik elke 3 tot 6 maanden vervangen te worden.
Veel mensen vragen zich af of ze een luchtafvoer afzuigkap of een recirculatie afzuigkap moeten nemen. Omdat een luchtafvoer afzuigkap veel beter en effectiever is in het afvoeren van kooklucht en vet, raden we altijd aan om een luchtafvoer afzuigkap te nemen.
Een koolstoffilter zit altijd aan de aanzuigkant van de motor. In de meeste gevallen moet je de vetfilters en eventueel het rooster verwijderen om bij de motor te komen.
Bijna elk merk biedt koolstoffilters aan, dus vrijwel elke afzuigkap met een motor kan geschikt gemaakt worden voor recirculatie.
Wanneer jouw afzuigkap een recirculatiesysteem heeft, heb je een koolstoffilter nodig die de lucht die wordt teruggeblazen van tevoren zuivert. Longlife koolstoffilters zijn uitwasbaar en gaan, zoals de naam je vast al doet vermoeden, langer mee dan reguliere koolstoffilters.
Het regenereren zelf vindt plaats in een oven die u 1 uur laat inwerken op 120°. Bij alle andere koolstoffilters is het aangeraden deze 2 tot 4 keer per jaar te vervangen, afhankelijk van het gebruik van uw dampkap.
Regenwaterfilter vervangen
Hoe vaak het reinigen of vervangen van de regenwaterfilters dient te gebeuren, hangt af van hoeveel regenwater je verbruikt. Algemeen raden we aan om dit zeker om de 6 à 10 maanden te doen, maar staar je hier zeker niet op blind.
In de afzuigkap zitten koolstoffilters. Koolstof heeft van nature de eigenschap om vuil op te nemen. Wanneer de afzuigkap de kooklucht opzuigt, absorbeert het koolstoffilter het vuil en de geurtjes uit de lucht. De lucht is schoon en de afzuigkap blaast deze terug de ruimte in.
Het actief koolfilter zorgt ervoor dat de HC-emissies (brandstofdampen) niet in de buitenlucht terecht komen. Dit filter zuigt de brandstofdampen uit de tank en filtert het door het speciale absorptiekoolstof materiaal.
De Bosch DWP66BC50 is de best geteste afzuigkap! Hoewel de prijs in vergelijking met andere afzuigkappen wellicht wat duurder is, maakt deze afzuigkap de belofte waar. Door de hoge maximale afzuigcapaciteit is deze afzuigkap ideaal voor de wat grotere keukens.
Gemiddeld gaat een koolstoffilter 6 tot 8 maanden mee. Dit in tegenstelling tot plasmafilters, deze hebben een levensduur van zo'n 15 jaar. Het plasmafilter is een relatief nieuwe ontwikkeling en werkt met koude verbranding. Het filtert naast de geuren uit de kooklucht ook pollen, bacteriën, virussen en schimmels.
Beste recirculatie afzuigkap - ETNA AB690ZT
In dat geval is deze ETNA AB690ZT afzuigkap het overwegen waard! Dit model werd als best getest in de categorie met recirculatiesystemen voor in de keuken. Het model is lekker breed, namelijk 90 cm. Dit kun je dus gebruiken voor kookplaten van 90 cm en 60 cm.
Door je filters één keer in de 2 maanden schoon te maken, blijft je afzuigkap efficiënt werken. Het vetfilter reinig je bijvoorbeeld met een ontvetter en water. Er zijn 3 soorten filters: een metalen, aluminum en stoffen filter. Je leest hier hoe je de verschillende vetfilters schoonmaakt.
Een actief koolfilter is een filter gevuld met actieve kool korrels om water van onzuiverheden te kunnen ontdoen. Het te behandelen water wordt hierbij neerwaarts door het actieve koolbed gepompt, waar de aanwezige verontreinigingen worden geadsorbeerd door de actieve kool.
Koolstoffilters kunnen effectief veel verontreinigingen uit water verwijderen of verminderen, waaronder VOS, chloor-, lood, fluoride, pesticiden en veel meer.
Hoelang gaat een koolstoffilter mee? De levensduur van een koolstoffilter is ongeveer 3 a 4 oogsten, hierna is deze aan vervanging toe omdat het filter in werking afneemt.
Bij recirculatiesystemen blijft de lucht gewoon in de woonruimte. De lucht, die niet alleen kook- en braadgeurtjes maar ook vetmoleculen bevat, wordt door de afzuiging aangezogen, gefilterd en weer vrijgegeven in de keukenruimte. De lucht komt er gereinigd terug uit.
Recirculatie Afzuigkappen
Een recirculatie afzuigkap is een goede oplossing als je geen afvoerkanaal hebt in je keuken. Recirculatie afzuigkappen gebruiken vaak een koolstoffilter om de lucht te zuiveren. Het koolstoffilter haalt de deeltjes en geur uit de lucht en stuurt de gefilterde lucht weer naar buiten.