Er is vrijwel geen kans op het opengaan van het litteken in de baarmoeder: 0.1%. Uitkomsten voor moeder en kind zijn beter na een geplande keizersnede dan na een (spoed) keizersnede tijdens een poging om vaginaal te bevallen.
Het risico op zo'n ingreep is klein, maar wel bijna zeventien keer zo groot als bij een natuurlijke bevalling. Op 10.000 bevallingen bleek bij een keizersnede ruim 30 keer deze ingreep nodig, tegen amper 2 vrouwen die 'gewoon' bevielen. "Dat een operatie als de keizersnede dat risico vergroot, is logisch.
Risico is nog steeds heel laag
En 1 op de 10 sterftegevallen na een keizersnede was het directe gevolg van de operatie. Maar er is ook goed nieuws. Het absolute risico om te overlijden na een keizersnede is nog steeds erg laag, namelijk 13 vrouwen per 100.000 keizersneden, en sterk gedaald sinds de jaren '90.
Bij een keizersnede of een vaginale bevalling komen ernstige problemen (complicaties) weinig voor. Voor de moeder geeft een keizersnede wat extra risico in vergelijking met een vaginale bevalling. Als er geen medische reden is voor een keizersnede, is een vaginale bevalling dus veiliger voor de moeder.
Het belangrijkste risico is dat tijdens de weeën het litteken in de baarmoeder van de eerdere keizersnede scheurt (littekenruptuur). Dit is heel zeldzaam, maar kan ernstige gevolgen hebben voor u en uw baby.
Verklevingen zien eruit als spinnenwebben die over de organen liggen of als nylon touw dat rondom de organen zit. Omdat ze strak rondom de organen en onder de huid zitten, verminderen ze de bloeddoorstroming en zorgt het er voor dat de organen niet goed kunnen functioneren en bewegen.
Er is geen maximaal aantal keizersneden dat een vrouw mag krijgen. Toch is het verstandig om deze toenemende kans mee te wegen in uw beslissing als u graag nog meer kinderen wilt krijgen.
Er is geen maximaal aantal keizersneden dat een vrouw mag krijgen. Toch is het verstandig om deze toenemende kans mee te wegen in je beslissing als je graag nog meer kinderen wilt krijgen. Wat maakt de kans dat een vaginale bevalling lukt groter? Als je al een keer eerder vaginaal bevallen bent.
Het overkomt 2 tot 15 op 1.000 vrouwen (0,2 – 1,5 %) die eerder een keizersnede hebben gehad.
Vanaf de jaren 70 ligt dit aandeel jaarlijks op minder dan 14 per 100 duizend levendgeborenen. Sinds 2007 is dit aandeel zelfs onder de 5 per 100 duizend gebleven. Dat komt neer op minder dan 10 vrouwen per jaar die sterven tijdens de zwangerschap of bevalling.
Perinatale sterfte treft 849 kinderen
In 2021 overleden 849 (5,0 per 1.000) kinderen vóór, tijdens of in de eerste 28 dagen na de geboorte (de perinatale sterfte. De perinatale sterfte wordt uitgedrukt per 1.000 levend- en doodgeborenen.
Bij een keizersnede of een vaginale bevalling komen ernstige problemen (complicaties) weinig voor. Voor de baby is een keizersnede niet beter of slechter dan een gewone bevalling. Bij een vaginale bevalling komt wat vaker een moeilijke geboorte van de schouders voor.
Na 6 weken:
Doe steeds meer activiteiten. Blijf letten op de signalen van uw lichaam. Met buikspieroefeningen kan u na 6 weken weer rustig beginnen. Als u snel weer gaat sporten, geef dan altijd aan dat u een keizersnede hebt gehad.
15% tot 20% van de vrouwen bevalt met een keizersnede. En veel vrouwen worden daarna ook weer opnieuw zwanger. Het algemene advies is om 6 tot 12 maanden te wachten met opnieuw zwanger worden na een keizersnede. Dan heeft het lichaam genoeg tijd om te herstellen en zo kan het litteken helen.
Risico's baby
Bij een keizersnede perst de baby het vocht niet uit de longen. Dit kan problemen geven bij de ademhaling. Als het nodig is krijgt de baby hulp door middel van beademingsapparatuur. Soms heeft een baby extra hulp nodig.
Buik hangt over het litteken van de keizersnede heen
Ook de spieren raken daaronder slapper. Helaas veert je huid na de bevalling niet gelijk weer terug naar de normale situatie. Was het maar zo. Veel vrouwen hebben daarom na de bevalling een lossere buikhuid.
u mag niet zwaar tillen gedurende de eerste 6 weken na de keizersnede (niet meer dan 5 kilo) en til vanuit de benen; kom de eerste 6 weken via zijligging uit bed om de rechte buikspieren te ontzien; niet fietsen gedurende de eerste 2 weken; daarna naar vermogen; niet autorijden gedurende de eerste 2 weken.
Naweeën zorgen ervoor dat je baarmoeder krimpt en na anderhalf of twee maanden weer haar normale omvang heeft. Je kraamverzorgende controleert elke dag de stand en grootte van je baarmoeder.
De gemiddelde prijs (eigen aandeel) voor een betaling
Voor een bevalling met een keizersnede bedraagt dit 2.645 euro. Dit is je persoonlijk aandeel. De werkelijke prijs ligt veel hoger. Dit wordt evenwel gedekt door de verplichte ziekteverzekering.
(Inter)nationale deskundigen zien een vaginale baring na 1 of 2 keizersnedes als een veilige manier van bevallen voor de meeste vrouwen. Als je al drie keer eerder een keizersnede heeft gehad, dan krijg je in een volgende zwangerschap meestal het advies om opnieuw met een keizersnede te bevallen.
Voor de baby is een keizersnede niet beter of slechter dan een gewone bevalling. Bij een vaginale bevalling komt wat vaker een moeilijke geboorte van de schouders voor. De baby heeft bij een geplande keizersnede wel vaker tijdelijk ademhalingsproblemen. Deze problemen komen gelukkig weinig voor.
Het scheuren van de baarmoeder (uterusruptuur) is een zeer ernstige complicatie tijdens de bevalling. Deze situatie – die gelukkig maar zelden voorkomt – is levensgevaarlijk voor zowel moeder als kind.
Kunstmatige opwekking van de bevalling kan namelijk leiden tot een weeënstorm en een grotere kans op littekenruptuur. Je gyneacoloog is ook erg terughoudend met het inleiden van de bevalling na een keizersnede.
De kans dat een vaginale bevalling lukt
Van alle vrouwen met een eerdere keizersnede die voor een vaginale bevalling kiezen, heeft 75% een geslaagde vaginale bevalling. Als u eerder vaginaal bent bevallen, stijgt deze kans tot 90%.