Plastics zijn zogenoemde kunstmatige polymeren. De grondstof van de meeste plastics is aardolie. Met tien kilo aardolie heb je al voldoende voor het maken van zo'n drieduizend Albert Heijn-tasjes. Van ongeveer tien procent van de olie maken we plastic, de rest zetten we om in bijvoorbeeld benzine of stookolie.
Zo maak je het
Leg een stuk bakpapier op het aanrecht of op een bakblik. Giet 30 eetlepels koud water in een steelpan. Schep in het water: 3 eetlepels aardappelzetmeel + 3 theelepels azijn + 3 theelepels glycerine. Roer alles goed door met een pollepel.
Bioplastics (PHA) wordt gemaakt door de bacteriën uit de beluchtingstanks van een rwzi te voeden met toegevoegde vetzuren. De bacteriën leggen vervolgens een soort energiereserve aan in hun cellen.
Biologisch afbreekbaar plastic vergaat niet in de natuur en ook niet volledig in de huidige composteerinstallaties. Het moet daarom bij het restafval. Ook afbreekbaar plastic mag je dus niet op de composthoop gooien of in de natuur achterlaten. Het is natuurlijk nog het beste om onnodige verpakkingen te voorkomen.
De eerste kunststof die gebruikt werd was bakeliet (PF). Dit was omstreeks 1908. Bakeliet was ontwikkeld door de Leo Baekeland, een Amerikaanse uitvinder van Belgische afkomst. Het werd gebruikt in de elektrotechniek, in radiokasten en als deurklinken.
Wanneer plastic wordt verhit tot ongeveer 500 °C wordt het eerst vloeibaar om daarna te vergassen. De gassen worden vervolgens naar een condensor gevoerd. Deze koelt de gassen terug naar vloeibare vorm. De vloeibare olie, plastic is immers gemaakt van aardolie, wordt opgevangen in een reservoir.
Plastic wordt voornamelijk gemaakt van ruwe aardolie. Deze aardolie wordt allereerst uit de grond gepompt. Ruwe aardolie is een mix van diverse verbindingen van verschillende omvang en eigenschappen. In een olieraffinaderij zuiveren ze het aardoliemengsel door destillatie.
Glycerol wordt vaak toegevoegd als weekmaker om te voorkomen dat de amylosemoleculen niet met elkaar waterstofbruggen vormt bij het afkoelen van de oplossing, hierdoor ontstaat bij de afkoeling een homogeen thermoplastisch zetmeel.
Kunststof en plastic zijn niet hetzelfde. Plastic is een kunststof, maar niet elke kunststof is een plastic.
Bioplastics worden onderverdeeld in drie groepen
biobased plastics die recyclebaar zijn maar óók de eigenschap hebben dat ze biodegradable kunnen zijn (o.a. PLA, PHA, bio-PBS, zetmeel- of cellulose gebaseerde plastics); biobased plastics die wel recyclebaar maar níet biodegradable zijn (o.a. bio-PE, bio-PP.
Plastic frisdrankflesje: 5 -10 jaar. Plastic zak: 10 - 20 jaar. Kauwgom: 20 - 25 jaar. Aluminium blikje: tot 1 miljoen jaar.
De plasticvervuiling van de oceanen is gekend als de plastic soep, een immens en mondiaal probleem. Inderdaad, immens groot, zelfs zo groot dat er geen exacte cijfers bekend zijn. Momenteel wordt er geschat dat er ca. 100 tot 150 miljoen ton plastic afval in onze oceanen en zeeën ronddrijft.
Aluminiumfolie maak je door een groot blok massieve aluminium steeds dunner te maken. We beginnen met staven van 100% zuivere aluminium die we laten smelten in een oven. Het duurt drie tot acht uur om 27.000 kilo aluminium te laten smelten. De oven staat dan op 750 graden.
Acryl, ook wel kunststof genoemd, is een materiaal dat warm aanvoelt en een glad en poriënvrij oppervlak heeft. Het is een kunststof waarmee verscheidene vormen gemaakt kunnen worden.
Ze zijn gemaakt van hetzelfde materiaal. Het enige verschil is dat pvc-vloeren vaak iets dikker zijn. Beide kunststof vloeren zijn een uitstekend alternatief voor een houten of natuurstenen vloer. In het onderhoud zijn de vloeren hetzelfde.
De meeste plastic zakken zijn gemaakt van fossiele grondstoffen, voornamelijk aardolie. De plastickorrels worden gesmolten en tot folie geblazen. Na de bedrukking vouwt een industriële machine die tot zakjes. Het hele proces duurt uiteindelijk slechts enkele minuten.
Plastic vergaat niet. Dat betekent dat al het geproduceerde plastic dat in de natuur terecht is gekomen daar op de een of andere wijze nog aanwezig is.
Onze missie
Plastic Soup Foundation is daarmee een 'single issue'-milieuorganisatie. We houden ons met één ding bezig: het stoppen van de plasticvervuiling bij de bron. Om dat doel te bereiken leggen we graag de vinger op de zere plek, vooral bij de industrie en de overheid.
Plasticsoep is de opeenhoping van een grote hoeveelheid plastic en ander afval in oceanen en zeeën. Het afval verzamelt zich op bepaalde plekken doordat de grote ringvormige zeestroom van de oceaan, de gyre, het naar zich toetrekt.
- Great Pacific Garbage Patch: De grootste afvalhoop ter wereld. Ligt in de Grote Oceaan tussen de Amerikaanse westkust en Hawaï. Bestaat uit naar schatting 80 miljoen kilo afval, verspreid over een gebied dat drie keer zo groot is als Frankrijk.
Rood of oranje – kunststof of plastic afval.
Het meeste zwerfafval ligt op parkeerplaatsen langs de snelweg. Het schoonst zijn recreatiegebieden en woonwijken. Jongeren gooien vaker wat op straat dan ouderen, en mannen vaker dan vrouwen. Overigens is een groot deel van het zwerfafval het gevolg van onbewust gedrag en slordigheid.