Waarom moet een huurcontract geregistreerd worden? Het registreren van een huurcontract verleent het huurcontract een 'vaste datum'. Dat wil zeggen dat niemand die datum nog kan betwisten en dat het contract 'bindend' is 'voor derde partijen'. Dat is belangrijk voor zowel de huurder en de verhuurder.
Voordelen voor de huurder
Als de verkoper de woning gedurende de looptijd van het huurcontract zou willen verkopen, biedt een geregistreerd huurcontract enige zekerheid. De nieuwe eigenaar moet de bestaande huurovereenkomst immers overnemen en respecteren. Hij kan de huurder dus niet zomaar uit de woonst zetten.
Sancties. Laat de verhuurder na om het contract te registreren binnen twee maanden na ondertekening, dan is hij een boete verschuldigd. Ook kunnen huurders dan de schriftelijke negenjarige huurovereenkomst opzeggen zonder een opzegtermijn van drie maanden te hanteren en zonder opzegvergoeding.
De verhuurder en de huurder zijn verplicht om een huurcontract van gebouwen die niet of niet uitsluitend voor bewoning zijn bestemd, te registreren. Dit kunnen bijvoorbeeld industriële gebouwen, terreinen, of parkeergarages zijn.
Van belang als er schade is.
De huurder moet het gehuurde goed teruggeven in dezelfde staat zoals hij het volgens de plaatsbeschrijving ontvangen heeft. Is er geen (goede) plaatsbeschrijving opgemaakt, dan zal u als verhuurder bijgevolg een bijna onmogelijke opdracht hebben om de schade te bewijzen.
Wie moet er de registratierechten voor het huurcontract betalen? De verplichting tot registratie en betaling van de hiermee samengaande rechten ligt zowel bij de verhuurder als bij de huurder. In geval van een boete voor een laattijdige registratie zal deze ook door beide partijen moeten worden gedragen.
Waarom is een plaatsbeschrijving nodig? Het voornaamste doel van de plaatsbeschrijving is de partijen te beschermen. De plaatsbeschrijving zorgt ervoor dat we de toestand bij het begin van de huurovereenkomst kunnen vergelijken met de toestand op het einde teneinde eventuele schade aan de huurwoning vast te stellen.
Is jouw huurcontract rechtsgeldig? Wat er wel en niet in je contract mag staan, is wettelijk geregeld. Wat er in de wet staat gaat altijd voor, ook al heb je iets anders afgesproken met je verhuurder. Onjuiste bepalingen zijn wettelijk gezien niet geldig en kan je ofwel aanvechten of gewoon naast je neerleggen.
In de meeste huurcontracten wordt deze kost ten laste van de huurder gelegd. Zowel de huurder als verhuurder zijn in principe verantwoordelijk voor het registreren van het huurcontract. Dit moet binnen de vier maanden na het ondertekenen van het contract gebeuren.
De laattijdige registratie van het huurcontract wordt bestraft met een boete die kan oplopen tot 25 Euro. Deze zal verschuldigd zijn door: de verhuurder als de verantwoordelijkheid voor de registratie bij hem ligt, de verhuurder en de huurder in geval van gedeelde verantwoordelijkheid voor de registratie.
De registratie van het huurcontract voor jouw woning kan op twee manieren gedaan worden: via MyMinfin (online) en via de post (op papier). In beide gevallen is het van belang dat het huurcontract door zowel de verhuurder als de huurder is getekend.
Een huurcontract voor onbepaalde tijd is een contract zonder einddatum. Heeft u zo'n contract en sprak u af dat u minimaal een bepaalde periode huurt, bijvoorbeeld minimaal 1 jaar? Dan kunt u tijdens deze periode de huur niet stoppen. U kunt wel alvast de huur opzeggen.
Wanneer u een huis of een kamer gaat huren, is het belangrijk dat er een huurcontract wordt opgesteld. U kunt er dan voor kiezen om een bestaand huurcontract te gebruiken of om zelf een huurcontract op te stellen.
Je moet de verhuurder 'in gebreke' stellen.
Dan moet je naar de vrederechter gaan. De rechter beslist of de huurwaarborg voor jou is of niet. Met de beslissing van de vrederechter ga je naar de bank, die de huurwaarborg dan aan jou zal uitbetalen en de rekening sluiten.
Vanaf 1 mei 2021 mag een verhuurder: niet meer huurverhoging vragen dan het maximum; geen nieuw huurcontract aanbieden met een hogere (kale) huur voor uw huurwoning; niet de huur opzeggen als u niet instemt met een hogere huur.
Naast huur mogen er ook andere (service)kosten in rekening worden gebracht. Denk aan de kosten voor gas, water en elektriciteit, meubilering, stoffering, en aan kosten voor gemeentelijke heffingen (bijvoorbeeld de afvalstoffenheffing).
Als de verhuurder het contract niet laat registreren, dan mag de huurder dat zelf laten doen. Via MyMinfin ((opent in nieuw venster)) kunt u nagaan of uw huurcontract al geregistreerd is.
De meeste overeenkomsten bepalen dat de huurder een huurwaarborg geeft. Dat is niet wettelijk verplicht, maar als beide partijen afspreken dat er een waarborg te betalen is, schrijft de Huurwet wel enkele regels voor.
Een registratie is niet meer dan het overnemen van belangrijke gegevens uit het contract in een register. Het volstaat om drie exemplaren van het huurcontract op te sturen naar het registratiekantoor dat bevoegd is voor de plaats waar het goed zich bevindt.
U heeft de volgende documenten nodig om uw verhuizing door te geven: een geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, Nederlandse identiteitskaart of vreemdelingendocument); een bewijs van bewoning (huurcontract, koopakte of toestemmingsverklaring van de hoofdbewoner).
Inschrijven als u in Nederland komt wonen
U moet zich gratis inschrijven bij de gemeente: op uw vaste woonadres; op een briefadres, als u geen vast woonadres heeft. Bijvoorbeeld omdat u binnenvaartschipper bent, of in een instelling verblijft (gevangenis, psychiatrische instelling, blijf-van-mijn-lijf-huis).
Een huurcontract sluit je altijd schriftelijk af. Op papier dus. Een huis huren zonder schriftelijk contract mag en kan niet.
Wat als er geen plaatsbeschrijving is? Als er geen gedetailleerde plaatsbeschrijving opgesteld is, dan gaat men er automatisch van uit dat het pand zich op het einde van de huurperiode in dezelfde staat bevindt als bij het begin.
Een uittredende plaatsbeschrijving is in principe niet verplicht, maar indien één van de partijen hierom verzoekt, dient ze wel opgemaakt te worden (art. 39, §2 Vlaams Woninghuurdecreet).