Appels, abrikozen, zwarte bessen, (water)meloenen, bananen, bramen,bosbessen, kersen, dadels, vijgen, druiven, grapefruit, mango's, sinaasappels en mandarijnen (zonder schil), perziken, peren, ananas, pruimen, aardbeien, rozijnen, koolraap (niet teveel), courgette, zoete aardappel, komkommer, raapstelen, sla, witlof, ...
Een paard mag veel verschillende soorten fruit eten, maar met mate. Er zitten namelijk vaak veel suikers in fruit, wat minder goed is voor uw paard. Daarbij heeft te veel fruit een verstorende werking op de darmflora van het paard. Onder andere een appel, peer, banaan perzik of pruim kunnen aan uw paard worden gevoerd.
Fruit bevat namelijk relatief veel suikers en teveel fruit werkt verstorend op de darmflora van je paard. Wil je toch fruit geven, neem dan een appel, banaan, peer, perzik of een pruim. Bij de laatste twee niet vergeten om de pit te verwijderen! Andere fruitsoorten kan je beter niet aan je paard voeren.
Bananen voor paarden kunnen een lekker tussendoortje voor het paard zijn. De meeste vitamines zitten in bananen. Vitamine B6 bijvoorbeeld helpt je paard bij het opbouwen van een goede weerstand. Bananen bevatten Kalium.
Wissel de fruitsoorten ook vaak af. Uit deze kan je kiezen: aardbeien, appel, blauwe bessen, bosbessen, bramen, frambozen, peer, rozenbottels en zwarte bes. Let met hoefbevangenheid, insuline resistentie, EMS, PPID en PSSM op. Deze paarden moeten zo min mogelijk suiker binnen krijgen.
Wortels zijn goed, sla, selderij en sperziebonen of peultjes mag ook, maar geef je paard geen uien, broccoli, kool/bloemkool of spruitjes. De tomatenplant behoort tot de nachtschadefamilie, die niet goed is voor paarden. Maar de tomaat zelf mag weer wel.
13. Waarom zouden paarden geen vers hooi mogen eten? Vers geoogst hooi mag pas worden gevoerd na een opslagperiode van ten minste 6 weken. De reden ligt in het restvocht van het hooi: tijdens het droogproces kunnen bacteriën en ziektekiemen zich sterk vermeerderen.
Laat een paard niet langer dan zes uur zonder voer staan.
Met vers, smakelijk stro in de stal mag dit wel langer zijn (acht uur), maar veel stro eten kan bij gevoelige paarden leiden tot verstoppingskoliek.
De hoeveelheid ruwvoer die je geeft kan je uitdrukken in hoeveelheid energie of gewicht. Je kan je paard teveel energie geven zonder de maximale hoeveelheid in gewicht te overschrijden. Dit uit zich dan in gewichtstoename van je paard.
Net als bij mensen kunnen kolen soms wat extra gas veroorzaken… Planten van de nachtschade familie zijn giftig voor je paard: dat zijn bijvoorbeeld de tomatenplant of rauwe aardappelen. Ook rauwe maiskolven zijn niet heel geschikt als paardenvoer: ze bevatten veel slecht verteerbaar zetmeel.
Paarden vinden appelmoes heerlijk en een klein schepje is al genoeg om een supplement mee te mengen. De appelmoes verbloemt de smaak van het supplement en zo wordt het een echte traktatie. Ga bij voorkeur wel voor een natuurlijke appelmoes zonder toegevoegde suikers.
Sommige soorten fruit bevatten pitten en die zijn niet goed voor je dier. Dus als je ze kersen, nectarines, abrikozen, Cantaloupe of (water)meloen wilt geven. Zorg er dan voor dat je de pit(ten) eruit gehaald hebt. Voor meloen, Cantaloupe en watermeloen is het daarnaast goed om de schil ook niet te geven.
Daarnaast bestaan de koolhydraten in brood grotendeels uit zetmeel. De capaciteit van de zetmeelvertering is bij paarden beperkt. Dat betekent dat te veel zetmeel in het voer voor verstoringen in de darmflora kan zorgen, wat kan leiden tot bijvoorbeeld diarree of (gas)koliek.
Ze zijn ook een belangrijke bron van bètacaroteen (onderdeel van vitamine A), mineralen, vitamine B, C en K. Wortels bevatten weinig calorieën wanneer ze vers zijn, omdat de voedingsstoffen door het vocht in de wortel worden verdund. Er is geen reden waarom je je paard geen wortels zou moeten geven.
Ja, echt, een in plakjes gesneden kiwi. Daar zit veel vitamine C in, maar meestal geef je een pony toch eerder een appel of een wortel als je hem wilt verwennen.
Een paard heeft minimaal één kilogram droge stof uit ruwvoer per 100 kilogram lichaamsgewicht nodig om zijn darmen op gang te houden. Dat houdt in dat een paard van 600 kilogram (naast eventueel krachtvoer) minimaal 7,5 kilogram hooi (80% droge stof) nodig heeft, alleen maar om te overleven.
Het is voor het welzijn van paarden dus belangrijk dat ze met andere paarden om zich heen leven en niet geïsoleerd staan. Het is voor paarden stressvol om langdurig alleen te staan en dit kan leiden tot gedragsproblemen. Ze voelen zich onveilig en ongelukkig.
Hoeveel uur beweging moet mijn paard minimaal hebben per dag? Een paard dient minimaal 2 keer per dag buiten de stal te komen. Bijvoorbeeld 1 keer voor de training en 1 keer minimaal 1 uur weidegang of vrije beweging in een paddock.
Hooi is zeer kwetsbaar voor weersinvloeden. Regen, hagel en sneeuw zijn fataal voor hooi, doordat het kan gaan schimmelen. De kans is groot dat je paard het hooi niet meer wil eten wanneer het nat is geworden. Daarnaast zal er ook veel zand aan het natte hooi blijven plakken wat de kans op zandkoliek verhoogd.
Hoe fijner het hooi, hoe hoger de voedingswaarde. Hooi dat zacht is, geeft minder stimulatie van de darmwand. Iets droger, meer stengelig hooi bevat meer vezels en bevorderd de darmgezondheid. Ouder, zeer grof hooi is laag in voedingsstoffen en is moeilijk te verteren door het paard.
Ze bevatten meer fructose. Daarom moet je met het geven ervan terughoudend zijn bij paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid of maagzweren. Het suikergehalte zorgt er namelijk voor dat de zuurgraad van de maag verandert. Voedingsdeskundigen houden een maximum van 5 kilo appels per dag aan.
Niet: Avocado, aardappel, rabarber, tomaat, paprika, spinazie, augurk, ui, prei , broccoli, diverse koolsoorten en bloemkool. De laatste vijf kunnen gas veroorzaken, wat tot koliek kan leiden. Groente en fruit kunnen het beste in reepjes worden gesneden.
Paarden mogen maximaal ca.1,2 – 2 kg wortelen per 100 kg lichaamsgewicht per dag krijgen. Dit betekent voor een volwassen paard van 600 kg ca. 7,2 – 12 kg wortels per dag.
Bijna alle fruit- en groentensoorten zijn veilig voor gezonde paarden. Appels en wortels zijn de aloude favoriet, maar de meeste paarden kunnen rozijnen, druiven, bananen, aardbeien, cantaloupe of andere meloensoorten, selderij, pompoen en peultjes ook waarderen.