Volgens de Arbowet (hoofdstuk 3, artikel 15) ben je als werkgever verplicht om één of meer BHV'ers aan te wijzen en moet je ervoor zorgen dat zij over de juiste opleiding, uitrusting en capaciteit beschikken om hun taken goed uit te voeren.
Werkgevers zijn wettelijk verplicht om BHV te organiseren, maar de invulling hiervan kan variëren afhankelijk van de aard en grootte van het bedrijf. Het is alvast goed om te weten dat het doorgaans als werknemer niet is toegestaan om te weigeren deel te nemen aan BHV-activiteiten.
Een bedrijfshulpverlener is geen professionele hulpverlener. De BHV'er mag zichzelf niet in gevaar brengen bij het helpen van collega's. Volgens de Arbowet moeten er in een organisatie BHV'ers aanwezig zijn.
Is bhv verplicht? Ja, bhv is wettelijk verplicht voor alle bedrijven met medewerkers (al bij 1 medewerker). Iedere werkgever heeft een algemene zorgplicht, in de zin dat hij moet zorgen voor de veiligheid en gezondheid van zijn werknemers.
In de Arbowet is opgenomen dat bedrijven verplicht zijn om maatregelen te nemen op het gebied van bedrijfshulpverlening. Iedere werkgever is verplicht goede bedrijfshulpverlening te organiseren en in dit kader één of meer BHV'ers aan te wijzen.
Op basis van die restrisico's moet je je afvragen hoeveel BHV'ers nodig zijn om in een noodsituatie werknemers in veiligheid te brengen. Er moet altijd ten minste één BHV'er aanwezig zijn, ook in ploegendiensten, bij overwerksituaties of als een deel van de medewerkers thuiswerkt.
Medewerkers die op verzoek van de werkgever naast hun werkzaamheden tevens bedrijfshulpverlener (BHV-er) zijn, krijgen hiervoor een vergoeding van maximaal €75,- bruto/jaar bij het behalen of het verlengen van het certificaat.
Het antwoord is eenvoudig: de geldigheid van het BHV-certificaat is 1 jaar.
Is een BHV vergoeding wettelijk verplicht? Een vergoeding is dus niet vanuit de wet verplicht. De werkgever is alleen verplicht om de cursuskosten te betalen en de onkosten te vergoeden om op de cursuslocatie te komen. Als een werkgever toch een vergoeding geeft, dan is dat uit eigen beweging.
Bedrijven met méér dan 25 werknemers moeten hun RI&E altijd laten toetsen door een gecertificeerde arbodienst of één of meer gecertificeerde kerndeskundigen. Lees meer over toetsing en de uitzonderingen op de website van Steunpunt RI&E.
Nee, tenzij… In artikel 3 van de Arbeidsomstandighedenwet, kortweg Arbowet, staat dat een werkgever moet zorgen voor de veiligheid en gezondheid van werknemers. Als zelfstandige zonder personeel ben je geen werkgever en geen werknemer. Dus wettelijk gezien is BHV daarom niet verplicht.
En kan ik ze deze cursus in eigen tijd laten doen? Antwoord: U wilt uw werknemers verplichten deel te nemen aan een cursus. Dat mag u zeker.
Het diploma bhv, afgegeven door het Nederlands Instituut Bedrijfshulpverlening (NIBHV), behoudt zijn geldigheid voor 1 jaar. Op je diploma staat een afgiftedatum, dat is de datum waarop je het behaald hebt. Dus vanaf die datum is dat diploma nog 1 jaar geldig.
De Bedrijfshulpverlening dient jaarlijks middels een Herhalingscursus herhaald te worden. Is je BHV pas verlopen na 1 jaar, dan heb je nog maximaal 9 maanden de tijd om alsnog een Herhalingscursus te doen en zo je kennis weer op peil te brengen.
Kun je zakken voor de BHV-cursus? Ja, dat is mogelijk.
De BHV herhaling duurt een dag. Je kunt de training volgen op een locatie naar keuze en hij duurt van 08.30 en 15.00 uur.
Volgens artikel 20, lid 4 van de Arbowet moeten kosten voor het volgen van een opleiding vergoed worden. Dit houdt in dat een cursus die gevolgd moet worden om BHV'er te worden, betaald moet worden door het bedrijf. Dit geldt ook voor de benodigde materialen die een BHV'er nodig heeft.
Daarvan zegt de arbowet dat dit een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de werkgevers in dat gebouw is. Zij moeten de bedrijfshulpverlening in gezamenlijkheid organiseren. De Arbidsinspectie* controleert namens de overheid. Deze instantie inspecteert óf en in welke mate de veiligheid van medewerkers is gegarandeerd.
Gemiddeld bent u voor een BHV cursus tussen de 195 en 299 euro kwijt. Deze kosten zijn dan wel inclusief lunch, lesmateriaal, examen, etc.
Meld een incident via het interne alarmnummer of 1-1-2. Laat bij voorkeur iemand anders de melding doen; blijf zelf op de plaats van het incident. De meldregels zijn: ⚫ wie: uw naam en telefoonnummer plus afdeling; waar: plaats van het incident; ⚫ wat: soort incident en aantal slachtoffers.
Als BHV'er kom je als eerste in actie bij een calamiteit. Je blust branden, je zorgt ervoor dat medewerkers en bezoekers snel het pand verlaten, je kan reanimeren en je bent het aanspreekpunt voor de professionele hulpdiensten. De minimale leeftijd om BHV'er te kunnen worden is 16 jaar.
In de Arbowet staat dat elke werkgever moet zorgen voor goede Bedrijfshulpverlening (BHV).
Om eerste hulp te kunnen verlenen, moet de BHV'er kunnen beschikken over één of meerdere verbanddozen. Naast verbandmiddelen en een reddingsdeken kan een beademingsmasker en een blusdeken deel uitmaken van de standaard uitrusting, zodat de BHV'er veilig hulp kan verlenen.