Na de Beeldenstorm had Willem van Oranje geprobeerd de toestand te normaliseren, probeerde hij een religievrede te realiseren, maar stootte daarbij op een onontkoombaar wantrouwen van de koning en de landvoogdes. In het voorjaar van 1567 verliet hij zonder veel politiek perspektief de Lage Landen.
De Beeldenstorm, ontstaan als gevolg van opbouwende onrust, leidt tot nog meer chaos in de Nederlanden. De resulterende Tachtigjarige Oorlog leidt uiteindelijk tot het ontstaan van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
Hij is een van de belangrijke figuren uit de Nederlandse geschiedenis: Willem van Oranje, de vader des vaderlands, prins van Oranje, Willem de Zwijger. Zijn verzet tegen de Filips II vormt het begin van de Tachtigjarige Oorlog en leidt tot het ontstaan van de Republiek der Nederlanden.
Het epicentrum was Steenvoorde, waar na een hagenpreek van Sebastiaan Matte zijn gehoor naar de Sint-Laurentiuskapel net buiten de stad trok en daar onder leiding van predikant Jacob de Buyzere de kerkbeelden stuk sloeg.
Wat is de beeldenstorm? In 1566 vernielen in Nederland fanatieke protestanten honderden heiligenbeelden en versieringen in katholieke kerken. Ze zijn het niet eens met de manier waarop katholieken hun geloof uiten. De Bijbel zou beeldenverering verbieden.
Willem van Oranje, ook wel Willem de Zwijger was stadhouder van Holland, Zeeland en Utrecht en leider van de opstand tegen de Spaanse machthebbers in de zestiende eeuw. Hij wordt ook wel 'Vader des Vaderlands' genoemd.
De kritiek op de Kerk, gecombineerd met de nodige armoede en haat tegen de Spaanse inmenging, vormden de aanleiding voor de Beeldenstorm van 1566. In het Nederlandse gebied ging het voor het eerst mis in Steenvoorde, in het huidige Frans-Vlaanderen.
Op 24 augustus 1566 vernielde een groep calvinisten het interieur van de Geertekerk in Utrecht. Beelden werden kapot geslagen en kunstwerken vernield. Dit gebeurde op veel meer plaatsen in heel Nederland. Deze 'Beeldenstorm' was begonnen in de Zuidelijke Nederlanden en had zich nu uitgebreid naar het noorden.
Eerst gebeurt het alleen in de Vlaamse Westhoek, maar daarna ook in Vlaanderen en Brabant. Eind augustus 1566 slaat de Beeldenstorm over naar de noordelijke Nederlanden.
Van oorsprong verwijst Beeldenstorm (met een hoofdletter) naar een gebeurtenis uit 1566: de verwoesting door protestanten van duizenden (heiligen)beelden en religieuze kunstwerken in katholieke kerken en kloosters, waar soms meteen ook de altaren en boeken werden vernietigd.
Op 10 juli 1584 schiet Balthasar Gerards Willem van Oranje dood. Dat gebeurt in het Prinsenhof in Delft, waar Willem van Oranje zijn hof heeft. Willem van Oranje is dan 51 jaar oud. Zijn moordenaar Balthasar Gerards kan worden gepakt en wordt tot een verschrikkelijke dood veroordeeld.
Aan het hof van Maria van Hongarije werd vooral Frans gesproken en door enkelen Nederlands, talen die Willem van Oranje niet sprak. Naast die twee talen werd hij onderwezen in Latijn, Spaans en Italiaans, hoewel hij nooit zijn Duitse accent zou verliezen en nooit vloeiend Nederlands zou spreken.
De Tachtigjarige Oorlog begon met de eerste invasie van Willem van Oranje. Oranje viel in de zomer van 1568 stak de Eems over en viel de Spaanse Nederlanden in het noorden binnen. Medestanders van hem zouden de Nederlanden ook binnenvallen via Roermond (dat belegerd werd) en in het zuiden.
In de geschiedenis zijn er meerdere beeldenstormen geweest. De voor Nederland bekendste Beeldenstorm vond plaats in 1566, van augustus tot oktober. Protestanten vernielden in de Rooms-Katholieke kerk diverse voorwerpen.
Fernando Álvarez de Toledo y Pimentel (beter bekend als Alva) (Piedrahíta, 29 oktober 1507 – Tomar, 11 december 1582), derde hertog van Alba, was een Spaanse generaal en landvoogd van de Nederlanden aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog.
Wie won de Tachtigjarige Oorlog ? De noordelijke Nederlandse gewesten wonnen hun onafhankelijkheid en vormden de Republiek der 7 Verenigde Nederlanden, terwijl de zuidelijke gewesten onder Spaans gezag bleven.
Steeds meer mensen gaan Luther en andere protestantse grondleggers volgen. Ze komen in opstand en vernielen door heel Europa katholieke heiligenbeelden, dit wordt ook wel de beeldenstorm genoemd. Uiteindelijk leiden deze opstanden tot een kerkscheuring: enerzijds het rooms-katholicisme en anderzijds het protestantisme.
In 1566 komt een groep edelen in opstand tegen de vervolging van protestanten door de Spanjaarden. Zij noemen zichzelf 'geuzen', wat in feite 'bedelaars' betekent. Geus verandert in een strijdnaam voor iedere tegenstander van de Spaanse onderdrukking.
De Nederlandse opstand had drie oorzaken. Een politieke, godsdienstige, en een economische oorzaak.
Dit omdat hij volgens de meeste lezingen begon in 1568 en eindigde in 1648, met de ondertekening van de Vrede van Münster. En dat is dus precies tachtig jaar.
Einde Opstand
Het leger van de Republiek boekte in de jaren daarna een aantal belangrijke overwinningen op het Spaanse leger. In 1648 werd de Vrede van Münster getekend en eindigde de Tachtigjarige Oorlog. De Republiek der Nederlanden was vanaf dan een onafhankelijke staat en werd internationaal erkend.
Een oorlog tussen Spanje en Nederland?
In de Protestantse Kerk in Nederland komen mensen samen rond het evangelie van Jezus Christus. De Protestantse Kerk is een belijdende kerk – zij belijdt in haar vieren, spreken en handelen steeds dat Jezus Christus Heer en Verlosser van de wereld is.
Hugenoten kwamen vanaf 1617 vanuit Rijssel (Lille) naar Groede. Daar stichtten zij in 1622 een Waalse kerk. Hugenoten uit Calais en omgeving vestigden zich tussen 1635 en 1640 in Sint Anna ter Muiden.
In honderden kloosters en kerken werden beelden, schalen en orgels gesloopt. Toen de Spaanse koning Filips II hoorde over de Beeldenstorm, stuurde hij een leger onder leiding van Alva naar de Nederlanden om de daders hiervan flink te straffen.