Een PICC-lijn kan maanden tot ongeveer 1 jaar in het lichaam aanwezig blijven. Hoe lang de PICC-lijn blijft zitten, is afhankelijk van uw behandeling en het verwachte ziektebeloop.
↗ Je behandelend arts zal bepalen wanneer de PICC-katheter mag verwijderd worden. Dat gebeurt door de katheter uit te trekken en even na te drukken ter hoogte van de insteekplaats. ↗ Het verwijderen mag door een arts of een ver- pleegkundige gebeuren.
U mag niet in bad.U mag ook niet zwemmen.U mag gewoon uw bloedverdunners blijven gebruiken.U mag geen bloeddruk laten meten aan de arm waar de PICC-lijn zit.
U kan met de PICC-lijn gewoon douchen.U kunt deze tijdelijk afdekken met een plastic zakje. Is de insteekplaats onder de folie vochtig geworden, dan moet deze opnieuw verzorgd worden. Baden, zwemmen en saunabezoek worden afgeraden in verband met het risico op infectie.
Er is geen eenduidig beleid voor het aantal dagen dat een venflon/waaknaald in situ mag blijven. Vaak wordt deze na 72 uur vervangen, uit angst dat een patiënt flebitis ontwikkelt en dan niet geopereerd kan worden.
Laat u niet onder uw oksels omhoog tillen, hiermee kan de PICC lijn mogelijk verschuiven. De arm waar de PICC lijn is geplaatst mag normaal gebruikt worden. Maar gebruik de arm niet of zo weinig mogelijk bij zwaar tillen en opdrukken. Iedereen die de lijn gebruikt moet hiervoor bevoegd/bekwaamd zijn.
Volgens de meest recente Vilans protocollen is het voldoende om een perifeer infuus om de 12 uur te spoelen, en is NaCl 0,9% daarvoor net zo efficiënt als een heparineoplossing.
Je hoeft niet steeds opnieuw geprikt te worden. Bloed afnemen uit een PICC lijn is heel eenvoudig. Je voelt er niets van. Je hoeft niet geprikt te worden.
Voor de eerste maand zijn de kosten hiervan ongeveer 60 euro, de weken hierna kan materiaal los besteld worden en zijn de kosten lager. Wanneer contact opnemen? Zolang u de PICC lijn heeft, is het belangrijk om op tijd eventuele klachten aan te geven.
Een PICC-lijn (perifeer ingebrachte centraal veneuze katheter) is een centraal infuus dat in de ader van de bovenarm geplaatst wordt.
Een keer per week dient de PICC-lijn verzorgd te worden door de verpleegkundige.
Vaak zijn meerdere infusen per behandeling nodig. Helaas is het niet te voorkomen dat een infuus bloedvaten beschadigt. Daardoor is het moeilijk om steeds een nieuw infuus aan te leggen. Als u vaak medicijnen via de bloedvaten krijgt of er bloed afgenomen wordt, kan een PICC-lijn een goed alternatief zijn.
Nazorg. U moet na het inbrengen van de PICC-lijn minimaal 2 uur blijven op de afdeling om te contoleren of er geen nabloeding optreedt. Als dit gebeurt, wordt er een drukverband aangebracht. Als er geen nabloeding is opgetreden, mag u naar huis.
Het voordeel van deze lijn is dat je kind niet steeds een infuus hoeft te krijgen. Het inbrengen gaat onder narcose. De lijn kan maanden blijven zitten.
Een PICC kan geplaatst worden als er langdurig en/of veelvuldig toegang tot de bloedbaan nodig is, om een groot aantal keren of langdurig medicatie via een infuus toe te dienen. Zonder PICC moet u voor het toedienen van deze medicijnen steeds opnieuw geprikt worden.
Zoals bij elke ingreep dienen bij het besluit tot plaatsing van een katheter de voor- en nadelen tegen elkaar te worden afgewogen. Naast de problemen samenhangend met het inbrengen (pneumothorax, bloeding, verkeerde plaatsing) zijn infectie en trombose de belangrijkste complicaties.
Naast een arterielijn wordt bij veel patiënten een centrale lijn ingebracht. Dit is een infuus in een grote ader met meerdere aansluitingen en een meervoudige functie. De belangrijkste reden om een centrale lijn in te brengen is het toedienen van bepaalde, vaak vasoactieve, medicatie.
Een centrale lijn is een lange (16-20 cm), dunne infuus katheter die in een grote ader wordt ingebracht, bijvoorbeeld onder het sleutelbeen, in de hals of in de lies. Hierdoor kan medicatie of voeding worden toegediend die niet via een infuus in een kleine ader in de arm mag worden gegeven.
Wat is een centraal veneuze katheter? Een veneuze katheter is een kunststof (polyurethaan of siliconenrubber) slangetje dat in een bloedvat (ader, officieel 'vene' genoemd) is ingebracht. Een perifere katheter (wordt ook wel gewoon 'infuus' genoemd) ligt in een klein bloedvat van de arm of het been.
De PICC-lijn wordt bevestigd op de huid met een pleister. Deze pleister noemen we een 'statlock'. Deze statlock moet een keer per drie weken vervangen worden. De bovenste (doorzichtige) pleister moet één keer per week vervangen worden.
Voor het toedienen van vocht en/of medicatie intraveneus kunnen Centrale Veneuze Katheters (CVK) ('centrale lijnen') gebruikt worden. Er bestaan getunnelde en ongetunnelde varianten.
Een midline is een flexibele infuuslijn van ongeveer 25 centimeter. We passen een midline toe als u langere tijd via een infuus medicijnen nodig heeft. Bijvoorbeeld een antibioticum of medicijnen tegen virale infecties. Ook gebruiken we de midline voor pijnstillers of bloedtransfusies.
Flushen (spoelen) en locken (afsluiten) is essentieel voor het goed laten werken van een infuuscanule.Op die manier voorkom je dat het infuus verstopt raakt en voortijdig verwisseld moet worden. Voor het uitvoeren van deze handeling gelden wettelijke richtlijnen.
Perifeer veneuze canules, centraal veneuze katheters en veneuze poortsystemen (infuuskatheters) worden, wanneer niet in gebruik voor de toediening van vloeistof (infuusvloeistof, medicatie, voeding, bloed), doorgespoeld en afgesloten met spoel- en slotoplossing. Spoelen wordt in de praktijk vaak flushen genoemd.