Laken: de hydrofiele doeken kun je gebruiken als laken in de wieg, kinderwagen, ledikant of als onderlegger over het hoeslaken. Zo bescherm je je beddengoed wanneer je baby wat melk 'teruggeeft'. Handdoek: na het badje kun je een hydrofiele doek gebruiken om je baby af te drogen.
Hydrofiel melange is een katoenen stof met een goed wateropnemend vermogen. Bovendien is hydrofiel ademend en vriendelijk voor de babyhuid en daardoor ook zeer geschikt voor baby beddengoed en babydekentjes.
Je kunt hydrofiele luiers wassen tot 60 of 90 graden. Ze zijn in no-time droog, want: ze zijn heel dun. Hangen je wasrekjes vol? Deze doeken kunnen ook in de droger.
Omdat hydrofiel zo zacht is en vocht erg goed en snel opneemt, kun je het voor de meest uiteenlopende dingen gebruiken. Afdrogen na het badje, je baby er heerlijk in wikkelen, als speelkleed of verschoonkleed, als spuugdoekje, als knuffeldoekje en washandjes om je baby mee te wassen.
Hydrofieldoeken zijn multifunctioneel: je gebruikt ze onder andere als babyhanddoek, spuugdoek en zonnescherm voor de wandelwagen. Hydrofiele washandjes zijn niet per se nodig, gewone washandjes voldoen ook prima. Koop een gewone digitale thermometer.
Vroeger werd er vanuit gegaan, dat het extra bacterie dodend is, dat idee is achterhaald. Wel is het zo als je de vezels glad strijkt deze iets minder goed vocht opnemen. Het is dus echt aan jou zelf of je hem wel of niet wil strijken!
Hydrofiele doeken worden vaak gewassen, en het is dan dus prettig als ze ook in de droger kunnen.
Een pasgeboren baby heeft een gevoelige huid. Daarom raden we je aan om een wasmiddel zonder parfum te gebruiken voor het wassen. Dit kan gewoon je eigen wasmiddel zijn mits er geen parfum in zit. Wasverzachter zit vol met geur- en kleurstoffen die kunnen gaan irriteren.
Was je wasmachine vóórdat de babykleertjes wast. Dit doe je gemakkelijk door je wasmachine te laten draaien zonder was erin op 90 graden. Het liefste begin je uiterlijk met 37 weken zwangerschap met het wassen van de babykleertjes. Dan weet je zeker dat alles schoon in de kast ligt voordat de bevalling zich aandient!
Uit eigen ervaring adviseren wij om minimaal 20 standaard hydrofiele doeken aan te schaffen en zo'n 2 a 3 hydrofiele doeken XL.
Bij gebrek aan een badcape, kun je je kindje ook in een grote hydrofiele doek van 110 x 100 cm wikkelen. De superzachte stof is beter voor het gevoelige huidje van je baby dan een gewone handdoek. Bovendien nemen hydrofieldoeken veel minder ruimte en gewicht in beslag én drogen ze snel.
Stof kan krimpen, soms wel 10-15%, zeker katoenen stoffen zoals hydrofiel. Wij adviseren daarom om de stof vóór verwerking te wassen op een kort wasprogramma op 30 gr. Gebruik geen droogtrommel voor het drogen, dit veroorzaakt extra krimp..
Hydrofiel stof heeft een zeer goede vochtopname. Hydrofiel betekent ook letterlijk vriend van het water. Het is een dubbel geweven 100% katoenen stof die zacht aanvoelt en goed absorberend is. Naast babyartikelen wordt er van hydrofiele stof ook vaak kleding gemaakt.
Deze tetradoeken zijn veel zachter voor de huid van jouw baby dan de stof van een normale handdoek. Met een tetradoek kan je ook gemakkelijker op de moeilijke plaatsen komen zoals tussen de kleine plooitjes en tussen de teentjes van jouw baby. Je kan ze ook gebruiken als knuffel, je leest het goed!
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Je kunt nieuwe babykleertjes en ander textiel voor gebruik het beste wassen op zestig graden (check voor de zekerheid het waslabel). Gebruik zeker de eerste maanden alleen PH-neutraal en dermatologisch getest wasmiddel, zonder geurstoffen. Of koop een wasmiddel speciaal voor de gevoelige huid.
Strijken na baby kleding wassen
Het wordt aangeraden om babykleding te strijken na het wassen. Door met een hete temperatuur te strijken kun je achtergebleven bacteriën doden. Strijk babykleding binnenste buiten om de stof en print mooi te houden.
Afdrogen: na het badje kun je een hydrofiele doek gebruiken om je baby af te drogen. In tegenstelling tot een handdoek is een hydrofiele doek lekker zacht en kun je het tere babyhuidje er goed mee afdrogen. Doordat de doeken zo dun zijn, kun je ook oortjes, vingertjes, teentjes en huidplooien goed afdrogen.
Welke afmeting ledikantdeken
Voor de afmeting ledikantdeken geldt eigenlijk hetzelfde! meten is weten! Heb je een bedje van 60 cm breed, dan heb je een ledikantdeken van minimaal 90 cm breed nodig. Is het ledikant 70 cm breed, dan kies je voor een ledikantdeken met een minimale breedte van 100 cm.
Flanellen luiers zijn dichte en zachte doeken. Je kan ze gebruiken als luier door ze op een speciale manier op te plooien. Maak ze vervolgens vast met een veiligheidsspeld om de luier op zijn plaats te houden. Dankzij het zachte materiaal is het aangenaam voor de huid van jouw baby.
Naast het typische uiterlijk van de stof, draagt het ook nog eens ontzettend luchtig en drogen leuke zomerjurkjes en shirtjes extra snel. Wel zo handig als je een kleintje hebt wat op het strand of bij het zwembad aan het spelen is.
Een babywashandje is ideaal om je baby mee te wassen onder de douche of in badje. Er zijn twee formaten beschikbaar: een standaard formaat en een extra lang washandje tot over je arm. Een extra lang washandje is handig, omdat je dan meer grip hebt op je kindje wanneer je deze vast hebt.
Navelbandjes. Op sommige uitzetlijstjes staan deze nog vermeld. Het zijn katoenen doekjes die je om een navelstreng zou kunnen doen.