Longen. Pijn in de borst kunt u ook hebben bij een longontsteking, griep of bij een erge verkoudheid. Ademen en hoesten doen pijn. Een ontsteking van de longvliezen (pleuritis) kan een scherpe pijn geven.
Lange tijd hoesten is vaak de eerste klacht bij longkanker. Andere klachten die u kunt krijgen: bloed ophoesten, moe zijn, geen zin in eten en afvallen als u dat niet wilt. Longkanker komt vaak door lang en veel roken. Soms ontstaat het bij mensen die nooit gerookt hebben.
De longen bevinden zich achter het borstbeen, aan weerszijden van het hart. Pijn in, op of achter de longen kan verschillende oorzaken hebben.
Bij een longontsteking zijn de kleine vertakkingen van de longen en de longblaasjes ontstoken. Hierdoor voelt u zich benauwd en heeft u moeite met ademen. Daarnaast moet u er ook bij hoesten.
Heesheid die zonder reden ontstaat en dus niet vooraf is gegaan door keelpijn of verkoudheid. Zeurende pijn in je borststreek, rug of in het gebied van je schouders. Een slechter wordende conditie. Zwelling van je gezicht of nek, wanneer de lymfeklieren zijn aangetast door kankercellen.
Sommige mensen houden langdurig klachten nadat ze COVID-19 hebben gehad. Dat wordt 'Long COVID' of Post-COVID genoemd. Voorbeelden van langdurige gezondheidsklachten na corona zijn vermoeidheid, benauwdheid en pijn.
Wist u dat uw longen de oorzaak kunnen zijn van uw rugpijn? Onze longen hebben als functie om het lichaam te voorzien van zuurstof. Daarnaast zorgen zij ervoor dat koolstofmonoxide uit het bloed verwijderd wordt. Wanneer de longen niet naar behoren werken, kan dit o.a. (hoge) rugklachten en rugpijn veroorzaken.
Je longen hebben een bijzondere anatomie en bevinden zich in je borstkas en worden omringd door je ribben. Tussen je borstwand en je longen liggen twee longvliezen. Tussen deze twee longvliezen zit een soort 'glijmiddel', waardoor de vliezen over elkaar kunnen bewegen.
Chantal Driesen legt uit: 'De longen reageren overmatig op prikkels, zoals temperatuurwisselingen, stof en pollen. Stress is ook zo'n prikkel. Hierdoor knijpen de spiertjes om de luchtwegen te sterk samen, waardoor je je heel benauwd kunt voelen.
De longen bevinden zich in de borstkas, links en rechts van het hart. De rechterlong bestaat uit drie longkwabben, de linkerlong uit twee kwabben. De longen halen zuurstof uit de ingeademde lucht. Via de uitgeademde lucht verdwijnt koolzuurgas uit het lichaam.
De natuurlijke opening in het middenrif kan te groot worden, waardoor de maag (en/of andere buikorganen) richting de borstholte kan verplaatsen. Hierdoor kan het maagzuur gemakkelijker de slokdarm in stromen. Ook kan de maag op het hart of de longen drukken, doordat deze richting de borstholte is verplaatst.
De symptomen van infecties zijn bij hen bovendien vaak atypisch. Dat betekent dat een longontsteking bijvoorbeeld zonder koorts en zelfs bijna zonder hoesten kan verlopen.
In de meeste gevallen wordt pijn tussen de schouderbladen veroorzaakt door een stelselmatige verkeerde houding. Spierpijn die zich uit als pijn tussen de schouders ontstaat meestal door overbelasting vanwege een slechte (zit)houding, herhaalde bewegingen of een gebrek aan kracht, maar ook door blessures en ongelukken.
Namelijk, de borstwervelkolom (ook wel thoracale wervelkolom genoemd) in samenwerking met de ribben en spieren. Dit deel van de wervelkolom bevat 12 wervels in combinatie met de aangrenzende ribben en gewrichten. Verder beschermt deze grote regio de interne organen, zoals de longen, het hart en andere vitale functies.
De hoofdsymptomen van COVID-19 met de omikronvariant zijn vergelijkbaar met de bekende eerdere virusvarianten, te weten: luchtwegklachten en koorts. Verlies van reuk/smaak wordt bij een infectie door de omikronvariant minder vaak gerapporteerd dan bij eerdere virusvarianten en keelpijn lijkt juist vaker voor te komen.
Als je positief bent getest op corona, daarna hersteld bent en geen nieuwe of ernstiger klachten hebt, is opnieuw testen bij de GGD binnen 8 weken niet zinvol. De PCR-test is heel gevoelig en kan lang positief blijven zonder dat je besmettelijk bent.
Van alle mensen met lang klachten na corona, heeft ongeveer de helft na 3 maanden geen klachten meer. Dit geldt voor alle klachten na corona. Bij de meeste mensen die na 3 maanden nog wel klachten hebben, gaan de klachten weg in de maanden erna. Weinig mensen houden langer dan 6 maanden klachten.
De long heeft geen pijnreceptoren, dus hebben mensen meestal geen klachten. De longvliezen en borstkaswand hebben wel pijnreceptoren. Als een tumor die organen ook aandoet, kan pijn ontstaan. Meestal zijn bloed ophoesten, pijnklachten, kortademigheid en gewichtsverlies redenen om naar de huisarts te gaan.
Bij longfibrose vormen zich littekens (fibrose) in de longen. Dit littekenweefsel gaat niet meer weg. Vaak verdwijnt steeds meer gezond longweefsel. Het gevolg is dat de longen minder goed zuurstof kunnen opnemen; ademen wordt moeilijker.
Bij een bronchitis is de röntgenfoto normaal. Bij een longontsteking (pneumonie) zijn één of meer verdichtingen of soms een toegenomen streperig patroon te zien. Actieve tuberculose wordt gewoonlijk waargenomen in de longtoppen.