Met name tweed jasjes, jasjes met brede revers en broeken met omslagen waren populair. Ook gingen steeds meer mannen over op nylon overhemden en smalle dassen. In de avond was het niet meer zo gebruikelijk om een smoking te dragen. In plaats daarvan werden juist donkerkleurige kostuums veel gedragen.
Effen kleuren waren passé; in het modebeeld zag je veel prints zoals bloemenprintjes, streepjes, ruitjes en polkadots. Ook werden jurken en rokken niet meer gemaakt met maar een minimale hoeveelheid stof, maar werden ze juist voller, zwieriger en opgeleukt met allerlei versieringen en mooie details.
Voor vrouwen zijn de jaren 60 dus ontzettend divers. Zij begonnen deze jaren met A-lijn rokken, blouses en nette schoenen en gingen vanaf daar zo naar de minirok en de hippie-stijl. Aan het begin van deze jaren zat je dus nog goed met een pastelkleurige rok en een nette haarband in je haar.
Bij edele vrouwen, werd het voorpand rijkelijk versierd met borduursel. Het was zichtbaar onder de laag uitgesneden bovenkleding. Van de lange mouwen ziet men in het begin van de zestiende eeuw weinig. Later worden zij, zoals bij de man, onder de mouwen van de bovenkleding tevoorschijn getrokken.
De kleding van de vrouwen is gemaakt van soepele stoffen, zoals satijn, linnen en wol. Hun kleren zijn versiert met kant, fluweel en hebben veel kleur. Het katoen voor de mantels is vaak mooi bedrukt. De meeste kleren zijn in de kleuren rood, blauw en goud gemaakt.
Vrouwen droegen voornamelijk t-shirts, vesten, truien, spijkerbroeken, en korte en lange rokken. In tegenstelling tot de jaren '50 en '60 was het gebruik van accessoires vrij sober in de jaren '70, al schaften vrouwen in deze tijd wel massaal een schoudertas aan.
Aan het begin van de jaren 80 droeg men voornamelijk wijde jeans, zoals je nu de mom en dad jeans kent. Even later werden dat wijdere trainingsbroeken en strakke spandex broeken in diverse kleuren. Vrouwen droegen steeds vaker leggings en panty's.
Dames stijl 1960's: Schoenen
In de jaren 50 droegen de meeste vrouwen hoge hakken, maar hier kwam verandering in. Vanaf 1960 werden hakken lager, of zij verdwenen zelfs helemaal. Platte schoenen zoals sneakers en sandalen werden erg trendy.
Draag wel altijd even een topje onder de blouse. Blouses zijn een zeer belangrijk onderdeel van stijlvolle kleding voor de vlotte vrouwelijke 60 plusser. Je kunt jouw blouse combineren met een blazer, jasje of mooie colbert. Wanneer je de blouse combineert met een blazer of colbert, zie je er gekleed uit.
Voor sommigen staat het decennium symbool voor een tijd waarin het leven in Nederland nog goed was; overzichtelijk, veilig, met het bekende 'touwtje uit de deur'. Anderen gruwelen juist bij het beeld van dit decennium. Zij zien de verstikkende burgerlijkheid, de zuinigheid, één koekje bij de thee.
In de jaren 50 heerst er veel werkloosheid in het noorden van Nederland. Waar voorheen in dit gebied veel mensen leven van de landbouw, zijn er na de oorlog door mechanisatie steeds minder boeren nodig. Wanneer de televisiefabriek van Philips in 1955 zijn deuren opent, brengt dat veel werkgelegenheid met zich mee.
17 - Soekarno roept de eenheidsstaat Indonesia uit. 18 - De communist Julien Lahaut die tijdens de eedaflegging van Boudewijn 'Vive la république' zou hebben geroepen, wordt vermoord. 23 - Tornado van 23 augustus 1950. Een voor Nederlandse begrippen zware tornado veroorzaakt veel schade op de Veluwe.
Retro kleding
Retrokleding daarentegen is de kledingstijl van nu maar met een ouderwetse uitstraling. Retro kleding is kleding van nu die qua materiaalgebruik, ontwerp en stijl zijn gebaseerd op kleding uit de zestiger en zeventiger jaren. Vaak is het ontwerp vertaald naar de wensen die we in het heden hebben.
Herenhoeden maakten in de jaren '30 steeds meer plaats voor net gekamde haren. Mannen smeerden hun haren in met brillantine en kamden hun kapsel, al dan niet met zijscheiding, strak naar achter. Ook dunne snorretjes zoals die van Hollywood ster Clark Gable waren rond deze tijd enorm populair.
Populaire kledingstukken voor vrouwen waren spijkerblouses, driekwart-broeken, felgekleurde of panterprint leggings, wielrennersbroekjes, zwarte spijkerjacks, korte jurkjes, tuinbroeken en beenwarmers.
Populaire kledingstukken waren de kniehoge rok, wijde pantalon, blazer met schoudervullingen en gekleurde blouse. Omdat vrouwen steeds vaker formele schoenen, zoals kitten heels, gingen dragen en er langer op moesten lopen, begonnen veel schoenproducenten in te spelen op de vraag naar extra stevigheid en comfort.
De jaren 90, en met toenemende mate ook de zeroes, zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Iedereen loopt tegenwoordig maar in oversized fleece truien, Tommy Hilfigger-kleding met grote logo's, Dr. Martens, Nike Air Max 90, Kappa, Umbro, wijde broeken, zeiljacks en andere modetrends uit die tijd.
Een woonkamer die blauw staat van de rook, rondrijden zonder autogordel en gewoon de speeltuin in zonder toezicht: dingen die je vast herkent als je bent opgegroeid in de 80's. Nou, dat is nu wel anders! Deze acht alledaagse zaken uit de jaren 80 kun je je tegenwoordig bijna niet meer voorstellen.
Vrouwen droegen vaak kleine hoeden die net om de hoofd heen pasten, clochehoeden genaamd. 's Avonds droegen vrouwen opvallendere hoeden die waren versierd met glasparels. Andere veel geziene accessoires van deze tijd zijn het sigarettenpijpje, lange sjaals en kettingen.
De 19e eeuw
Begin 19e eeuw gingen de vrouwen nog steeds deftig gekleed door het leven. De jurken kwamen nog steeds tot aan de enkels, maar de tailles werden smaller en de schouders bloter. Vanaf 1833 zien we de rokken weer breder worden. Er werd gewerkt met verschillende lagen, strikken en enorme hoepels.
De jaren '70, van hoopvol tot hopeloos
De jaren '70 waren vrolijk, optimistisch, hoopvol en links. Maar ook verbeten, inktzwart, pessimistisch en rechts. Een decennium met vele gezichten.
De arme lieden droegen grijze of bruine kleding van wol en linnen. Want gekleurde stoffen waren duurder dan ongeverfde. Tegen de kou droeg men meerdere lagen over elkaar. De meisjes en vrouwen droegen er meestal een schort overheen ter bescherming tijdens het vaak vuile werk, en op hun hoofd een mutsje.
Een Middeleeuwse arbeider droeg vaak lange wollen kousen met daarover een tuniek of een soort broek met een langere trui erover. De vrouwen van de arbeiders waren eveneens eenvoudig gekleed: ze droegen linnen onderkleding met daarover een tuniek en soms nog een jasje.
Reeds in de Middeleeuwen zagen de rijke dames en heren eruit om door een ringetje te halen. Maar zo tegen het begin van de Renaissance werd hun kleding een kunstwerk op zichzelf. Er werden dure stoffen en vele borduursels gebruikt zodat de jurken en pakken een statussymbool werden. De jurken hadden een opvallende vorm.