Surfboards van Olaian zijn ingedeeld in 3 categorieën voor verschillende niveau surfers: 100, 500 en 900. Welk surfboard heb je als beginner nodig? Wij raden beginnende surfers een softtop surfboard aan. Afhankelijk van je niveau en hoe vaak je gaat surfen raden we beginners onze 100 of 500 serie aan.
Als echte beginner: Softtop
Als je surfles krijgt, begin je altijd met een softtop. Dit zijn onverwoestbare surfboards, waarbij je ook geen wax nodig hebt. Omdat de surfboard zo zacht is, is hij iets veiliger voor beginners. Ook heeft de softtop genoeg volume, zodat je makkelijk op een golf start!
Het belangrijkste om op te letten is het drijfvermogen van het surfboard, ook wel het volume genoemd. Het volume verteld ons hoe goed het board blijft drijven, hoe meer het board drijft hoe minder weerstand je lichaam zal hebben in het water als je peddelt.
Het beste kijk je naar een Fish Surfboard of een Hybrid board. Deze boards hebben het voordeel dat ze dezelfde lengtes zoals shortboards hebben, maar doordat ze wijder en dikker zijn hebben ze nog een vrij hoog volume. Zo is de stap van een Mini Malibu/Funboard niet te groot.
Hiervoor kun je ongeveer 10 kilo voor rekenen bovenop je eigen gewicht. Dus stel we maken hier een optelsom van dan wordt het: Eigen gewicht: 80 kilo + gewicht van je set: 10 kilo + extra gewicht: ongeveer 30-40 kilo = 120-130 liter board.
DE CRITERIA VOOR HET KIEZEN VAN JE SURFPLANK
De keuze van je surfplank wordt gemaakt op basis van 3 criteria: je niveau (beginner, ervaren en expert), je morfologie, het type constructie (en de vorm) en het type golven dat je surft.
Het surfen van groene golven (ongebroken golven)
Bij het aanpaddelen van een ongebroken golf moet je met je borst meer druk op het voorste gedeelte van je board geven. Stel je maar voor dat je van een heuvel naar beneden paddelt.
Hoe groter je zeil is, hoe meer wind je vangt, hoe harder je gaat. Freeride zeilen zijn meestal wat groter (vanaf 4.0 m² ongeveer) dan beginnerzeilen. Ze hebben wat meer zeillatten om het profiel beter vast te houden. Sommige zeilen hebben ook “cambers”.
Het aantal vinnen onder een surfplank kan verschillen van 1 tot 4 vinnen. Surfen met 1 vin, noemen we een single fin en zie je voornamelijk op longboards. Een surfplank met 2 vinnen is een twin-fin genaamd en komt vaak voor op retro surfplanken.
“We gaan zo aan de slag met duurzaam populierenhout en red cedar afkomstig uit de bossen van Staatsbosbeheer. Dat is heel geschikt hout voor surfboards: sterk, licht, goed bewerkbaar en buigz aam. Met behulp van glasvezel en epoxy lijmen we de planken aan elkaar; dat wordt de achterkant van het surfboard.
Maat. Bij de dichte hiel vinnen kun je gewoon de normale schoenmaat aanhouden. De voet mag strak in de vin zitten maar natuurlijk niet te strak of te los. Bij de open hiel vinnen worden de maten XS, S, M(R), L,XL gebruikt.
Bij Bol.com zijn er veel verschillende soorten bodyboards, voor jong en oud, maar ook voor kleine tot grote golven. Het assortiment bestaat uit merken als Waimea, Jobe en Beco. Kijk o.a. goed naar het boardformaat, de boardbodem en het materiaal van je bodyboard. Zo surf jij zo snel over de golven heen.
Leash lengte
De lengte van je leash is afhankelijk van de lengte van je board. Een vuistregel die je kan hanteren is dat je leash minimaal dezelfde lengte heeft als het board dat je surft. Dit betekent dus een 8 ft leash als je een 8'0 surfboard surft. Surf je een 7'6, dan is het ook fijn om een 8′ leash te gebruiken.
De windsurfplank bestaat uit een drijflichaam van -veelal- kunststof, voorzien van een beweegbaar tuig. Dit tuig bestaat uit een mast, zeil en giek. Dit tuig is aan de plank bevestigd door middel van een in alle richtingen draaibare en kantelbare mastvoet.
Volume windsurfboard
Dat is een handvat voor de herintreder want je wil uiteindelijk niet zinken. Geoefende windsurfers letten veel meer op de breedte van het board. De breedte van een windsurfboard zegt veel over het inzetbereik en het planeervermogen.
Cambers zijn bedoeld als ondersteuning van het profiel van het zeil. Ze zorgen er samen met de zeillatten voor dat het zeil stabiel blijft. Bovendien zorgen ze voor een betere (meer aerodynamische) aanstroom hoek van het zeil met de wind.
De gelijkenissen tussen de 2 lijken erg groot, voor beide heb je een board nodig, de plaatsing van de voeten komt overeen en de bewegingen die je maakt ook. Bij een snowboard gebruik je de randen van het board om te carven, bij surfen doe je hetzelfde om snelheid op te bouwen.
Welk board en zeil zullen de surfers gebruiken bij 20 knopen wind: Formula: board 1 meter breed, vin 70 cm, zeil 10 vierkante meter. Slalom: board 70 cm breed, vin 36 cm, zeil 7 vierkante meter.
De kosten van een groepsles windsurfen zijn €65,- per persoon. U krijgt hierbij 2 uur windsurfles van een ervaren instructeur. Bij de prijs zit professioneel materiaal en wetsuit inbegrepen.