elasticiteit (economie), de mate waarin een grootheid als de vraag of het aanbod varieert bij verandering van de prijs of een andere grootheid. elasticiteit (materiaalkunde), de mate waarop een materiaal een tegenkracht uitoefent als het elastisch (dat wil zeggen 'niet permanent') vervormd wordt.
De elasticiteitsmodulus van een materiaal is het getal dat de verhouding weergeeft tussen de grootte van de spanning, veroorzaakt door de externe belasting die op het materiaal werkt, én de door deze spanning veroorzaakte elastische vervorming.
De eenheid van elasticiteitsmodulus is een kracht op een oppervlak, dus N/m2 of Pa. Meestal gebruikt men de grotere eenheid N/mm² = MPa; zo heeft staal een elasticiteitsmodulus van 210000 MPa = 210GPa.
De elasticiteitsmodulus is te berekenen met de formule E = Σ/ε. * E = de elasticiteitsmodulus; * Σ = de mechanische spanning in bijvoorbeeld N/mm2; * ε = de specifieke vervorming.
De elasticiteitsmodulus van aluminium is 70000 N/mm2, drie maal zo laag als die van staal. De variatie van deze waarde voor verschillende legeringen kan worden verwaarloosd bij berekeningen.
In de werktuigbouwkunde wordt de term rekgrens ook wel gebruikt. De rekgrens is bijna gelijk aan de vloeigrens. De vloeigrens wordt ook wel aangeduid met Rp 0,2. Deze aanduiding houdt in dat naast de elastische rek die is bepaald door de elasticiteitsmodulus nog een supplementaire rek optreed van 0,2%.
Chemische eigenschappen van een gegeven stof of materiaal worden bepaald door zijn chemische samenstelling, en door zijn reactiviteit met andere stoffen en omgevingen. Als atomen worden vervangen door isotopen van hetzelfde chemisch element blijven de chemische eigenschappen hetzelfde.
Rek betekent 'hoeveel langer iets geworden is'. Een rek van 0,25 betekent dus dat een voorwerp een kwart van zijn lengte langer is geworden. Bijvoorbeeld: Voor een voorwerp met een lengte van 1,00 m betekent een rek van 0,25 dat het voorwerp is uitgerekt tot 1,25 m.
De treksterkte is de maximale mechanische trekspanning tot waar een sample belast kan worden. Wanneer de treksterkte overschreden wordt, breekt het materiaal: de absorptie van krachten neemt af tot het materiaal uiteindelijk scheurt.
Mechanische eigenschap
De mate van doorbuiging van een materiaal wordt bepaald door de verhouding tussen de vervorming en de belasting welke daarop wordt gezet. Die relatie wordt ook wel de mate van stijfheid genoemd, oftewel de elasticiteitsmodulus.
Een simpele uitleg van prijselasticiteit is dat als een prijsverandering van een product een grote reactie van de markt tot gevolg heeft, is dat product prijselastisch. Omgekeerd geldt dat als de markt niet of nauwelijks reageert op een prijsverandering, de prijs inelastisch is.
Bij het berekenen van de prijselasticiteit wordt gekeken naar de relatieve verandering in prijs en vraag. Dit wil zeggen dat er gerekend wordt met percentages. Als de nieuwe prijs 20% hoger ligt dan de oude prijs, dan is de relatieve prijsverandering 20%.
De vijf belangrijkste soorten materialen zijn: keramiek, metalen, kunststoffen, hout en textiel. Je kunt minimaal vier voorbeelden noemen van keramische materialen. Voorbeelden van keramische materialen zijn: steen, beton, glas en porselein. Je kunt de algemene eigenschappen noemen van keramische materialen.
Koper is een taai en vervormbaar metaal en het is een goede geleider van warmte en elektriciteit.
De 0,2 % rekgrens is de spanning waarbij het sample een plastische, met andere woorden onomkeerbare, vervorming van 0,2 % toont (ten opzichte van de initiële lengte van het sample).
Staalsoort S355 is vergelijkbaar met S235, het verschil is dat s355 beschikt over een hogere vloeigrens. Door deze verhoogde vloeigrens heeft dit staal extra treksterkte (krachten op de constructie / die het materiaal maximaal kan verdragen voordat er een ongewenste vervorming van het staal optreedt).
NK Grade A scheepsbouw Staalbeschrijving: NK-klasse A staal is een soort warmgewalst staal met algemene treksterkte. NK-staalsoorten zijn verkrijgbaar in 4 soorten staal met een normale sterkte voor de scheepsbouw en klasse A is de laagste daarvan.
Licht, sterk én goed bewerkbaar
Aluminium is een licht metaal met een dichtheid van 2,7 kg per dm3. In verhouding is aluminium daarmee ongeveer drie keer lichter dan staal. Toch is aluminium voor zijn lage dichtheid en lichte gewicht een sterk, taai en elastisch materiaal.
Afgerond is dit 7,7·1010 Pa. Als we BINAS tabel 8 zoeken welke elasticiteitsmodulus hiermee overeenkomt vinden we dat het metaal zilver moet zijn (77·109 Pa).
Door deze elementen toe te voegen aan staal zijn de (mechanische) eigenschappen te beïnvloeden. Door bijvoorbeeld molybdeen aan staal toe te voegen is een hogere slijtvastheid te bereiken. Een ander voorbeeld is het toepassen van chroom waardoor de corrosieweerstand veel beter wordt.