Penang, Maleisië We hebben veel zonsondergangen gezien, maar zelden zo'n prachtige als op het eiland Penang, dat bij Maleisië hoort. Paars, roze, rood, oranje… alle warme kleuren komen langs. Adembenemend mooi, dus trek hier zeker even de tijd voor uit als je het eiland bezoekt.
Kilimanjaro, Tanzania
Zonsondergangen zijn in veel delen van Afrika erg kleurrijk en sprookjesachtig. De hemel laat alle tinten rood, geel en oranje zien. Tanzania is daarop geen uitzondering. Vooral in de buurt van de Kilimanjaro word je getrakteerd op zonsondergangen die een lust voor het oog zijn.
Een zonsopkomst of zonsondergang is het mooist in de buurt van water. Over water kun je vaak heel ver kijken. Hier is het meeste te zien van de prachtige oranje zon. Afhankelijk van waar op de wereld je de foto neemt, zie je vanaf de kustlijn de zon helemaal opkomen of ondergaan.
Meer richting het westen van Curacao
Meer naar het westen vind je vooral wat kleinschalige lodges op mooie plekken in de natuur. Heerlijk als je een paar dagen weg wil van de drukte en natuurlijk ook perfect om meer van deze kant van het eiland te verkennen. Zo hoef je elke keer minder lang te rijden.
Grote Knip
Het is ook in het westen dat je de mooiste stranden van Curaçao en enkele lagunes vindt, zoals de Grote en Kleine Knip. De Grote Knip ligt helemaal in het noorden. Het parelwitte strand contrasteert hier prachtig met het blauwe zeewater en de groene omgeving.
De middernachtzon is een natuurfenomeen dat in de zomer voorkomt op plaatsen ten zuiden van de zuidpoolcirkel en ten noorden van de noordpoolcirkel, dus ook in Noord-Noorwegen. De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht.
Bij ons gaat de zon nooit in het noorden onder, of je nu aan zee bent of niet. Aan zee kan je de zon wel veel makkelijker tot op de horizon volgen, en zie je ze dus wat noordelijker verdwijnen dan als je ze in het binnenland boven de huizen of bomen ziet ondergaan.
Sommige kleurtonen en nuances gaan daarom verloren. Bij zonsopgang zijn onze ogen gewend aan het donker. Elke minieme kleurtoon en verschil in lichtsterkte kunnen we dan zien. Daarom observeren we, over het algemeen, zonsopgang beter dan zonsondergang.
Posbank – Veluwezoom
Vooral in augustus – wanneer de heide in bloei staat en helemaal paars kleurt – is de Posbank op haar best. In de ochtend is het hopen op een mooie zonsopkomst met het liefst een beetje nevel, zodat je de sfeer zo goed mogelijk kunt vastleggen.
De meest indrukwekkende tinten krijg je wanneer in westelijke richting een dik pak wolken hangt, terwijl in het oosten de horizon helder is. Voor een mooie zonsondergang heb je dan weer heldere luchten in het westen nodig en een dik pak wolken in het oosten.
Kies voor een mooie voorgrond: bijvoorbeeld de golven van de zee (hallo cliché!). Of kies een originele voorgrond als een tempel of een bergmassief. Het draait om de zon bij het fotograferen van een zonsondergang. De zon en de lucht moeten correct belicht zijn, de voorgrond mag best wat donker zijn.
Een mooier einde van je dag in Zeeland kun je je niet wensen. Tip: bij de stranden van o.a. Domburg, Dishoek, Vlissingen en Westenschouwen staan de golfbrekers. Die vormen (bij laag water) een perfecte voorgrond voor een mooie zonsondergang foto.
Het is winter op Svalbard, en rondom de hoofdplaats van deze archipel in de ijselijke Barentsz-zee (die wij als Spitsbergen aanduiden) is het permanent duister. 's Nachts en overdag. Van november tot eind februari zijn de ruim drieduizend inwoners van de Noorse nederzetting verstoken van daglicht.
Vanaf 21 maart is het op de noordpool 6 maanden lang constant dag. Vanaf 23 september valt daar de duisternis in en blijft het de volgende 6 maanden donker. Op de zuidpool gebeurt het omgekeerde. In ons voorjaar en zomer is het daar donker en vanaf 23 september breekt daar voor de volgende 6 maanden de zon door.
In Tromso (Tromsø) in het hoge noorden van Noorwegen kun je een van de mooiste natuurverschijnselen op aarde te zien: de Middernachtzon. Een uniek verschijnsel waarbij het in de zomer niet donker wordt.
Het centrale moment daarin is de langste dag van het jaar: 21 juni. Op diverse plaatsen in Noorwegen, Zweden en Finland wordt deze dag uitbundig gevierd. In elk van de Noordelijke landen hebben ze een aparte benaming voor de langste dag en ook het vieren geschiedt soms op verschillende momenten.
De kortste dag van het jaar (de winterzonnewende) is ongeveer 21 december. Dit houdt in dat in Reykjavík de zon rond 11.30 uur opkomt en rond 15.30 uur weer ondergaat. En naarmate je verder naar het noorden van IJsland gaat, wordt deze dag zelfs nog korter.
Een tuin op het zuiden is de meest zonnige tuin. In deze tuin is het eigenlijk altijd licht en helder. 's Zomers kan het warm worden in de tuin, omdat heel de dag de zon in de tuin schijnt. Mocht u daar niet van gediend zijn, dan is het belangrijk dat u schaduwplekken creëert.
Wie echter in de buurt van winkels, restaurants en supermarkten wil wonen vestigt zich meestal in de wat oudere villawijken op het eiland zoals Zuikertuintje, van Engelen of Mahaai. Deze villawijken kwamen in de jaren 40 tot ontwikkeling toen de rijke families nieuwe huizen gingen bouwen op de voormalige plantages.
Saint Lucia heeft alle ingrediënten om tot mooiste eiland van de Caribbean te worden verkozen. De Pitons, de twee bekende vulkanische bergpieken, domineren vaak op foto's van Saint Lucia. Ze zijn dan ook opgenomen in het werelderfgoed van UNESCO.