Gisten zijn eencellige schimmels die worden gebruikt bij het maken van bepaalde voedingsmiddelen. Ze zetten suikers om in alcohol en koolzuurgas. Deze eigenschap is nodig voor de productie van bijvoorbeeld bier, wijn en brood. Gisten kunnen eten ook bederven.
Bij droge gist kun je testen of hij nog bruikbaar is: doe een beetje gist in een maatbeker met lauw water en laat een kwartiertje staan.Zie je bubbeltjes, dan kun je de gist nog gebruiken. Is er geen beweging te zien, dan is de gist dood en moet je naar de winkel voor nieuwe.
Gist is dan wel een eencellige schimmel, het heeft een houdbaarheidsdatum. Als je gist over de datum is, is de kans groot dat je deeg niet of bijna niet zal rijzen. Als je dus niet vaak gist gebruikt, kun je het beste kleine zakjes aanschaffen in plaats van één grote.
Bruggeman droge gist is een natuurlijke levende gist in een gedehydrateerde vorm, dit betekent dat het vocht gehalte uit de gist is gehaald. Daardoor is koeling tijdens transport niet vereist. Zijn keiharde vacuümverpakking geeft Bruggeman droge gist een houdbaarheid van twee jaar, mits deze niet geopend is.
Handig voor de thuisbakkers onder ons, die niet elke dag een brood bakken. Een ander groot voordeel: instant gist is super lang houdbaar. Vaak kun je een ongeopend zakje wel 2 jaar bewaren.Een geopend zakje blijft – goed luchtdicht verpakt – vaak wel 2 tot 3 maanden goed.
De gist sterft als het deeg in de oven wordt geschoven, bij ongeveer 45°C. Het reeds aanwezige gas in het deeg zet dan wel nog uit door de warmte in de oven en dat veroorzaakt de zogenaamde ovenrijs.
Gist is een eencellige schimmel. Veel gisten zijn betrokken bij de productie van voedingsmiddelen zoals brood of bier, maar andere kunnen een impact hebben op de gezondheid van mens of dier.
Ook na de tht-datum is de gist meestal niet meteen bedorven en gewoon nog goed te gebruiken. Het kan wel zijn dat de werking iets minder wordt naarmate de gist ouder wordt. Dat kan je ondervangen door gewoon iets meer gist te gebruiken.
Eens de verpakking van de droge gist geopend, kan u de gist nog zo'n 6 weken bewaren in de koelkast, in goed afgesloten verpakking/doosje.
De gist is niet vers Gist heeft een houdbaarheidsdatum en na die datum neemt de werking ervan af. Gist moet worden bewaard op een koele, droge plek. De gist is te heet Mogelijk is de gist opgelost in te heet water of waren de vloeibare ingrediënten in het recept te heet, waardoor de gist is doodgegaan.
Door de gist te mengen met een kleine hoeveelheid water of melk.Ook wordt er wel eens een beetje suiker of honing toegevoegd om de gist te voeden. Hierdoor wordt de gist geactiveerd en begint het te fermenteren.
Itraconazol is een antischimmelmiddel. Het werkt tegen schimmels en gisten (zoals de Candida-gist). Artsen schrijven het voor bij schimmel- en gistinfecties bijvoorbeeld van de longen, de huid (ringworm, voetschimmel, pityriasis versicolor), nagels (schimmelnagels), van de vagina en van de mond en slokdarm (spruw).
Van verse gist heb je bijna 3x zoveel nodig namelijk. Gangbaar gebruik van instant gist in brood is 1,4% van het meel/bloem gewicht. Dat is 7 gram instant gist op 500 gram bloem of meel. Is je gist vers dan gebruik je 4% van het bloemgewicht.
Bij hoge aantallen gist in de darm, ontstaan er klachten zoals winderigheid, een opgezette buik, misselijkheid en vermoeidheid.
Instant gist wordt gemaakt van gedroogde gist, maar bevat geen beschermlaagje. Hierdoor kun je deze gistsoort direct door je deeg kunt mengen zonder het eerst te hoeven oplossen in lauwwarm water. Instant gist is makkelijk te gebruiken en lang houdbaar.
Verse blokgist is 4 weken houdbaar bij bewaring in de koelkast aan 4 à 5 °C.
De verhouding verse:droge gist kun je aanhouden als 2:1. Dat betekent dus,als je in een bepaald recept bijv. 500 gram bloem/meel 2% =10 gram verse gist gebruikt,hiervoor 1% = 5 gram gedroogde gist kunt gebruiken.
Rijzen. Een deeg dat niet wil rijzen kan twee oorzaken hebben: het deeg is niet goed of lang genoeg gekneed, of het staat in een te koude omgeving. Als het deeg goed gekneed is dek je de kom af met folie of een schone theedoek en zet je deze op een tochtvrije plek. Minimaal op kamertemperatuur, maar liefst iets warmer.
Het is gewoon verkrijgbaar in supermarkten en het zit handig verpakt in kleine zakjes. Deze verpakking is ideaal voor thuisbakkers die niet dagelijks gist nodig hebben. Net als droge gist is instant gist lang houdbaar. Een ongeopend zakje instant gist kun je vaak een paar jaar bewaren.
Biergist is een bijproduct van de bierproductie en wordt ook wel omschreven als “dode gist” of “droge gist”. Dat wil zeggen: de gist van de stam Saccharomyces cerevisiae (deze giststam wordt ook gebruikt bij het bakken) is nodig voor de alcoholische gisting in het brouwproces.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Gisten kunnen voedingsmiddelen ook bederven, zoals vruchtensappen of jam. Ze zorgen vaak voor een afwijkende smaak of uiterlijk, maar maken je meestal niet ziek.
Bij verstoring van dit evenwicht kan er een schimmel- of gistinfectie optreden. Bijvoorbeeld na een beschadiging van de huid, in een warme, broeierige huidplooi (oksels, liezen). Bij een sterk verminderde weerstand (bijvoorbeeld bij aids patiënten) kunt u last krijgen van uitgebreide schimmel- of gistinfectie.
Witte of donkere zomergistvlekjes komen het meest voor op de rug, de buik, de borst en in de nek. De grootte varieert, van enkele millimeters tot de grootte van een euromuntje. Die grote vlekken ontstaan als er veel kleine vlekjes bij elkaar zitten.