Het Politie WhatsApp nummer is 06 – 12 20 70 06. Het is handig om dit nummer bij de contacten in uw telefoon op te nemen.
Bel dan 0900-8844. Op dit nummer kunt u terecht met al uw niet-spoedeisende vragen en problemen. Als u belt met 0900-8844 of 144 dan betaalt u 2 cent per minuut, plus uw gebruikelijke belkosten. U kunt ook het contactformulier invullen, dan neemt de politie zo snel mogelijk contact met u op.
De politie heeft gekozen voor Politie.nl als online platform om in contact te komen met burgers en bedrijven. Daarom is de app sinds 30 maart 2021 uit de lucht.
De officier van justitie kan voor het onderzoek naar een misdrijf in bepaalde gevallen de politie opdracht geven om telefoongesprekken af te luisteren en op te nemen of ander elektronisch verkeer te onderscheppen (denk aan e-mail, sms, WhatsApp en Facebook Messenger).
Naast deze richtlijn kunnen politie en justitie ook contact opnemen met WhatsApp voor vragen of in noodsituaties, zoals hieronder uiteengezet. Stuur geen politie- en justitieverzoeken naar het Helpcentrum van WhatsApp of andere kanalen die niet zijn bestemd voor politie en justitie.
WhatsApp kan veilig zijn. Opsporingsdiensten kunnen de versleuteling van de verstuurde berichten niet kraken en niet meelezen met de inhoud.
Kunt u zomaar afgeluisterd worden? Nee, de politie mag niet zomaar uw mobiele telefoon afluisteren. De politie moet hiervoor toestemming hebben van de rechter-commissaris.
De berichtendienst WhatsApp biedt encryption oftewel versleuteling van berichten. Hierdoor is het in theorie onmogelijk om berichten in te zien of gesprekken af te luisteren. Het is tot nu toe niemand gelukt om deze versleuteling te kraken.
Hoe kijkt de politie mee als ze info tapt? Door telefoongesprekken af te luisteren. Door elektronische communicatie af te tappen. Denk aan WhatsAppberichten, sms-berichten en internetverkeer zoals downloads, videogesprekken en internetfora.
Berichten en oproepen blijven tussen jullie. Niemand anders kan ze lezen of beluisteren, zelfs WhatsApp niet.
112 locatie: Meldkamer ziet direct waar je bent
Dat meldt de Landelijke Meldkamer Samenwerking op haar website. Voortaan is Advanced Mobile Location (AML) automatisch ingeschakeld op Android-telefoons, waardoor de centralist je precieze locatie kan zien.
Zo bleek dat steeds meer politiekorpsen kozen voor de Galaxy S5 in plaats van een verouderde BlackBerry. Een woordvoerder maakte toen echter duidelijk dat het ging om een voorzichtige proef, om te kijken of de smartphones deden wat ze moesten doen.
Contact met 0900-8844 (24/7 bereikbaar) | politie.nl.
Nee, dat kan niet. Tijdens het politieverhoor moet de politie haar werk kunnen doen, namelijk: het stellen van vragen om te beoordelen of er een strafbaar feit is gepleegd.
Hoe meld ik mij aan bij de 112 sms-service? U meldt zich aan door het woord 'aanmelden' te sms'en naar 112. De 112-centrale stuurt u een sms terug met de vraag uw aanmelding te bevestigen. U bevestigt uw aanmelding door de woorden 'aanmelden akkoord' te sms'en naar 112.
Ik wil aangifte doen, maar de politie werkt niet mee
Wilt u aangifte doen, maar wil de politie niet meewerken? Dat is erg vervelend. De politie is in de meeste gevallen verplicht om uw aangifte op te nemen. Als u vindt dat de politie niet meewerkt bij uw aangifte, kunt bij de politie zelf een klacht indienen.
Heb je de app al geïnstalleerd en ooit op ja geklikt? Zo verander je dit voor een Android telefoon: ga naar Instellingen, Apps en vervolgens naar Machtigingen.Hier kan je zien welke apps toegang hebben tot je microfoon.
Chatdiensten als WhatsApp en Signal zijn standaard versleuteld en dat zou aftappen onmogelijk maken voor politie en inlichtingendiensten.
Heb je de indruk dat je wordt afgeluisterd via je mobile telefoon? Dat is mogelijk. Er bestaat software die in staat is om je locatie door te geven, telefoongesprekken af te luisteren, je toetsenaanslagen te volgen of je gegevens te bekijken. Dit heet stalkerware.
Kan je zien of iemand op je Whatsapp kijkt? Je kunt op geen enkele manier zien wie jouw WhatsApp in de gaten houdt.
Signal Private Messenger
De berichten zijn net als bij WhatsApp van begin tot einde versleuteld, dus alleen u en de andere gespreksdeelnemers zien de inhoud van de berichten. De app heeft echter minder gebruikers, waardoor de kans groter is dat maar weinig contacten deze app gebruiken.
Tot een aantal jaren geleden mocht de politie zelfstandig en onbeperkt smartphones uitlezen. Later heeft de Hoge Raad geoordeeld dat het automatisch uitlezen en uitvoerig onderzoeken van een telefoon een stevige inbreuk op de privacy maakt, en dat de politie dit niet zelfstandig mag doen.
Vreemde sms-berichten of oproepen op een gehackte telefoon kunnen bestaan uit niet-verzonden berichten in de map concepten, vreemde sms-berichten van onbekende nummers in je inbox, een toename van het aantal spam-oproepen van onbekende bronnen en uitgaande oproepen op je apparaat die je niet herkent.
Nederlandse politieagenten mogen tijdens een onderzoek de vingerafdruk van een verdachte gebruiken om een telefoon te ontgrendelen. Dat mag onder lichte dwang.