Sommige baby's slapen na 6 maanden de hele nacht door. Andere baby's nog niet. Na ongeveer 9 maanden slapen de meeste baby's ongeveer twee keer per dag.
Als uw baby 's nachts wakker wordt, geef hem dan even de tijd om tot rust te komen en kijk of hij echt uw hulp nodig heeft. Het kan zijn dat ze gewoon wat rommelen, met hun handjes spelen, even wakker zijn en dan weer wegzakken.
Een kindje krijgt overdag heel wat indrukken te verwerken.Ook dat kan ervoor zorgen dat hij 's nachts niet doorslaapt. Je merkt dat kinderen ook bij de zogenaamde 'sprongetjes' minder goed slapen. Telkens ze iets nieuw leren (bijvoorbeeld rollen, zitten, staan, kruipen, …) kan dit resulteren in onrustige nachten.
Vanaf zes à zeven maanden kunnen veel kinderen de hele nacht (tussen 19:00 – 7:00) doorslapen zonder voeding, maar sommige kindjes hebben tot zeker 10 maanden nog een nachtvoeding nodig. Bovenstaand is dus echt een gemiddelde, sommige kindjes zijn snel en andere kindjes doen er wat langer over.
Hoe lang vragen baby's nachtvoeding? De meeste baby's hebben vanaf een maand of zes geen nachtvoeding meer nodig. Vanaf negen maanden kunnen ze van zeven uur 's avonds tot zeven uur 's ochtends doorslapen.
De onrust is vaak het gevolg van de vele prikkels die een baby moet verwerken tijdens de slaap. Je kleintje huilt dan bij het inslapen en wordt sneller terug wakker door het overprikkeld en oververmoeid zijn. (verborgen) reflux kan ook een oorzaak zijn van het steeds wakker schrikken en huilen.
Doorslapen kan al vanaf 6 weken
Natuurlijk speelt hier ook de groei een rol. Kleine buikjes moeten namelijk wat groter worden om doorslapen mogelijk te maken. Dat het kan vanaf zes weken wil nog niet zeggen dat het gebeurt. Al het goede komt langzaam en dat is maar goed ook”.
Het gaat dus om de Engelse namen van het ritueel. In het Nederlands zijn de stappen als volgt: slaapomgeving klaarmaken, inbakeren, zitten, sh-en en kloppen.
De meeste baby's beginnen pas volledige nachten te slapen (6 tot 8 uur) zonder wakker te worden wanneer ze ongeveer 3 maanden oud zijn of een gewicht van ongeveer 5,5 tot 6 kilogram bereiken.
Zorg ervoor dat je baby voldoende gegeten heeft voor het slapengaan, zodat hij/zij zich voldaan voelt. Een hongerige baby zal niet in slaap vallen of snel weer wakker worden.
Borstvoeding biedt troost, comfort en nabijheid, vermindert lichamelijke stress en helpt bij het inslapen. Kinderen met borstvoeding vragen vaker nachtvoedingen en gaan meestal later doorslapen in vergelijking met kinderen die kunstvoeding krijgen.
Elke baby is anders. Over het algemeen wordt aangeraden om een baby van 3 maanden oud 14 tot 17 uur te laten slapen. Overdag doet hij of zij dan 3-5 slaapjes met een tijd van 30 minuten of 2 uur ertussen.
Langzaam afbouwen
Dat doe je het beste door een voeding te gaan vervangen door een flesje of vaste voeding. Begin met de voeding die het minst in trek is, vaak die rond etenstijd. Als je lichaam hieraan gewend is, na een aantal dagen tot een week, vervang je opnieuw een voeding (die niet aansluit op de vorige).
Baby's komen vanaf de leeftijd van 4 maanden 's nachts meestal toe met 2 voedingen. Met nachtvoedingen wordt alles bedoeld vanaf de bedtijd tot het moment waarop er 's ochtends wordt opgestaan. Moest je je baby een droomvoeding geven, dan telt dit ook als nachtvoeding.
Omdat rijstebloem maar weinig vezels bevat is het licht verteerbaar. En dat maakt het ideaal wanneer je begint met bijvoeding voor je baby. Het advies van het Voedingscentrum is om pas met bijvoeding te beginnen wanneer je baby 4 maanden oud is.
Een onrustige en overprikkelde baby kan je herkennen aan verschillende zaken. Vaak valt een gedragsverandering de ouders meteen op: de baby is schrikachtig en extreem alert, hij vindt moeilijk zijn slaap of wordt van elk geluidje terug wakker.
Je baby wordt huilend wakker omdat hij een ongemak heeft; honger, te koud of te warm, een te volle luier zijn voorbeelden waarom een baby huilend wakker kan worden. Je baby is niet moe meer en wil niet (meer) slapen.
Ook wel bekend als time checks, kiekeboe methode etc. Hierbij leg je je kindje wakker in bed en ga je de kamer uit.Vervolgens ga je met intervallen checken bij je kindje. Het verschilt per visie wat je precies 'mag' doen tijdens een check en hoe lang je tussendoor wacht.
Als u vindt dat uw baby erg lang huilt, kunt u een klok of timer op 15 minuten zetten om een objectief gevoel van tijd over het in slaap huilen te hebben. kind soms een aantal minuten nodig heeft om zichzelf in slaap te jengelen of te huilen. * nog geen vast dag- en nachtritme, dit ontwikkelt zich rond de 6 weken.